Computer algemeen
Door 22 maart 2017 Lees verder →

Review: ACD Systems SeePlus

Het beheren van grote hoeveelheden foto’s en andere grafische bestanden is een hele klus. Softwarefabrikant ACD Systems, bekend van het programma ACDSee, heeft met SeePlus een opvallend bestandsbeheerprogramma in het gamma. Met dit Engelstalige programma kan men niet alleen vanaf één plek zo’n beetje alle gangbare bestanden beheren, maar ook eenvoudige bewerkingen toepassen. Wij namen de proef op de som.

SeePlus valt volgens de makers in de productcategorie Professional Asset Management. De noodzaak om digitale bestanden te kunnen bekijken, organiseren, beheren en bewaren is van groot belang in een zakelijke omgeving. ACD Systems SeePlus biedt een geavanceerd managementsysteem voor PDF-bestanden, Microsoft Office-documenten en een groot aantal mediabestandsformaten, zoals BMP, JPEG, TIFF, PSD, PNG en WMF. Ook een groot aantal RAW-bestandsformaten, waaronder ARW, CR2, CRW, DNG, NEF, ORF en RAF, wordt ondersteund. Op de website van de makers is een 30-dagen probeerversie beschikbaar. Het programma zelf vereist minimaal een Intel Pentium III of AMD Athlon processor (Intel Pentium 4 of AMD Athlon XP aanbevolen), 512 MB RAM (1 GB RAM aanbevolen), 310 MB vrije harddiskruimte (1 GB aanbevolen), High Color display adapter met 1024×768 resolutie, Microsoft Windows 7 (SP1), 8, 8.1 of Windows 10, Microsoft Office 2010 of hoger, Internet Explorer 9 of hoger, DirectX 9.0c en Windows Media Player 9.0. Na installatie van het programma wordt in het welkomstscherm gevraagd de map op te geven waar men standaard wil starten. Door de optie Remember from previous session aan te vinden, zal het programma de volgende in de laatst geopende map beginnen. Dit welkomstscherm kan men uitzetten door het vinkje bij Always show at start-up te verwijderen. Het programma kent vier modi, te weten Manage, View, Documents en Edit. We gaan deze een voor een bekijken.

Manage

Het scherm van de eerste modus Manage is onderverdeeld in drie delen. Links zien we de bestandsmappen, in het middelste scherm de thumbnails van de in de geselecteerde map aanwezige beelden en rechts de eigenschappen van een geselecteerd bestand. Het geheel oogt erg overzichtelijk. Bestanden kunnen op drie manieren worden benaderd, via de optie Folders (mappen), Catalog (catalogi) of Calendar (op basis van aanmaakdatum). Klikken we een thumbnail aan, dan verschijnen in de rechterkolom de bijbehorende eigenschappen in de vorm van IPTC-, EXIF-, SeePlus Metadata- en specifieke cameragegevens (bijvoorbeeld Fujifilm Maker Notes). Bij de EXIF-gegevens kunnen we onder andere het gebruikte cameramodel, de sluitertijd, het diafragma, de programmastand, meetmethode en dergelijke zien. Bij de Maker Notes zien we specifieke gegevens van de desbetreffende cameramaker. Bestanden kunnen individueel van een cijferwaardering (1 tot en met 5) of een kleurcodering in de vorm van een kleurlabel worden voorzien. Op die manier kan men vrij snel de beelden beoordelen en categoriseren. Ook op basis van sleutelwoorden (keywords) kan men, mits aanwezig, vrij snel een selectie maken. Om daar optimaal gebruik van te kunnen maken, dient men bij elk bestand de IPTC (International Press Telecommunications Council) gegevens in te vullen. Zeer interessant is de mogelijkheid om beelden te selecteren op basis van bijvoorbeeld diafragma, ISO-waarde, sluitertijd, gebruikte lens enzovoort. Gedane zoekopdrachten kunnen eventueel worden bewaard voor hergebruik.

View

Dubbelklikken we op een thumbnail, dan wordt het desbetreffende bestand geopend in de View modus. Het beeldbestand verschijnt beeldvullend bovenin het scherm met daaronder een filmstrip met de overige beelden uit de map. Via een klik op Next of Previous kan door de aanwezige beelden bladeren. Door één keer te klikken op het beeld kan men inzoomen naar 100% en na weer klikken weer terug naar beeldvullend. Handig om bijvoorbeeld de scherpte snel even te kunnen beoordelen. Helemaal onderaan het scherm zien we de meest relevante beeldgegevens, zoals bestandsnaam, omvang, pixelgrootte, opnamedatum en -tijd, ISO-waarde, objectief, diafragma en sluitertijd. In- en uitzoomen kan ook via de schuifbalk of percentagegewijs via het pop-up venster rechtsonder het beeld. Via de knoppen linksonder het beeld kan men een aantal eenvoudige bewerkingen op het beeld toepassen, zoals linksom of rechtsom roteren, een automatische belichtingscorrectie of filtereffect toepassen. Via de optie SeePlus Actions kan met opgeslagen handelingen op het beeld toepassen. Men kan hier standaard kiezen uit de handelingen Auto Light EQ, Classy, Hipster, LandscapeB en PortraitB. De werking is simpel: selecteer de gewenste action en klik op de afspeelknop. De desbetreffende actie wordt op het geselecteerde beeld toegepast en het resultaat wordt als nieuw beeld met de extensie _0 bewaard. Het originele beeld blijft verder onaangetast. Prima!

Documents

De derde modus is genaamd Documents. Deze modus is vooral bedoeld voor het beheren van PDF- en Microsoft Office-documenten (vanaf versie 2010 of hoger). Men kan alle bestanden, dus ook mediabestanden, hier in een tijdlijn bekijken, maar dat kan men via de knop Show Only Documents beperken tot documenten. Word-documenten zijn herkenbaar aan een grote blauwe W, Excel-documenten een aan grote groene X, en PDF-bestanden worden als thumbnail getoond. Gaan we met de muiscursor op een document staan, dan verschijnt een klein voorbeeldvenster met de inhoud. Dubbelklikken we op een documentnaam, dan wordt het desbetreffende document in de View modus geopend met daaronder een filmstrip met documenten. Men kan de inhoud van het bestand dan in Read-Only modus bekijken. Via de filmstrip kan men snel door de aanwezige documenten bladeren. Bij PDF-documenten worden links alle pagina’s van het document onder elkaar getoond. Al met al is de modus Documents erg handig om bijvoorbeeld in mappen met beeldbestanden een of meer documenten te plaatsen met bijvoorbeeld bijschriften of om een artikeltekst met bijbehorende beelden te archiveren. Ook publicaties waarin beelden zijn gebruikt kunnen in PDF-formaat worden opgeslagen bij de desbetreffende beelden. Kortom, de mogelijkheid om documenten te combineren met beelden kan ook voor fotografen erg handig zijn.

Edit

De vierde modus Edit biedt een groot aantal bewerkingsmogelijkheden. Als we een beeld in deze modus openen, dan zien we rechtsboven het geopende beeld met daaronder een filmstrip met beelden uit de map. Links zien we het Edit Mode Menu met een groot aantal bewerkingsopties verdeeld over de groepen Repair, Add, Geometry, Exposure/Lightning, Color en Detail. De groep Repair telt drie bewerkingen, te weten Red Eye Reduction, Repair Tool en Skin Tune. De groep Add biedt de bewerkingsopties Text, Watermark, Borders, Vignette, Special Effect en Tilt-shift. De groep Geometry biedt onderdak aan de bewerkingen Rotate, Flip. Crop, Perspective Correction, Lens Distortion Correction en Resize. Onder Exposure/Lightning vinden we de opties White Balance, Color EQ, Color Balance, Convert to Black & White en Split Tone. Via de groep Color kan men aanpassingen doen betreffende White Balance, Color EQ, Color Balance, Convert to Black & White en Split Tone. Bij Detail vinden we de opties Sharpen, Blur, Noise, Clarity en Detail Brush. Dat is bij elkaar een groot aantal beeldbewerkingsmogelijkheden voor een beheerprogramma! De bewerkingen vinden veelal plaats via schuifbalken of door het aanklikken van opties. Met een klik op Done wordt de bewerking toegepast. Na alle bewerkingen is een klik op Save > Save a Copy voldoende om het bewerkte beeld op te slaan. Het originele beeld blijft dan onaangeroerd, prima!

Workflow

SeePlus kan eenvoudig in elke workflow worden opgenomen. Zoals hierboven vermeldt, beschikt het programma in de modus Edit zelf al over een groot aantal bewerkingsmogelijkheden. Voor menig fotograaf zijn die al meer dan voldoende. Wil men echter een beeld bewerken in zijn of haar favoriete beeldbewerkingsprogramma, dan is dat ook geen probleem. Via de optie External Editors kan men het programma namelijk vrij eenvoudig koppelen aan elk willekeurig beeldbewerkingsprogramma. Klik in de Manage modus in de menubalk op de optie Configure Editors > Add en voeg al je favoriete beeldbewerkingsprogramma’s toe. Heb je daarna een beeld geopend in de View modus, dan kun je vrij vlot via de knop External editors linksonder het beeld openen in een van de aangemelde beeldbewerkingsprogramma’s. Het handige daarvan is dat men daarbij niet wordt beperkt tot één programma. Zo kan verschillende RAW-editors aan SeePlus koppelen en elk beeld vervolgens bewerken in het programma dat het beste geschikt is voor dat specifieke beeld of doel. Is men gereed, dan slaat men het bewerkte beeld in de externe editor op en keert men automatisch weer terug in SeePlus.

Overige opties

SeePlus telt verder nog een groot aantal handige opties. Zo kan men via de optie Batch > Batch Edit op een reeks vooraf geselecteerde beelden een groot aantal bewerkingen, zoals roteren, verkleinen, kleuraanpassingen, sepiafilter toepassen, belichtingscorrectie toepassen, ruis verwijderen, verscherpen, een vignettering toepassen, watermerk plaatsen enzovoort, loslaten. Handig is ook de optie Convert ICC Profile om het kleurprofiel van een of meerdere beelden te wijzigen. Via de menu-optie Create kan men onder andere een Slideshow-bestand, PDF-bestand, HTML album of contactsheet aanmaken. Via de menu-optie Slideshow kan men op het scherm een presentatie starten. Bij Slideshow Properties kan men eventueel eerst vooraf instellen hoe de beeldovergangen en dergelijke moeten plaatsvinden. Bestanden verzenden via e-mail of uploaden naar een FTP-site doet men via de optie Send en via de optie Import kan men bestanden van een apparaat, cd, dvd of andere bron binnenhalen. De optie SeePlus Actions biedt toegang tot een aantal vooraf ingestelde handelingen.

Conclusie

www.pixelmania.nlACD System SeePlus is ons prima bevallen. Het is een krachtig document- en mediabeheerprogramma met als bonus een groot aantal ingebouwde beeldbewerkingsopties. Pluspunten zijn  verder de integratie met externe beeldbewerkingsprogramma’s, de batch-functionaliteit en dat clouddiensten als DropBox en OneDrive standaard worden ondersteund. Het programma kost € 160,- en is dat geld zeker waard. Op basis van de uitgebreide functionaliteit en de prima gebruikersinterface kennen wij SeePlus een Pixelmania Award toe in de categorie beeldmanagement. Op de website van de makers is een 30-dagenprobeerversie beschikbaar. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.cd-e.com/nl/seeplus.html.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software