ComputerComputer
Door 10 maart 2017 Lees verder →

Review: CamBuddy Pro afstandsbediening

De Amerikaanse startup Joopic heeft met de CamBuddy Pro een opvallend nieuw accessoire voor digitale fotografen op de markt gebracht. De CamBuddy Pro is niet vernieuwend als het gaat om het op afstand via WiFi bedienen van een camera met smartphone, tablet of PC. Ook niet als het gaat om het direct overdragen van foto’s en video’s van camera naar smartphone of tablet. Nee, de vooruitstrevende slimmigheid van dit product zit hem vooral in de verschillende sensoren waarmee een camera op afstand geactiveerd kan worden om een foto te maken. Wij namen de proef op de som.

De CamBuddy Pro wordt geleverd in een rechthoekige, witte doos met daarin de CamBuddy Pro, een rubberen beschermingshouder, twee flitsschoenvoetjes met schroeven en bijbehorende schroevendraaier, een zelfklevend bevestigingsbandje, een draagtasje en een Engelstalige handleiding. De eerste stap is het bevestigen van een flitsschoenvoetje aan de CamBuddy Pro. De CamBuddy pro ondersteunt een groot aantal reflexcamera’s van Canon en Nikon. Daarnaast worden ook diverse systeemcamera’s ondersteund. De functionaliteit is bij de systeemcamera’s echter minder. Op de website staat een lijst met camera’s en welke functies de CamBuddy Pro in combinatie met de desbetreffende camera’s worden ondersteund. Het valt daarbij op dat de reflexcamera’s van Canon en Nikon alle functies van de CamBuddy Pro ondersteunen, terwijl de systeemcamera’s van Fujifilm, Olympus, Panasonic, Pentax, Samsung en Sony alleen de Intervalometer en Smart Trigger functies ondersteunen. Bij de reflexen zijn tevens de functies Photos/Videos Transfer, Remote Shoot, Parameters Adjustment en Live View beschikbaar. Wij hebben de CamBuddy Pro uitgeprobeerd op een Canon EOS 6D reflex.

Sensoren

De CamBuddy Pro heeft het formaat van een luciferdoosje en is uitgerust met een radio-ontvanger en een licht-, geluid- en lasersensor. Het apparaat is circa 8 cm lang, 4,6 cm breed en 2 cm hoog. Het weegt slechts 62 gram. Aan de voorzijde zitten de sensoren, aan de zijkant een USB-poort, flitspoort, shutter releasepoort en micro-USB-aansluiting, en aan de achterzijde een laadindicatielampje, aan/uit-schakelaar en een verzonken reset-knopje. Alvorens de CamBuddy Pro te kunnen gebruiken, dient men hem via de Micro-USB-poort op te laden. Als het rode indicatielampje uit is, is het apparaat opgeladen. Een volle accu zou garant staan voor vier uur gebruik. Men schuift vervolgens de CamBuddy Pro op de flitsschoen van de camera en sluit deze aan met de bij de camera behorende USB-kabel op de USB-poort van de CamBuddy Pro. Daarna zet men het apparaat via de schakelaar op de achterzijde aan. Hiermee wordt de ingebouwde WiFi-hotspot geactiveerd. Deze hotspot heeft een WiFi-bereik van maximaal 30 meter. Het apparaat is nu klaar voor gebruik.

App

Om gebruik te kunnen maken van de CamBuddy Pro dient men de bijbehorende app op zijn of haar smartphone of tablet te hebben geïnstalleerd. Open vervolgens deze Joopic app op je smartphone of tablet. Wij hebben de iOS-versie op een iPhone gebruikt. Om verbinding te maken moeten we eerst via Instellingen > Wifi de WiFi-hotspot van de CamBuddy Pro selecteren. Als de verbinding is gelegd, keren we terug naar de Joopic app. De melding Connection succeeded verschijnt en de app is klaar voor gebruik. Onhandig is dat als de camera in slaapstand is er geen verbinding kan worden gemaakt met de CamBuddy Pro. De app telt drie tabbladen, te weten Album, Camera en Me. In Album kan men gemaakte foto’s uploaden naar een Joopic album. Leuk, maar dat vinden we minder interessant. In het tabblad Me staan onder My profile alle gebruikersgegevens, zoals Joobot ID, Nickname, Gender, Account enzovoort. Via de optie Set kan men bij Function Setting een aantal zaken, zoals Write location en Save photos to the system album, instellen. Kijk ook even bij Latest Cambuddy firmware of de meest recente firmware geïnstalleerd is.

Camera

Het meest interessant is natuurlijk het venster Camera. Door te klikken op de actieve CamBuddy komen we in het eigenlijke werkvenster. In dit venster zien we linksboven de status van de CamBuddy Pro en rechtsboven de camera. Daaronder zien we een groot venster met daaronder een knop Live View. Deze staat standaard op Off. Zetten we de functie op On, dan verschijnt in het venster erboven het huidige Live View beeld van de aangesloten camera. Scherpstellen kan door op het Live View-venster op de gewenste plek te tikken. Via knoppen eronder kan men eventueel een raster en/of histogram zichtbaar maken. Eronder zien we de status van programmamodus, sluitertijd, diafragma, ISO-waarde, belichtingscompensatie, timer en witbalans. Door op een van deze knoppen te tikken, kan men een aanpassing doen. Vermeldenswaard is dat in de programmastand P de opties die op Auto staan niet op afstand kunnen worden gewijzigd. Zetten we de programmaknop op de camera bijvoorbeeld op handbediening (M), dan kunnen we naar hartenlust op afstand aanpassingen aan sluitertijd, diafragma en dergelijke doen. Onder deze opties kan men de gewenste bedieningsfunctie van de CamBuddy Pro selecteren, te weten Radio triggered, Laser triggered, Lightning triggered, Sound triggered, Timing triggered, Video, Intervalometer, Bulb en Photo. In de laatste stand is een druk op de knop met het cameraatje voldoende om een foto op afstand te maken.

Bedieningsfuncties

Via de knop More komt men in een nieuw venster waarin men de optie Shoot and Push (beelden worden direct na het maken naar de iPhone gestuurd om te kunnen worden bewerkt en gedeeld) kan aanzetten en de Drive mode, Metering mode en File quality aanpassen. Ook kan men hier de radiokanalen instellen voor de radiografische bediening. De CamBuddy Pro telt een groot aantal trigger-functies waarmee men kan fotograferen op basis van geluid-, flits-, laser- en/of radiografische activatie. Hiervoor zijn diverse accessoires beschikbaar, zoals een handheld Wireless Radio Transmitter en een Laser Generator Package. Met dit laatste pakket kan men de CamBuddy Pro automatisch foto’s laten maken als de laserstraal wordt onderbroken. Handig voor het maken van natuurfoto’s. Via de optie Video kan men op afstand video-opnamen maken en via de optie Intervalometer kan men intervalopnamen programmeren en maken. Bij deze optie tikt men daartoe op de knop Scheme om een intervaltijdschema in te stellen. Behalve een opname interval, kan men hier ook het aantal te maken opnamen of een specifieke tijdperiode vooraf instellen. Ook het maximaal aantal te maken opnamen kan worden ingesteld en eventueel de Bulb duur indien nodig. Ook bij de optie Bulb kan men via de knop Bulb duration de gewenste belichtingstijd in uren, minuten en seconden opgeven. Vermeldenswaard is dat er via WiFi meerdere CamBuddy Pro’s tegelijkertijd kunnen worden bediend vanaf een smartphone en ook is het mogelijk om meerdere CamBuddy Pro’s te bedienen in master-slave-modus door middel van de ingebouwde radio-ontvanger van CamBuddy Pro. Met behulp van de functie Matrix kunnen tot wel 128 camera’s worden aangestuurd om zo prachtig slow motion beeldmateriaal te maken.

Praktijk

Het leggen van een verbinding tussen de Joopic app en de CamBuddy Pro leverde in eerste instantie wat problemen op. Als de camera namelijk in slaapstand staat, dan kan er – ondanks het feit dat de CamBuddy Pro aan staat en de iPhone contact heeft met de ingebouwde WiFi-hotspot – geen verbinding worden gemaakt met de CamBuddy Pro. Dat is erg onhandig, want om de camera uit de slaapstand te halen moet men naar de camera lopen en even de ontspanknop licht indrukken. Als de app en camera eenmaal met elkaar verbonden zijn, dan werkt alles prima. Wij hebben diverse functies uitgeprobeerd en ze werkten allemaal probleemloos. In alle standen kan men vrij vlot de camera-instellingen op afstand wijzigen en met behulp van de belichtings- en RGB-histogrammen kan men ook de beeldkwaliteit op afstand beoordelen en eventueel nog aanpassen. Onhandig is wel dat men gedane aanpassingen aan sluitertijd, diafragma, ISO-waarde, witbalans en belichtingscompensatie steeds moet bevestigen door op Confirm te klikken, dat werkt erg vertragend. De optie Shoot and Push biedt de mogelijkheid om op een zojuist gemaakte foto enkele eenvoudige bewerkingen, zoals roteren en croppen, toe te passen en de opname vervolgens te delen via social media en e-mail, te uploaden naar Dropbox, iCloud of OneDrive of om draadloos af te drukken op een printer. De bewerkingen zijn wel erg eenvoudig. Men kan veel beter het beeld direct opslaan en een andere app met veel meer bewerkingsopties gebruiken. In dat kader is het ook jammer dat er geen aparte Joopic app voor de iPad is.

Conclusie

De CamBuddy Pro is een zeer geavanceerde afstandsbediening met diverse vernuftige trigger-opties. Om gebruik te kunnen maken van een aantal van deze triggerfuncties dient men wel rekening te houden met een extra aanschaf in de vorm van een radiografische afstandsbediening of laser. Voor de amateurfotograaf die af en toe een foto op afstand of een intervalopname wil maken is de CamBuddy Pro waarschijnlijk te complex. De eerder door ons geteste CamFi afstandsbediening is voor hen een betere en goedkopere optie. Sport- en natuurfotografen kunnen echter heel veel plezier aan de geavanceerde triggeropties van de CamBuddy Pro beleven. Minpuntje in de gebruikersinterface is de twee-staps bevestiging van een aanpassing. De CamBuddy Pro is verkrijgbaar met een zilveren of zwarte bovenkant en heeft een adviesprijs van respectievelijk € 189,- en € 199,-. Gezien de uitgebreide functionaliteit is dat alleszins redelijk. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.digitrading.nl.

Geplaatst in: Afstandsbediening