ComputerComputer
Door 31 maart 2017 Lees verder →

Fujifilm XF 23mm F2 R WR

Fujifilm heeft met het Fujinon XF 23mm F2 R WR een nieuw compact groothoekobjectief in het gamma. Dit handzame groothoekobjectief zit in een degelijke stof- en vochtbestendige behuizing en is daardoor onder alle fotografische omstandigheden inzetbaar. Het objectief weegt slechts 180 gram en is ook lekker compact. Dit alles maakt het objectief uitermate geschikt voor reis- en straatfotografie. Wij probeerden het Fujifilm Fujinon XF 23mm F2 R WR groothoekobjectief uit op een Fujifilm X-T2 systeemcamera.

Het Fujifilm Fujinon XF 23mm F2 R WR objectief heeft een beeldhoek van 63,4 graden op de APS-C formaat Fujifilm X-T2 systeemcamera. Het objectief weegt circa 180 gram en dat is voor een hoogwaardig groothoekobjectief (in 35mm kleinbeeldequivalent) alleszins redelijk. De buitenkant van de metalen lens is weer- en stofbestendig. De diameter van het objectief is circa 6 cm, de lengte zonder zonnekap circa 5,2 cm, de filtermaat 43 mm en de kortste scherpstelafstand 22 cm. Al met al dus een degelijk, maar ook zeer handzaam objectief. Het minimale diafragma bedraagt F16. Het optisch ontwerp telt 6 lensgroepen met in totaal 10 elementen. In de lensconstructie zijn twee asferische lenselementen toegepast. Een speciale coating beperkt overstraling en reflectie tot een absoluut minimum en draagt bij aan de natuurlijke kleurweergave en het contrast. Dankzij het interne focussysteem verloopt het scherpstellen soepel, stil en zeer snel. De standaard meegeleverde zonnekap en lensdoppen zijn van kunststof. Verder wordt er een stoffen opbergzak met het objectief meegeleverd.

Prestaties

Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om bijvoorbeeld de scherptediepte te verleggen – door aan de brede scherpstelring te draaien. Deze scherpstelring biedt dankzij het geribbelde oppervlak een goede grip. Dat is met name handig als men handschoenen aan heeft. Het objectief bezit geen traditioneel scherpstelvizier. De met het Fujifilm Fujinon XF 23mm F2 R WR groothoekobjectief gemaakte beelden vertonen geen zichtbare vertekening. Onze metingen geven een zeer geringe vertekening aan van minder dan 0,1% en dat is met het blote oog niet waar te nemen. Op gebied van vertekening is het dus een uitstekend groothoekobjectief.

F2-16 reeks

Ook op het gebied van scherpte presteert dit objectief goed. Bij volle lensopening (F2) is het beeld in het centrum al zeer scherp, maar de hoeken blijven wel wat achter. Na diafragmering neemt de scherpte in het centrum snel toe om pas bij F11 als gevolg van diffractie weer snel af te nemen. De scherpte in de hoeken wordt tot en met F5.6 ook steeds wat beter, maar blijft wel steeds achter bij het centrum. Het objectief presteert op het gebied van scherpte het meest optimaal tussen de F4 en F5.6. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt zeer fraai. Dat is te danken aan de toegepaste negen cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten, waardoor er steeds een cirkelvormige opening wordt gevormd. De vignettering of lichtafval in de JPEG-beelden bedraagt bij volle lensopening (F2) in de uiterste hoeken circa 1 stop. Dit neemt na diafragmering af naar een 1/3 stop bij F4 en hoger. Dit is allemaal achteraf prima te corrigeren, maar de lichtafval is bij volle lensopening duidelijk zichtbaar. We praten hier overigens over JPEG-beelden die in de camera al zijn gecorrigeerd. Zonder deze softwarematige correctie is de lichtafval bij volle lensopening ruim 2 stops. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlDe ruime beeldhoek, prima scherpte, minimale scherpstelafstand van 22 cm, stof- en spatwaterdichte constructie en het compacte formaat maken het Fujinon XF 23mm F2 R WR groothoekobjectief bij uitstek geschikt voor reis- en straatfotografie. Ook architectuur en landschapsfotografie behoren dankzij de afwezigheid van zichtbare vertekening tot het toepassingsgebied. De lichtafval bij volle lensopening is een minpuntje, maar over het algemeen niet echt storend en ook achteraf gemakkelijk te corrigeren. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt rustig, maar wel minder spannend dan die van het lichtsterkere en ook veel duurdere Fujinon XF 23mm F1.4 R objectief. Het Fujifilm Fujinon XF 23mm F2 R WR groothoekobjectief heeft een winkelprijs van € 475,- en dat is gezien de geboden kwaliteit alleszins redelijk. Op basis van de uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en goede beeldkwaliteit is een Pixelmania Award dan ook op zijn plaats. Warm aanbevolen!

[yasr_multiset setid=0] 

Kijk voor meer informatie op www.fujifilm.eu/nl/.