ComputerComputer
Door 12 juni 2017 Lees verder →

Panasonic Lumix DMC-GH5

De Panasonic Lumix DMC-GH3 zorgde in 2012 voor een sensatie in de foto- en videowereld met zijn uitstekende videofunctionaliteit. De DMC-GH4 ging in 2014 weer een stapje verder en met de nieuwe 20-megapixel Lumix DMC-GH5 heeft Panasonic een waardige opvolger op de markt gebracht. Dit nieuwe vlaggenschip van Panasonic’s Micro Four Thirds cameralijn is gebouwd rondom een nieuwe 20,3-megapixel Digital Live MOS-beeldsensor zonder low-pass filter en een vernieuwde Venus Engine beeldprocessor. De videofunctionaliteit is weer verder verbeter en uitgebreid, maar hoe staat het met de fotokwaliteit? Wij namen de proef op de som.

De body van de Panasonic Lumix GH5 is samengesteld uit een magnesiumlegering met een volledig gegoten voor- en achterframe. Dit maakt de camera dan ook bestand tegen zware omstandigheden bij buitengebruik. De stevige constructie en de gesealde naden en knoppen maken de GH5 niet alleen spatwater- en stofbestendig, maar ook bestand tegen vrieskou tot -10 graden Celsius. De GH5 is voorzien van een dubbele SD-kaartslot die, voor het eerst in een digitale Lumix-camera, compatibel is met snelle UHS-II-kaarten met grote capaciteit. Gebruikers hebben de flexibiliteit om als opnamemethode te kiezen voor Relay Rec, Backup Rec of Allocation Rec. De GH5 heeft een elektronische zoeker (Live View Finder) met een vergrotingsfactor van ongeveer 1,52/0,76x (equivalent van een kleinbeeldcamera). Het uiterst nauwkeurige, snelle OLED-scherm heeft een resolutie van 3.680.000 pixels en een beeldveld van 100%. Het draai- en kantelbare 3,2-inch scherm aan de achterzijde van de camera is aanraakgevoelig, heeft een 3:2-verhouding, een resolutie van 1.620.000 pixels en toont een beeldveld van ongeveer 100%. De sluiter tenslotte is duurzaam en kan ongeveer 200.000 keer worden ingedrukt.

Video

Voor de GH5 is de signaaluitleessnelheid in de nieuwe Digital Live MOS-beeldsensor met maximaal 1,7 keer versneld en de nieuwe Venus Engine verwerkt signalen tot 1,3 keer zo snel. Deze combinatie maakt het voor het eerst mogelijk om met een systeemcamera video-opnamen in 4K 60p/50p Ultra HD te maken. Ook video-opnamen in 4:2:2/10-bits kwaliteit, de veelgebruikte kleursubsampling voor filmproductie voor een nog getrouwere kleurweergave, is nu met de GH5 mogelijk. De zeer gevoelige Live-MOS-beeldsensor en de Venus Engine beeldprocessor onderdrukken het rolling shutter-effect doelmatig en zorgen voor een snelle uitlezing van volledig digitale signalen. Dit zorgt voor een bijzonder hoge beeldkwaliteit in elk frame. Bovendien wordt de brandpuntsafstand in video-opnamen gelijk gehouden met die voor foto-opnamen (zonder bijsnijding). Gebruikers kunnen Full HD of 4K videoclips opslaan in MOV, MP4, AVCHD Progressive en AVCHD met verschillende framesnelheden en zonder tijdslimiet. Via de functie Photo Style zijn ‘Cinelike D’ en ‘Cinelike V’, waarvan de gamma-instellingseigenschappen vergelijkbaar zijn met filmproductie, beschikbaar en de GH5 beschikt ook over ‘Like 709’ voor compatibiliteit met HDTV. Met een betaalde software upgrade is ook ondersteuning voor V-LogL-video-opname beschikbaar.

Image Stabilizer

In de GH5 is ook 5-assige Dual Image Stabilizer 23 verwerkt, die bewegingsonscherpte g in zowel foto- als video-opnamen, inclusief 4K-video, onderdrukt. In combinatie met O.I.S. (Optical Image Stabilizer, 2-assig) en B.I.S. (Body Image Stabilizer, 5-assig) worden grotere bewegingen gecompenseerd, die voorheen oncontroleerbaar waren. De uiterst nauwkeurige gyrosensor van de GH5 stuurt zowel de O.I.S.- als de B.I.S.-compensatie aan, door de brandpuntsafstand en opname-omstandigheden te bestuderen. Hierdoor kan een tot vijf stops langzamere sluitertijd worden gebruikt. Dit is niet alleen zeer gunstig voor groothoek- en telefoto-opnamen, maar ook bij ongunstige omstandigheden, zoals ’s avonds of bij het maken van opnamen met één hand. De GH5 is verder voorzien van de verbeterde Depth from Defocus- en Contrast AF-technologie, die niet alleen de afstand tot het onderwerp berekenen door twee beelden met verschillende scherpteniveaus te evalueren, maar ook de vorm, afmetingen en zelfs beweging van het onderwerp uitgebreid te analyseren. Dankzij de nieuwe Venus Engine wordt de afstand tot het onderwerp zes keer sneller gemeten en in-plane- of in-depth-afstand twee keer sneller in factoren ontbonden.

Scherpstellen

Tijdens het fotograferen is de snelheid van de sensoraansturing tijdens het automatisch scherpstellen toegenomen tot 480 bps, twee keer sneller dan in de GH4. Als gevolg hiervan bereikt de GH5 een supersnelle automatische scherpstelling van ongeveer 0,05 sec en snelle reeksopnamen met 12 (AFS) of 9 (AFC) bps door middel van een mechanische sluiter in volledige resolutie. Door elk frame nauwkeurig te analyseren, bereikt de fotocamera een tot 200% nauwkeurigere framedetectie met minimale bewegingsdetectiefouten, voor een grotere volgtolerantie bij bewegende onderwerpen. Voor een nog nauwkeurigere scherpstelling is het aantal scherpstelgebieden uitgebreid van 49 naar 225. Gebruikers kunnen met de nieuwe joystick op de duimpositie op basis van de compositie een groep scherpstelgebieden creëren en die eenvoudig bedienen, zonder hun ogen van het onderwerp af te hoeven wenden. Dit kan ook bij gebruik van de elektronische zoeker (Live View Finder) of bij het loslaten van de sluiterknop met de vinger.

Fotofuncties

De GH5 telt diverse krachtige fotofuncties. Als er bijvoorbeeld bij het indrukken van de sluiterknop nog niet zo precies is scherp gesteld als gewenst, dan kan met de Post Focus-functie van de GH5 het specifieke scherpstelpunt zelfs naderhand nog worden gekozen. Dit is vooral handig bij het maken van macro-opnamen, waarbij zeer nauwkeurig moet worden scherp gesteld. Bovendien biedt de GH5 ook de Focus Stacking-functie. Het maken van één enkele macrofoto waarbij is scherp gesteld op specifieke delen van het onderwerp, kan soms lastig zijn. Met Focus Stacking kan de gebruiker meerdere beelden van hetzelfde frame maken met verschillende scherpstelpunten. Die kunnen vervolgens worden samengevoegd tot één beeld, waarna het gewenste deel onscherp kan worden gemaakt. De nieuwe 6K PHOTO-functie van de GH5 maakt het mogelijk om onmisbare momenten met 30 bps vast te leggen door uit een 6K-reeksbestand (in 3:2 of 4:3-verhouding) het beeld met de beste timing te kiezen en dat op te slaan als foto met een resolutie van ongeveer 18-megapixel. De functie 4K Photo is ook geüpgraded en kan nu snel 60 bps vastleggen in een 8-megapixel resolutie. In 6K/4K PHOTO kan afhankelijk van de situatie worden gekozen uit drie exclusieve modi: 6K/4K Burst, 6K/4K Burst (Start/Stop) en 6K/4K Pre-burst.

Filters

De GH5 is voorzien van diverse artistieke filters waarmee in de camera creatieve effecten kunnen worden toegevoegd aan foto’s en video’s. De modus Creative Control biedt 22 filteropties, te weten Expressief, Retro, Vroeger, Overbelichting, Donker, Sepia, Zwart-wit, Dynamisch zwart-wit, Ruw zwart-wit, Zacht zwart-wit, Expressieve indruk, Hoge dynamiek, Kruisproces, Speelgoedcamera effect, Speelgoedcamera levendig, Bleach bypass, Miniatuureffect, Zachte focus, Fantasie, Sterfilter, Kleuraccent en Zonneschijn. Expressief versterkt de kleuren en geeft opnamen een popart-effect, Retro vervaagt de foto voor een ouderwetse indruk, Vroeger geeft het beeld een zachte en nostalgische uitstraling en Overbelichting zorgt voor een heldere uitstraling. Donker geeft het beeld een donkere uitstraling en Sepia geeft het te maken beeld een nostalgisch sepia-effect. De diverse zwart-wit effecten zorgen voor opvallende zwart-witbeelden, Expressieve indruk levert een beeld op met sterke contrasten en Hoge dynamiek zorgt voor een optimale helderheid in zowel de donkere als de heldere delen. Kruisproces geeft foto’s een opvallend kleureffect en bij gebruik van beide speelgoedcamera-effecten lijkt het op een opname uit een speelgoedcamera. Bleach bypass verhoogt het contrast en verlaagt de verzadiging voor een sober, rustig beeld en Miniatuureffect wekt de indruk van een kijkdoos. De effecten Zacht focus en Fantasie zorgen voor een dromerige sfeer en Sterfilter verandert lichtpunten in sterretjes. Met Kleuraccent kunt u een specifieke kleur accentueren en andere kleuren vervagen en Zonneschijn voegt invallend zonlicht aan een foto toe. Vermeldenswaard is ook nog de Panorama-functie voor het in-camera aan elkaar monteren van meerdere beelden. Hieronder voorbeelden van de 22 creatieve filters.

Praktijk

De zwarte body van de Panasonic Lumix DMC-GH5 is bijzonder degelijk. Dit merkt men zodra men de camera ter hand neemt. De camera oogt een als een traditionele reflex en de royale uitstulping aan de rechterkant zorgt voor een goede handligging. De GH5 body en het 12-60mm kitobjectief wegen samen 930 gram. Dat is voor een systeemcamera aan de fikse kant, maar gezien alle ingebouwde elektronica is het toch nog alleszins redelijk. Elk moment telt tijdens het fotograferen en daarom is het van belang om de juiste instellingen moeiteloos te kunnen maken. Drie belangrijke functies, te weten witbalans, ISO-waarde en belichtingscompensatie, hebben dan ook een eigen knop gekregen bovenop de body en aan de erachter gesitueerde Fn1-knop kunnen diverse instellingen worden toegekend. Al deze knoppen zijn dusdanig gepositioneerd dat ze gemakkelijk kunnen worden bediend, zonder het oog van de zoeker af te halen. Prima! De ontspanknop, functiekiezer, twee draaiknoppen, een multi-selector en diverse knoppen aan de achterkant van de body zijn eveneens goed gepositioneerd. Aan maar liefst vijf knoppen (Fn1 tot en met Fn5) kan men zelf eventueel een andere functie toekennen. Schakelen tussen automatisch (AFS en AFC) en handmatige scherpstelling (MF) gaat via een schakelaartje bij de duim en de meest essentiële camera-instellingen zijn via de knop Quick Menu vlot oproepbaar. Al met al is de bediening van de GH5 redelijk intuïtief en kwamen we niet voor verrassingen te staan. Ook gebruikers van een GH4 zullen snel uit de voeten kunnen met dit nieuwe model.

Beeldinstellingen

De Panasonic Lumix DMC-GH5 heeft een 20,3-megapixel beeldsensor, waarvan er effectief 20,1 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 5184×3888 (L) pixels in het standaard 4:3 formaat. Er kan ook gekozen worden voor lagere resoluties, te weten 3712×2784 (M) en 2624×1968 (S) pixels. Daarnaast kan er ook worden gekozen voor andere beeldverhoudingen (3:2, 16:9 en 1:1) met iets kleiner bestandsformaten. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Standaard en Fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG+RAW-formaat op Secure Digital-geheugenkaarten. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de Lumix GH5 de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit diverse kleurweergaven (Photo Styles), te weten Standaard, Levendig, Natuurlijk, Zwart-wit, L.Zwart-wit, Landschap, Portret, Custom1-4, Cinelike dynamisch bereik en Cinelike Video. Via de Custom optie kan men zelf vier kleurmodi aanmaken, opslaan en hergebruiken. Elke kleurweergave kan overigens voor wat betreft contrast, scherpte, ruis, verzadiging en tint (+/-5) aan de eigen smaak worden aangepast.

Kleurstanden

Bij ISO-waarden van 200 tot en met 3200 is de opnamekwaliteit zeer goed tot goed. Daarboven neemt de hoeveelheid ruis weliswaar toe, maar zelfs beelden gemaakt op de stand ISO 6400 zijn – zeker als men in RAW fotografeert – na gebruik van een ruisonderdrukkingsprogramma nog altijd zeer goed bruikbaar. De standen 12800 en 25600 zouden wij in kleur vermijden, maar kunnen in de kleurstanden Zwart-wit en L.Zwart-wit zeker nog interessante beelden opleveren.

Beeldruis

Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Fijn. Voor wat betreft kleurruimte hebben we gebruik gemaakt van sRGB. Daarnaast hebben we veelal de standaard kleurstand Standaard gebruikt. De automatische witbalansfunctie liet het af en toe afweten. Onze moeilijke testopstelling werd met een lichte kleurzweem vastgelegd. Uiteraard kan men dat handmatig corrigeren, maar toch. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Panasonic Lumix DMC-GH5 is een opvallende, maar ook prijzige systeemcamera. De adviesprijzen variëren van € 1.999,- (alleen body) tot € 2.599,- (body met 12-60mm kitlens). Op basis van de uitgebreide functionaliteit, de hoogwaardige body en vooral de uitstekende videospecificaties is een Pixelmania Award – ondanks de hoge prijs – echter op zijn plaats. Zoekt u echter een camera waarmee u vooral foto’s en af en toe een videoclip wilt schieten, dan zijn er goedkopere alternatieven op de markt. Temeer daar de GH5 op het gebied van fotokwaliteit zich niet echt onderscheidt van de concurrentie. De eerder door ons geteste Panasonic Lumix DMC-GX80 is dan bijvoorbeeld een veel betere én beduidend goedkopere keuze. Professionele en zeer enthousiaste amateurvideografen kunnen we de GH5 echer warm aanbevelen!

Kijk voor meer informatie op www.panasonic.nl.