ComputerComputer
Door 17 februari 2017 Lees verder →

Review: ON1 Photo RAW 2017

Softwarefabrikant ON1 heeft met Photo RAW 2017 een compleet nieuwe RAW-converter op de markt gebracht. ON1 Photo RAW maakt in tegenstelling tot bijvoorbeeld Adobe Lightroom geen gebruik van een eigen catalogus waarin de beelden eerst moeten worden geïmporteerd. Men kan de RAW-bestanden in hun eigen folder op harde schijf of via een gekoppelde netwerkmap op een NAS openen, bewerken en weer wegschrijven. De originele RAW-bestanden worden daarbij dankzij de non-destructieve bewerkingen van de software ongemoeid gelaten. Wij probeerden ON1 Photo RAW 2017 uit.

ON1 Photo RAW 2017 is volgens de makers een complete oplossing voor het bewerken van foto’s. ON1 Photo RAW is beschikbaar als stand-alone applicatie, maar ook verkrijgbaar als plug-in voor Adobe Photoshop en Adobe Lightroom en wordt tevens aangeboden als extensie voor Apple Photos. Wij bekeken de stand-alone Windows-applicatie. De minimale hardware vereisten hiervoor zijn: Windows 7, 8 of 10 operating systeem, Intel Core 2 Duo, Xeon processor of beter, 1,5GB harddiskruimte, minimaal 4GB werkgeheugen, Open GL 3.3 compatibele videokaart met 512MB RAM en een minimale beeldschermresolutie van 1280×720 pixels. Onze Microsoft Surface Pro 4 met Intel Core i7-processor, Windows 10 en 8GB werkgeheugen voldoet ruimschoots aan de gestelde minimumvereisten. Het programma ondersteunt standaard de bestandsformaten JPEG, TIF, PSD, PSB, PNG en DNG en daarnaast kan het programma van meer dan 800 cameramodellen de RAW-bestanden openen. Voor het delen van bestanden worden ook diverse clouddiensten (Dropbox, Google Drive en OneDrive) standaard ondersteund. De stand-alone versie van ON1 Photo RAW 2017 omvat de volgende vijf modules: Browse, Develop, Effects, Layers en Resize. Na het opstarten van de stand-alone versie van ON1 Photo RAW 2017 verschijnt een welkomstscherm met daarin een aantal instructievideo’s met gebruikstips. Na het sluiten van dit scherm komt men in de module Browse terecht.

Browse

We zien in de linkerkolom van de module Browse, genaamd Folders, onder Local Drives de boomstructuur van de lokale harddisk. Wil men beelden op een netwerkdrive benaderen, dan zal men er in Windows eerst een driveletter aan toe moeten kennen. Na het selecteren van de gewenste (netwerk)map met beelden, verschijnen in het middelste scherm de thumbnails van de beelden die in de desbetreffende map staan. Via de schuifbalk linksonder of door op het plus- en minteken te drukken kan men de getoonde thumbnails groter en kleiner maken. Klikken we een van de beelden aan, dan verschijnt in de rechterkolom genaamd Info de metadata van het desbetreffende beeld. We zien helemaal bovenaan in een grijs venstertje de naam van het gebruikte cameramodel, het objectief, de datum en tijd, ISO-waarde, sluitertijd en het diafragma staan. Direct daaronder staan de bestandsnaam, kleurruimte, resolutie en bestandsomvang. Onder Metadata kan men eventueel de EXIF- of IPTC-informatie raadplegen en/of wijzigen. Door op een beeld te dubbelklikken (of klik linksonder op Detailed View) wordt het beeldvullend geopend in het middelste venster. Klikken we nogmaals op het zojuist geopende beeld, dan wordt ingezoomd tot 100% van het beeld en kan men door met de muis te slepen delen van het beeld bekijken. Rechtsboven kan men eventueel via de knoppen FIT, 100, 50 en 25 vlot in- en uitzoomen. Met een druk op de Escape-toets (of een klik linksonder op Thumbnail View) keren we terug naar de thumbnails. Er is ook linksonder nog een optie Filmstrip View en ook waarderingsopties door middel van het geven van sterren, kleuren en het aanklikken van een hartje ontbreken niet.

Develop

RAW-beelden verwerken doet men in de module Develop. Open via de module Browse het te bewerken RAW-beeld en klik dan helemaal rechts op de knop Develop. In de rechterkolom zien we nu twee opties staan: Overall Settings en Local Adjustments. In Overall Settings kan men onder Tone met behulp van schuifbalken zaken als belichting, contrast, hooglichten, schaduwpartijen, witbalans, structuur en dergelijke aanpassen. Onder Color kan men de kleurtemperatuur, kleurtoon, kleurverzadiging en levendigheid aanpassen en bij Purity de doortekening van de lichte en donkere partijen bewerken. Klikken we op de knop Show More, dan verschijnen de gereedschappen Black & White, Color Adjustment, Curves, Glow, Noise Reduction, Sharpening, Skin Retouching, Split Tone, Transform en Vignette. Vink de gewenste opties aan en de bijbehorende gereedschappen worden zichtbaar in de rechterkolom. Heeft men een gewenste bewerking uitgevoerd, dan kan men het desbetreffende gereedschap via de knop Hide weer verbergen. Via Local Adjustments kan men lokaal een groot aantal aanpassingen, zoals delen van het beeld lichter of donkerder maken of het contrast verhogen of verlagen, doen. Via Opacity kan men de sterkte instellen en via de voorinstellingen eronder vrij vlot de gewenste bewerking selecteren en met de schuifbalken eronder de instellingen optimaliseren. Helemaal links is een menubalk zichtbaar met bekende gereedschappen als Crop, Adjustment Brush, Adjustable Gradient, Perfect Eraser, Retouch Brush en Zoom Tool.

Effects

De module Effects bestaat uit meer dan 20 stapelbare en individueel aanpasbare effecten. De effecten dragen de namen Antique, Black & White, Bleach Bypass, Blur, Borders, Color Enhancer, Cross Process, Dynamic Contrast, Glow,Grunge, HDR look, Lens Blur, Lens Flare, Noise Reduction, Photo Filter, Sharpening, Skin Retouching, Split Tone, Sunshine, Textures, Tone Enhancer, Vignette en Vintage. Via de optie Presets in de linkerkolom kan men kiezen uit 235 voorinstellingen verdeeld over 13 verschillende subgroepen, genaamd Architecture, Black & White, Cinematic, Color Grading, Faded & Matte, Film, Haze Reducing, Hipster, Landscape, People, Sports, Urban en Weddings. Het toepassen van een dergelijke voorinstelling is kinderlijk eenvoudig: men selecteert de gewenste subgroep en kiest uit de getoonde voorbeelden de gewenste bewerking. In de rechterkolom worden automatisch de bijbehorende instellingen van de in de voorinstelling gebruikte effecten getoond. Via schuifbalken kan men vervolgens een en ander naar eigen inzicht en smaak aanpassen. Eventueel kan men het effect via de Masking Tools links of via Blending Options op slechts een deel van het beeld toepassen. Handig zijn ook de voorinstellingen die in het effectkader direct onder de titel staan. Een eenmaal toegepast effect kan men eventueel uitzetten via het vinkje voor de titel. Definitief weghalen doet men door te klikken op het prullenbakje in de rechter bovenhoek. Men kan op deze manier naar hartenlust experimenteren met de aanwezige effecten. En men hoeft daarbij niet bang te zijn dat het originele beeld wordt overschreven.

Layers en Resize

Met de module Layers kan men met lagen werken. Hier kan men twee beelden gemakkelijk samenvoegen of mede dankzij de meegeleverde Extras de luchtpartij in een beeld vervangen. De werking is ook hier simpel: open het beeld waarvan men de luchtpartij wil vervangen. Klik daarna rechtsboven op Extras en open de map ON1 Extras > Backgrounds > Skies. Selecteer hier het gewenste beeld en sleep het op het geopende beeld in het middelste venster. Positioneer het beeld met het gereedschap Transform Tool en gebruik het Quick Mask Tool om de oude lucht te verwijderen. Ook kan men hier via Presets gebruik maken van alle aanwezige 235 voorinstellingen en deze op het geopende beeld toepassen! In de module Resize kan men beelden voorbereiden om af te drukken. Bij Pixel Dimensions kan men het gewenste formaat in pixels opgeven of bij Document Size de gewenste breedte en hoogte in centimeters en de gewenste afdrukresolutie in dpi instellen. Via Settings kunnen zaken als Sharpening, Film Grain, Tiling en Gallery Wrap worden geregeld. Is alles naar wens ingesteld, dan is een klik op Done voldoende op het bewerkte beeld op te slaan. Via File > Print (Ctrl+P) kan men het beeld vervolgens direct naar de printer sturen.

Conclusie

Softwarefabrikant ON1 heeft met Photo RAW 2017 een compleet nieuwe RAW-converter op de markt gebracht. Hoewel het programma gepositioneerd is als RAW-converter, kan men er ook andere beeldbestanden, zoals JPEGs, prima mee bewerken. Groot pluspunt is de ingebouwde Browse module waarmee men de te bewerken beelden gemakkelijk kan benaderen, zonder dat men ze eerst in het programma moet importeren. Ook de talrijk ingebouwde voorinstellingen zijn erg handig en bieden veel gemak. De bediening van het programma is – na een eerste kennismaking – al redelijk snel intuïtief en gemakkelijk. Minpunt is dat het schakelen tussen de modules af en toe traag verloopt en ook het renderen van beelden kan vlotter. Desondanks is ON1 Photo RAW 2017 een aanwinst. Het programma kost € 119,99. Op de website van de makers kan men een 30-dagen probeerversie downloaden. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.on1.com.

Geplaatst in: Software