Computer algemeen
Door 17 mei 2017 Lees verder →

Nieuw fellowship voor aanstormende fotografen

Vanaf 2017 biedt Olympus in samenwerking met Haus der Photographie / Deichtorhallen Hamburg, Foam Fotografiemuseum Amsterdam en Fotografie Forum Frankfurt (FFF), drie veelbelovende en aanstormende fotografen in de artistieke sector een tweejarig fellowship aan. Dit fellowship ondersteunt de ontvangers op drie verschillende niveaus: ze ontvangen een toelage van € 10.000,-plus camera-apparatuur van Olympus, persoonlijke coaching van een van de drie curatoren van de expositieruimtes en een expositie van hun eigen werk in die ruimtes. De financiële steun maakt het voor de fellows mogelijk om een specifiek fotografieproject te realiseren, en de exposities helpen hen om hun werk onder de aandacht te brengen van een groter publiek en de kunstwereld.

De eerste drie fotografen die een fellowship ontvangen zijn: Thomas Albdorf (geboren in 1982 in Linz, Oostenrijk), Nadja Bournonville (geboren in 1983 in Vimmerby, Zweden) en Lilly Lulay (geboren in 1985 in Frankfurt am Main, Duistland). De volgende curatoren kozen deze drie talenten van een shortlist van negen kandidaten die was opgesteld door expositieruimtes: Ingo Taubhorn, curator bij Haus der Photographie, Hinde Haest, curator bij Foam, en Celina Lunsford, Artistic Director bij het FFF. Thomas Albdorf studeerde Transmedia Art aan de University of Applied Arts in Wenen. Hij is vooral geïnteresseerd in hoe het fotografische beeld uit de context kan worden getild door verspreiding via internet. Nadja Bournonville studeerde Fine Art Photography aan de Glasgow School of Art, en fotografie aan de Academy of Fine Arts in Leipzig. De ontwikkeling van fotografie, familiegeschiedenissen, memoires, literatuur en psychologie spelen allemaal een belangrijke rol in haar werk. Lilly Lulay studeerde aan de Hessen State University of Art and Design in Offenbach en aan de School of Fine Arts in Bordeaux. In haar werk kijkt ze hoe fotografie een wezenlijk deel uitmaakt van het dagelijks leven en wat de invloed is van fotografie op het sociale gedrag en op de individuele en gezamenlijke perceptie.

Fotografieproject

Tijdens de komende maanden zal elk van de fellows een fotografieproject starten, waarbij ze door de curatoren worden gesteund middels workshops en individuele begeleiding. Ze zullen het resultaat van hun inspanningen in januari 2018 aan de expositieruimtes presenteren, en vervolgens zal het werk daar ook worden tentoongesteld. In Hamburg valt dit samen met de Triennial of Photography Hamburg in juli 2018, in Foam vindt de expositie plaats in het najaar, en bij het FFF in de winter van 2018/2019. Met het aanbieden van deze fellowships, hopen de vier partners de hedendaagse fotografie in de artistieke sector te stimuleren. De jonge fotografen ontvangen hiermee een geweldige ondersteuning op een belangrijk moment in hun carrière. Persoonlijke coaching door ervaren curatoren en exposities op drie plaatsen maken een belangrijk deel uit van de steun. Dit idee wordt kernachtig samengevat in de titel ‘recommended’, dat moet worden geïnterpreteerd als een persoonlijke aanbeveling van drie zeer ervaren curatoren.

Kijk voor meer informatie op http://recommended.photo/.

Geplaatst in: Nieuws