ComputerComputer
Door 12 mei 2017 Lees verder →

Review: Vegas Movie Studio 14 Platinum

Softwarefabrikant Magix heeft met Vegas Movie Studio 14 een krachtig gereedschap voor de beginnende én geavanceerde filmmaker op de markt gebracht. Deze nieuwe versie van dit krachtige videobewerkingsprogramma heeft een moderne gebruikersinterface en bezit een intuïtieve, logische workflow. Zelfgemaakte videoclips en digitale foto’s worden in een handomdraai omgezet in blijvende herinneringen, maar het programma biedt ook meer geavanceerde gereedschappen voor multicam-montage, 4K-video en high DPI-monitoren. Wij namen de proef op de som.

Vegas Movie Studio 14 is verkrijgbaar in drie edities, te weten Standaard, Platinum en Suite. Wij bekeken de Platinum versie. De systeemvereisten voor Vegas Movie Studio 14 Platinum zijn een 64-bit versie van Windows 7, 8 of 10, 2 Ghz-processor of hoger, 2 GB werkgeheugen, NVIDIA, AMD/ATI of InterGPU videokaart met tenminste 512 MB werkgeheugen, minimaal 1,25 GB schijfruimte voor de installatie van het programma en een SolidStateDisk (SSD) of MultiDiskRaid voor gebruik van 4K-media. Let op: genoemde videokaarten moeten voorzien zijn van een redelijk recent stuurprogramma. Controleer dit vooraf op de website van de fabrikant! De ondersteunde videobestandsformaten voor import zijn AAC, AA3, AVI, BMP, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 en WMV, voor afbeeldingen zijn dat GIF, JPEG, PNG en WDP en de audioformaten AIFF, FLAC, MP3, OGG, PCA, SND, W64, WAV en WMA worden ondersteund. Exporteren kan naar de videoformaten AVC/AAC, AVI, MPEG-2, MPEG-4, WMV, MOV, AVCHD, RM, MVC en XAVC-S. Afbeeldingen kunnen worden geëxporteerd in de formaten BMP, JPEG, PNG, TIFF, WDP, WMPhoto, DDS, DPX en EXR, en audio naar AAC, AIFF, FLAC, LPEC, MP3, OGG, PCA, W64, WAV en WMA formaat.

Installatie

Het programma wordt geleverd in een ouderwetse doos met programma-dvd, compacte installatiegids in acht talen (waaronder Nederlands) en een kaart met registratienummer. Het is ook mogelijk het programma online aan te schaffen. In dat geval kan men er ook voor kiezen het programma eerst 30 dagen uit te proberen. Extra voordeel van het online aanschaffen is dat men dan ook direct de laatste versie van het programma binnenhaalt. Kopers van een doos worden na installatie overigens wel via een boodschap geattendeerd op een eventuele nieuwere versie. Naast het programma zelf wordt tevens een drietal hulpprogramma’s geïnstalleerd, te weten NewBlueFX Platinum Complete, Vegas DVD Architect en Music Maker. NewBlueFX is een bundel plug-ins, met Vegas DVD Architect kan men zijn of haar films compleet met menu’s en navigatieknoppen op een dvd of bluRay-discs branden en met Music Maker kan men zelf een muzieknummer maken ter ondersteuning van de filmbeelden. Mede dankzij deze meegeleverde hulpprogramma’s haalt men met Vegas Movie Studio 14 Platinum alle benodigde gereedschappen in huis om een filmproject succesvol te maken.

Gebruikersinterface

Na het starten van het programma verschijnt er een welkomstvenster waarin men een recent project kan openen, een nieuw project beginnen, diverse instructievideo’s (tutorials) bekijken of gewoon het programma gebruiken. Door het vinkje bij Show at startup te verwijderen kan men dit scherm eventueel voortaan overslaan. De in zwart en grijs uitgevoerde gebruikersinterface ziet er strak en overzichtelijk uit. In principe zien we vier vensters met linksboven een venster met standaard de mediabestanden, rechts daarvan een preview venster waarin het onderhavige project kan worden bekeken, helemaal rechts een venster met de audio properties en onderaan over de volle breedte een tijdbalk met daarop de nodige mediabalken. Het venster rechts boven telt vijf weergaven, te weten Project Media, Explorer, Transitions, Video FX en Media Generators. Elk venster kan men door slepen van de randen qua grootte aanpassen of via het kleine pijltje linksboven vergroten en daarna weer verkleinen of via het kruisje erboven eventueel helemaal sluiten. Op die manier kan men de gebruikersinterface vrij vlot optimaliseren voor de taak waar men op dat moment mee bezig is. Via de menu-optie View zijn alle beschikbare vensters ook te openen en te sluiten. Handig is de mogelijkheid om via de optie Windows Layouts een specifieke combinatie van vensters te bewaren voor hergebruik. Op die manier kan men de gebruikersinterface helemaal aan de workflow aanpassen door aangepaste vensterlay-outs voor specifieke taken als beeldbewerking, geluidsopname en afwerking op te slaan. Via de optie Default Layout (Alt+D, D) kan men overigens altijd terugkeren naar de oorspronkelijke vensterindeling.

Gereedschappen

Vegas Movie Studio 14 Platinum telt voldoende bewerkingsgereedschappen om elke taak tot een goed einde te brengen. In dit programma kan men tot 200 audionummers en 200 videoclips toevoegen aan een project inclusief robuuste beeld-in-beeldgereedschappen. Men hoeft zicht dus niet te beperken tot eenvoudige bewerkingen. Bijzonder handig is de mogelijkheid om bewogen video’s te herstellen. Dankzij de geavanceerde ingebouwde beeldstabilisatie, aangedreven door toonaangevende Mercalli V2 beeldstabilisatietechnologie van ProDAD, zet men onrusitge videobeelden om in vloeiende beelden. Ook de kleuren kan men achteraf gemakkelijk optimaliseren. Een betere doortekening van de schaduwen, de middentonen verbeteren, stel uw wit in op zuiver wit, het is allemaal mogelijk. Het kleurcorrectiefilter biedt een eenvoudig te gebruiken driewielige interface en biedt volledige controle over kleuren, verzadiging en verbeteringen. Focus op een punt en pak een bepaalde kleur met de secundaire kleurcorrectie, terwijl men andere kleuren onveranderd laat. Verander die kleur naar een andere tint of zorg dat hij opvalt, terwijl men alle andere kleuren omzet in zwart en wit. Maak gebruik van een breed scala aan extra kleurcorrectiefilters om saaie video’s levendig te maken of speciale kleureffecten te creëren. En dankzij de meegeleverde NewBlueFX bundel beschikt men over een groot aantal fraaie overgangen, kleureffecten, kaders enzovoort. Kortom, de gereedschapstas is flink gevuld!

Praktijk

Om een nieuw videoproject te starten kiest men Project > New (Ctrl+N). In het venster New Project selecteert men vervolgens de juiste regio en het gewenste audio- en videoformaat. Bij Name geeft men het project een unieke naam en ten slotte klikt men op OK. De diverse werkvensters zijn nu leeg en men kan aan de slag. De eerste stap is via Add Media de te gebruiken audio-, video- en fotobestanden in het venster Project Media te plaatsen. Bij het selecteren kan men via de opties Audio, Video of Stills vooraf het bestandstype selecteren om het zoeken te vergemakkelijken. Heeft men alle bestanden in het mediavenster geplaatst, dan kan men met het feitelijke montageproces beginnen door de mediabestanden in de gewenste volgorde op de tijdbalk te plaatsen. Dit werkt heel eenvoudig: men sleept videoclips naar de videobalk en plaatst ze in de gewenste volgorde. Ook stilstaande beelden kan men op die manier in een video opnemen. Muziekbestanden positioneert men op dezelfde wijze op de muziekbalk en gesproken audiobestanden op de audiobalk. Teksten kan men via de tekstbalk toevoegen. Overgangen tussen twee scènes kan men animeren door in het venster Transition een overgang te selecteren en deze te slepen naar de gewenste overgang.

Effecten

Behalve aantrekkelijke overgangseffecten bezit het programma ook nog een groot aantal beeldeffecten. In het venster Video FX vindt men een overzicht van alle beschikbare effecten. De Vegas video-effecten zijn onderverdeeld in vijf effectgroepen, te weten Creative, Color, Utility, Blur en Light. Een effect toepassen op een videoclip is simpel: men sleept het effect uit het venster Video FX naar de desbetreffende clip en laat het los. Dat is alles. Wil men een specifiek effect, bijvoorbeeld een kleurcorrectie of beeldruis toevoegen, toepassen op de hele film, dan klikt men vooraan in de videobalk op Fx en selecteert men in het venster Plug-In Chooser het gewenste effect en pas het op de hele film toe. Heeft men alle overgangseffecten, titels en dergelijke gereed, dan wordt het tijd op de film te bewaren. Klik daarvoor in de menubalk op de knop Make Movie. In het venster Make Movie kan men kiezen uit optie om de film direct te uploaden naar Vimeo, YouTube of Facebook, de film te branden op DV of BluRay-disc, de film op te slaan op een aangesloten camera of draagbaar apparaat, of om de film op de harddisk te bewaren. Kiezen we voor de laatste optie, dan krijgen we in het volgende venster de keuze uit een aantal videoformaten en kunnen we de plek selecteren waar we de film willen opslaan. In het volgende venster geven we na het renderen van de film deze een naam en tot slot klikken we op Finish om de film op te slaan.

Conclusie

www.pixelmania.nlVegas Movie Studio 14 Platinum is door de drag-&-drop-functionaliteit eenvoudig in gebruik, maar dankzij het grote aantal videobewerkingsgereedschappen en beeldeffecten ook bijzonder krachtig. Diverse pro-level bewerkingsgereedschappen, zoals multicam-montagegereedschappen en ondersteuning voor High Definition- en 4K-video, maken dit programma ook geschikt voor de meer ervaren videobewerker. Ondanks de krachtige gereedschappen is het programma relatief gemakkelijk in gebruik. Pluspunt is ook de mogelijkheid om de gebruikersinterface aan de eigen wensen aan te passen. Het programma kost € 79,99 en dat is gezien de geboden kwaliteit alleszins redelijk. Op basis van het prima gebruiksgemak is een Pixelmania Award in de categorie Videobewerking op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.magix.com/nl.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software