ComputerComputer
Door 15 juni 2017 Lees verder →

Review: Affinity Photo for iPad

Serif, de makers van het uitstekende fotobewerkingsprogramma Affinity Photo, hebben nu ook een versie voor gebruik op de iPad uitgebracht. Affinity Photo for iPad beschikt over dezelfde krachtige gereedschappen als de desktop-versies. Dat is ook de reden waarom het programma een hoger versienummer heeft meegekregen, te weten 1.6. Uiteraard heeft Affinity Photo for iPad wel een gebruikersinterface die op basis van aanraakmogelijkheden functioneert. Dankzij de cross-platform support zijn bestanden goed uitwisselbaar tussen de iPad-versie en desktop-versies.

Affinity Photo for iPad kan worden gedownload vanuit de App Store. Let wel op, want de app draait alleen op recente iPad-versies, te weten de iPad Air 2, iPad Pro (alle modellen) en de 2017 iPad modellen. Wij probeerden het programma op een iPad Pro 9.7 uit. Affinity Photo is in principe een redelijk traditioneel ogend fotobewerkingsprogramma. Om een beeld te openen tikt men in het openingsscherm op het Plusteken (+). In het volgende venster wordt een aantal iconen getoond. Om een foto uit de Camera Roll te openen, tikt men op het derde icoontje (Import from Photos). Het is ook mogelijk een beeld dat in de Cloud staat te openen (via Import From Cloud) of om een foto te maken en deze direct te bewerken (via Import From Camera). In alle gevallen wordt het desbetreffende beeld geopend in de standaard bewerkingsmodus. Het bewerkingsscherm ziet er redelijk vertrouwd uit met links bovenaan een menubalk, links een verticale menubalk met een groot aantal gereedschappen, waaronder functies als Verplaatsen, Pipet, Uitsnijden, Retoucheerpenseel, Kloonstempel enzovoort. Rechts zien we ook een verticale menubalk met daarin diverse uitklapbare paletten met een groot aantal gereedschappen, zoals Layers, Colour, Brushes, Text enzovoort. Bewerkingen en aanpassingen aan een beeld worden in niet-destructieve lagen geplaatst. Tikken we op Layers dan kunnen we gedane bewerkingen eventueel weer verwijderen of de volgorde ervan wijzigen. Dat is erg handig.

Filters en effecten

Affinity Photo for iPad telt een groot aantal filters, onderverdeeld in de groepen All Filters, Blurs, Distortions, Sharpen, Noise en Colours. In totaal tellen we circa 60 filters. Voor een snelle bewerking zijn vooral de filters Auto Colour, Auto Contrast, Auto Levels en Auto White Balance erg handig. Een beeld kan zo met een paar tikken worden geoptimaliseerd. Dan zijn er ook nog diverse effecten, zoals Blending images, Lighting Effects en Haze removal, beschikbaar die op een niet-destructieve manier kunnen worden toegepast. Naast filters telt Affinity Photo ook een groot aantal merge-functies, te weten Image stacks, Exposure merging, Object removal, Noise reduction en Focus merging. Ook de mogelijkheden om panoramabeelden te ‘stitchen’ en HDR-beelden samen te stellen en te bewerken (Tone mapping) ontbreken niet. Het toevoegen van tekst, lijnen en vormen behoort eveneens tot de standaard functies. Dankzij de functies Undo en Redo kan men toegepaste filters, effecten en dergelijke eenvoudig terugdraaien of herhalen. Via de optie History kan men het gehele bewerkingstraject bekijken en eventueel een of meer specifieke bewerkingen ongedaan maken door een paar stappen terug te gaan en dan een nieuwe bewerking uit te voeren.

RAW-editor

Wanneer we een RAW-bestand in Affinity Photo for iPad laden, dan wordt deze automatisch in de modus Develop Persona geopend. Affinity Photo for iPad ondersteunt alle gangbare RAW-bestandsformaten en heeft duizenden camera- en lensprofielen aan boord voor het uitvoeren van lenscorrecties. Deze lenscorrecties worden direct na het openen van een beeld automatisch uitgevoerd, maar men kan daarna nog een en ander eventueel handmatig aanpassen. Via de eerste optie Basics in de rechterbalk verschijnt rechtsboven een Histogram en kan men via functies als Exposure, Enhance, White Balance en Shadows/Highlights het RAW-beeld helemaal naar eigen wens aanpassen. Via de tweede optie Lens komt men bij de gereedschappen Lens Distortion, Chromatic Aberration, Defringing, Remove Vignette en Post-Crop Vignette. Via de optie Details bij Detail Refinement, Noise Reduction en Add Noise en via Tones bij de gereedschappen Curves, Black & White en Split Toning. Metadata toont de metadate van de onderhavige opname en via Overlays kan men Brush en Gradient Overlays toepassen. Via Navigator kan men in- en uitzoomen op het beeld en History toont meer alle gedane bewerkingen. Met een tik op de knop Develop worden de gedane bewerkingen toegepast en via de knoppenbalk kan men het bewerkte beeld opslaan in een van de ondersteunde bestandsformaten, waaronder PNG, JPEG, GIF, TIFF, EXR, HDR, PSD, PDF, EPS en SFG. Per bestandsformaat kan men nog tal van zaken instellen. Met tik op OK wordt het beeld definitief bewaard.

Conclusie

Met Affinity Photo for iPad brengt Serif een krachtig beeldbewerkingsprogramma naar de iPad. Jammer is dat de app nog niet helemaal stabiel is. Met name het openen van grote RAW-bestanden (42-megapixel) wilde niet altijd lukken. Ondanks dit minpuntje zijn we erg enthousiast over deze app. Vooral de RAW-editor is bijzonder krachtig en dankzij de intuïtieve touch-bediening gaat het bewerken – na enige gewenning – van beelden bijzonder soepel. Het meest positieve is echter de prijs: de app kost tijdelijk slechts € 21,99 (normaal € 32,99). Wie beelden op locatie wil bewerken en geen notebook mee wil nemen, kunnen we deze app dan ook zeker aanbevelen!

Kijk voor meer informatie op affinity.serif.com.

Geplaatst in: Software