ComputerComputer
Door 17 maart 2017 Lees verder →

Fujifilm X-T2

De Fujifilm X-T2 is een verbeterde versie van de populaire X-T1 uit 2014. De spiegelloze X-T2 oogt net als zijn voorganger als een klassieke reflexcamera. Belangrijkste kenmerken van dit nieuwe model zijn een 24-megapixel X-Trans CMOS-III beeldsensor in APS-C formaat, X-processor Pro beeldprocessor, ingebouwde elektronische zoeker, kantelbaar 3 inch LCD-scherm en 4K-videofunctie. De nieuwe Fujifilm X-T2 is verkrijgbaar in het zwart met een Graphite Silver topplaat en geheel in het zwart. Wij probeerden een zwarte X-T2 met 18-55mm kitlens uit.

Fujifilm borduurt met de X-T2 duidelijk voort op de eerder uitgebrachte Fujifilm X-T1. Ook dit was een digitale systeemcamera gebaseerd op het oude reflexconcept. Het hart van de Fujifilm X-T2 is de door Fujifilm zelf ontwikkelde 24-megapixel X-Trans CMOS-III beeldsensor in APS-C formaat. Het meest opvallende aan deze beeldsensor is dat deze geen optisch low-pass filter bezit. Dat verdient enige toelichting: als twee reguliere patronen elkaar overlappen en elkaar verstoren dan wordt een patroon gecreëerd dat in werkelijkheid niet bestaat. Dat staat bekend als moiré. Dit is een veelvoorkomend probleem bij camera’s die gebruik maken van traditionele Bayer-filters, waarbij er een conflict ontstaat tussen het reguliere patroon van de beeldsensor en het opgenomen patroon. Op basis van hun ervaringen met traditionele fotografie heeft Fujifilm de patronen in de rode, groene en blauwe fotodelen op het oppervlak van de X-Trans-beeldsensor op een meer willekeurige manier gerangschikt. Hierdoor wordt het moiré-effect zo verlaagd dat de X-T2 geen gebruik hoeft te maken van een low-pass filter. Dit draagt bij aan een effectief hogere resolutie en scherpte. Het X-Trans CMOS’s 6×6 pixelpatroon zorgt er volgens Fujifilm tevens voor dat kleurreproductie beter is dan die met een reguliere Bayer-filter wordt gerealiseerd. De reden daarvan is dat alle horizontale en verticale lijnen ten minste één R-, G- en B-pixel bevatten, terwijl bij Bayer-filtersensoren een aantal lijnen geen R- en B-pixel heeft met als gevolg een onjuiste kleurreproductie.

Body

De Fujifilm X-T2 oogt als een klassieke reflexcamera met bijna in het midden de zoeker, links bovenop een ISO-draaiwiel en rechts bovenop de ontspanknop, sluitertijden draaiwiel en bij de duim een draaiwiel om een belichtingscompensatie toe te passen. Het diafragma stel je in via een ring op het objectief. Dit is de klassieke indeling die al decennialang tot volle tevredenheid van miljoenen fotografen heeft gewerkt. Nieuw in relatie tot een klassieke reflexcamera is natuurlijk het 3 inch kantelbare LCD-kleurenscherm achterop de body, de elektronische zoeker en de diverse bedieningsknoppen om tal van instellingen te doen. Wat gebleven is, is de intuïtieve bediening waarbij de belangrijkste bedieningselementen direct onder de vingers en duim gepositioneerd zijn. Bij het vasthouden van de camera valt de traditionele diafragmaring om het objectief als het ware in een natuurlijk positie onder de duim en voorvinger van de linkerhand en met de rechterhand kan net zo intuïtief de sluitertijdenknop worden gevonden. Met de handmatige belichtingsinstellingen kunt u het heft helemaal zelf in handen nemen en de goed gepositioneerde Q-knop biedt toegang tot alle niet-mechanische foto-instellingen die op een gemakkelijk te gebruiken scherm worden weergegeven. Het scherpstelpunt kan men vlot herpositioneren met behulp van een joystick bij de duim. Kortom, de ergonomie van de Fujifilm X-T2 is dik in orde!

LCD-scherm

De resolutie van de ingebouwde elektronische zoeker is met 2.360.000 pixels bijzonder hoog en de zoeker stelt dan ook niet teleur. Integendeel, het is een van de betere elektronische zoekers die we tot nu toe zijn tegengekomen. Uiteraard kan men ook het LCD-kleurenscherm (1.040.000 pixels) achterop de body gebruiken om een beelduitsnede te bepalen. Dankzij een oogsensor onder de zoeker vindt het wisselen tussen LCD-scherm en zoeker geheel automatisch plaats. In beide zoekerstanden worden de meest essentiële camera-instellingen, te weten programmastand, sluitertijd, diafragma, belichtingscompensatie, ISO-waarde en accu-status, getoond. Via de knop Disp Back kan men dit eventueel aanpassen. Zo kan men er voor kiezen om het LCD-scherm alleen te gebruiken voor het weergeven van camera-informatie of om het scherm helemaal uit te zetten. Wij hebben het LCD-scherm echter veelvuldig gebruikt. Het is ook een ingenieus scherm, want het kan niet alleen horizontaal naar boven (90 graden) en naar beneden (45 graden) uitklappen, maar na het ontgrendelen van een schuifje ook nog eens 45 graden zijwaarts klappen. Dat is bijvoorbeeld handig als men vanaf een laag standpunt in portret-modus (staand) fotografeert. Erg handig en wat ons betreft veel beter en ook degelijker dan die draai- en kantelbare schermen die we tegenwoordig op veel camera’s zien. Daarnaast kan men via de optie Aangepast meer camera-informatie, bijvoorbeeld de waterpas, het histogram en een afstandsschaal, zichtbaar maken. Om de batterij te sparen is de optie Off echter een prima keuze, zeker als men het LCD-scherm verder niet gebruikt. Jammer is dat het LCD-scherm niet aanraakgevoelig is. Dat werkt in de praktijk toch intuïtiever dan een joystick.

Kitobjectief

De Fujifilm X-T2 wordt standaard geleverd met het Fujinon XF 18-55 mm/F2,8-4 R LM OIS zoomobjectief. Het zoombereik van dit kitobjectief in kleinbeeldtermen is 27-84 mm. De Fujinon objectieven staan al decennialang bekend om hun uitstekende kwaliteit. Dit zoomobjectief weegt circa 330 gram en dat is voor een zoomobjectief alleszins redelijk. De diameter van het objectief is circa 6,5 cm, de lengte zonder zonnekap circa 7 cm, de filtermaat 58 mm en de kortste scherpstelafstand 30 cm. Het minimale diafragma bedraagt F22. Het objectief is vervaardigd uit een stevige kunststof. De lensconstructie telt 14 elementen in 10 groepen met drie asferisch lenselementen en één extra low dispersion element. Op de testbank presteert dit zoomobjectief prima. Het objectief heeft in de groothoekstand (18 mm) een lichte (circa 1%) tonvormige vertekening en het lichtafval bedraagt in de hoeken bij F2,8 circa ½ stop. Op het gebied van scherpte presteert dit objectief uitstekend. De achtergrondonscherpte (bokeh) is dankzij de 7 afgeronde diafragmalamellen bijzonder fraai. Het zoomobjectief wordt geleverd inclusief voor- en achterdop en een kunststof zonnekap. Daar kan menig camerafabrikant een voorbeeld aan nemen!

4K-video

De X-T2 ondersteunt als eerste X-systeemcamera ook 4K-video. De Filmsimulatie-modus, normaal gebruikt voor stilstaande foto’s, kan ook in de film modus toegepast worden om zo eenvoudig videobeelden in professionele kwaliteit vast te leggen. De X-T2 ondersteunt de volgende video-opnameformaten: HD (1280×720 in 60, 50, 30, 25 en24p) tot maximaal 30 minuten, Full-HD (1920×1080 in 60, 50, 30, 25 en24p) tot maximaal 15 minuten en 4K (3840×2160 in 30, 25 en24p) tot maximaal 10 minuten achter elkaar. Voor het maken van video-opnamen is minimaal een UHS Speed Class 3 SD-geheugenkaart of hoger vereist. Dankzij de aanwezigheid van twee SD-kaartslots kan men het opslaan van foto’s en video’s in de X-T2 gemakkelijk scheiden. In het menu Setup kan men bij de optie Filmdoelbestand de gewenste kaartsleuf voor het opslaan van de filmbestanden instellen. Opvallend is dat de X-T2 geen rode video startknop heeft. Om te filmen dient men de draaiknop onder de ISO-knop op de stand Film te zetten. Door het indrukken van de ontspanknop kan men vervolgens het filmen starten en stoppen. Het voordeel hiervan is dat men niet per abuis op de videoknop kan drukken, maar wie veel filmt zal het ontbreken van een directe startknop zeker als een gemis ervaren.

Praktijk

De X-T2 weegt met accu, geheugenkaart en 18-55 mm zoomobjectief circa 830 gram. Dat is voor een 24-megapixel systeemcamera iets aan de zware kant, maar het is natuurlijk beduidend lichter dan een vergelijkbare reflex. De camera ligt dankzij de iets uitstekende grip en de uitstulping bij de duim prima in de hand en ook de bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. De belangrijkste instellingen – ISO-waarde, diafragma, sluitertijd en belichtingscompensatie – zijn vlot te wijzigen. Ook de AEL-, AFL- en Q-knop zijn goed bereikbaar en verder vinden wij het prettig dat de aan/uit-schakelaar onder de ontspanknop met de wijsvinger te bedienen is, in plaats van met een knop ergens achterop de body. De elektronische zoeker functioneerde prima. Het zoekerbeeld is helder en ook de informatie, zoals sluitertijd, diafragma, ISO-waarde enzovoort, is goed te zien. De joystick bij de duim om het scherpstelpunt te herpositioneren werkt in de praktijk ook prima, maar we prefereren een aanraakgevoelig LCD-scherm. De oogsensor waarmee automatisch gewisseld wordt tussen zoeker en LCD-scherm is handig, maar erg gevoelig. Plezierig is dat de X-T2 over een royale (-4 tot +2) dioptrie-instelling beschikt. Handig is verder dat de E-T2 over maar liefst 8 aanpasbare knoppen (Fn1-6, AE-L en AF-L) beschikt. Hierdoor kan men de bediening helemaal naar zijn eigen hand zetten. Prima! Behalve de ongelukkige positie van de knop Fn1 is een er verder weinig mis met de ergonomie van de X-T2.

Beeldkwaliteit

De Fujifilm X-T2 beschikt over een 24,3-megapixel X-Trans CMOS-III beeldsensor. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 6000×4000 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 4240×2832 (M) en 3008×2000 (S) pixels. Naast de gebruikelijke beeldverhouding 3:2, kan men ook kiezen voor diverse 16:9 of 1:1 standen. Daarnaast beschikt de camera over een zogeheten Motion Panorama stand voor het vervaardigen van panoramabeelden (van maximaal 6400×2160 pixels). De X-T2 slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of RAW+JPEG op SD-geheugenkaarten. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Normaal en Fijn. De X-T2 ondersteunt de kleurruimten sRGB en AdobeRGB. Het standaard ISO-bereik is 200-12800 (uitbreidbaar tot 100-51200 ISO). Via de optie Filmsimulatie kan de fotograaf een specifiek beeldprogramma kiezen. Daarbij hanteert Fujifilm enkele vertrouwde filmnamen van Fujifilm uit het analoge tijdperk, te weten Provia/Standaard, Velvia/Levendig, Astia/Laag, Classic Chrome, Pro Negative Hi, Pro Negative Standard, Monochroom, Monochroom+Geelfilter, Monochroom+Roodfilter, Monochroom+Groenfilter en Sepia.

Filmsimulaties

Daarnaast heeft de X-T2 ook een aantal creatieve filters aan boord, te weten Speelgoedcamera, Miniatuur, Pop-kleur, High-key, Laag-toon, Dynamische kleurtoon, Zachte focus en Gedeelte kleur (rood, oranje, geel, groen, blauw en paars). Deze filters zitten enigszins verborgen in de Drive-instelling. De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstand Provia/Standaard zijn aan de verzadigde kant. De stand Velvia/Levendig is fiks verzadigd en de stand Astia/Laag is eveneens redelijk verzadigd. Via het menu kan men overigens de kleurintensiteit eventueel aanpassen (Laag, Middel Laag, Standaard, Middel Hoog en Hoog). Wie een meer neutrale beeldstand zoekt kan daar terecht. Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de X-T2 zeer goed. De automatische witbalans functioneerde redelijk. Opnamen van onze altijd moeilijke testopstelling vertoonden – net als bij de E-X2 – een duidelijke kleurzweem.

Beeldruis

Beelden gemaakt met hogere ISO-waarden zien er echter zeer goed uit. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 1600 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 200 ISO. Ook de 3200 en 6400 ISO-beelden ogen prima. De hogere standen, te weten 12800, 25600 en 51200 ISO, zouden wij in kleur vermijden. In zwart-wit kan men er nog wel mee uit de voeten. Het viel verder op dat de X-T2 onder bepaalde omstandigheden de neiging had om beelden iets (1/3 stop) onder te belichten. Desondanks levert de X-T2 bijzonder fraaie JPEG-beelden. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlFujifilm mikt met de X-T2 op de liefhebber van de klassieke fotografie. De body en gebruikersinterface zijn er dan ook vooral toegespitst op het maken van foto’s. Zo ontbreekt op de body bijvoorbeeld een rode knop om de videofunctie te activeren. De X-T2 stelt beduidend vlotter scherp dan zijn voorganger en ook op diverse andere punten is de camera duidelijk verbeterd. Het betreft misschien geen revolutionaire zaken, maar alles bij elkaar is fotograferen met de X-T2 wel een stuk plezieriger geworden dan met de X-T1. Het 18-55 mm kitobjectief presteert voor een zoomobjectief uitstekend. Enig kritiekpunt is dat het LCD-scherm niet aanraakgevoelig is, maar voor het overige niets dan lof. De X-T2 is – ondanks de 4K videofunctie – boven alles een camera voor fotografen pur sang. De Fujifilm X-T2 kit met het 18-55 mm zoomobjectief kost € 1.999,- en een losse body is te koop voor € 1.699, -. Op basis van de degelijke constructie, de uitstekende ergonomie en de prima beeldkwaliteit is een Pixelmania Award op zijn plaats. Warm aanbevolen!

[yasr_multiset setid=0]

Kijk voor meer informatie op www.fujifilm.eu/nl/.