Computer algemeen
Door 3 februari 2017 Lees verder →

Canon EOS M5

Met de EOS M5 heeft Canon eindelijk een volwaardige spiegelloze systeemcamera mét ingebouwde elektronische zoeker op de markt gebracht. De EOS M5 is uitgerust met een 24,2-megapixel CMOS-beeldsensor in APS-C formaat, een snelle Digic 7-beeldprocessor en Dual Pixel CMOS scherpstelling. De ingebouwde elektronische zoeker is in het midden van de camera geplaatst, waardoor de EOS M5 oogt als een compacte reflex. Wij voelden de EOS M5 uitgebreid aan de tand.

De Canon EOS M5 bezit een door Canon ontworpen en geproduceerde 25,8-megapixel CMOS-beeldsensor in APS-C formaat (22,3×14,9 mm). Deze beeldsensor beschikt over de meest recente sensortechnologie en ondersteunt zowel Dual Pixel CMOS AF als Full HD video. Het ISO-bereik is, mede dankzij een beeldverfijningsproces dat voor speciaal voor deze beeldsensor werd ontwikkeld, een royale 100-25.600. Hierdoor presteert de camera betere bij het maken van opnamen in omgevingen met weinig licht. De EOS M5 heeft verder een krachtig en flexibel 49-punts AF-systeem. De EOS M5 biedt Full-HD (1080p) videoregistratie met continu-AF en variabele frame rates van 24 tot 50 of 60 beelden per seconde. Gemaakte video’s zijn op te slaan als MP4-bestanden. Foto’s en video’s zijn ook op afstand te maken via compatibele Android/iOS-apparaten met de Canon Camera Connect-app en de beelden kunnen live worden bekeken tijdens de opnamesessies. De app maakt ook eenvoudige draadloze overdracht van MP4-video’s mogelijk, evenals van JPEG’s met volledige of aangepaste resolutie. De benodigde app kan gratis worden gedownload in de Google (Android) of Apple (iOS) App Store.

Body

De body van de EOS M5 oogt als een kleine Canon reflex en telt op het eerste gezicht weinig verrassingen. De aan/uit-knop zit linksboven onder het programmakeuzewiel bovenop de body. Dit programmakeuzewiel bevat naast de gebruikelijke standen Programma (P), Sluitertijdvoorkeuze (Tv), Diafragmavoorkeuze (Av) en Handmatig (M), tevens de basisstanden Automatisch/Scène, Hybride automatisch (groene kaders), Creatieve hulp en twee standen Custom (C1 en C2) waaronder persoonlijke voorkeuren kunnen worden vastgelegd voor hergebruik. Verder zien we een stand SCN met negen scène-instellingen (Zelfportret, Portret, Landschap, Close-up, Sport, Voedsel, Pannen, Nachtopnamen uit de hand, en HDR-tegenlicht), Creatieve filters (zie boven) en Handmatige moviebelichting. Nuttig is de vergrendelknop waarmee het programmakeuzewiel ontgrendeld wordt. Dat maakt het bedienen wat omslachtiger, maar voorkomt abusievelijke verdraaiingen. Rechts bovenop de body zitten de ontspanknop met daaronder het hoofdinstelwiel, een keuzewiel met functieknop, de belichtingscompensatieknop, een klein M-Fn knopje (multifunctioneel) en een ontgrendelknopje voor de ingebouwde flitser. Deze heeft een richtgetal van 5 (bij 100 ISO). De flitsschoen is geschikt voor aansluiting van Canon Speedlite-flitsers uit de EX-serie.

Achterzijde

De achterkant van de EOS M5 wordt grotendeels in beslag genomen door het royale 8 cm (3,2 inch) kantelbare en aanraakgevoelige LCD-kleurenscherm. Rechts van dit scherm zitten zes knoppen en een snelinstelwiel met multi-selector en SET-knop. Boven de multi-selector zitten de knoppen Info en Film. Via de knop Info is het onder andere mogelijk om een histogram van het te fotograferen beeld te activeren of van een gemaakte opname een miniatuurbeeld te bekijken met daaronder de opnamegegevens en ernaast een histogram. Met de Filmknop kan men het filmen starten en stoppen. Op de uitstulping zitten de knoppen AE-vergrendeling en AF-kader selecteren. Onder de multi-selector zitten de knoppen Weergave en Menu. Via laatstgenoemde knop kan het menusysteem van de EOS M5 worden geactiveerd. Het bestaat uit een eenvoudige tabbladstructuur, waar met behulp van de Multi-selector of het Hoofdinstelwiel doorheen kan worden gewandeld. Een optie wijzigen doet u met de Multi-selector en de knop SET. Het is ook mogelijk om door middel van aanraken door het menu te bladeren en opties te selecteren en te wijzigen. Aan de zijkanten zitten achter twee klepjes een HDMI micro-poort (Type D) voor het afspelen van videoclips en een Micro-USB-poort en 3,5 mm externe microfoon-aansluiting.

Creatieve filters

De EOS M5 beschikt over enkele in de camera ingebouwde creatieve filters, te weten Korrelig Z/W, Soft focus, Fisheye-effect, Effect kunst opvallend, Aquareleffect, Speelgoedcamera-effect, Miniatuureffect en HDR (High Dynamic Range). Het effect Korrelig Z/W maakt het beeld korrelig en zwart-wit. Door het contrast aan te passen, kunt u het zwart-witeffect eventueel aan uw eigen smaak aanpassen. Het effect Soft focus geeft het beeld een zachte uitstraling. Door de scherpte aan te passen, bepaalt u de zachtheid van het beeld. Met het Fisheye-effect filter krijgt het beeld een tongvormige vervorming alsof het met een fisheye-objectief is gemaakt. Met Effect kunst opvallend lijkt de opname op een olieverfschilderij en met het Aquareleffect op een aquarel met zacht kleuren. Het filter Speelgoedcamera-effect creëert een kleurentint die kenmerkend is voor speelgoedcamera’ en makt de hoeken van het beeld donkerder. Door de kleurtoon aan te passen, kunt u de tint van de opname wijzigen. Het Miniatuureffect creëert een kijkdooseffect. In stap 4 van deze procedure kunt u de richting van het witte kader wijzigen waarin dat deel van de opname wordt weergegeven dat scherp moet zijn. Het HDR-effect combineert drie opeenvolgende beelden met verschillende helderheidniveaus tot één beeld met optimale helderheid. Behalve het HDR-effect kan men de filters ook achteraf op een eerder gemaakte opname toepassen. Dat gaat als volgt: roep via de knop Afspelen het te bewerken beeld op en kies via het menu de optie Creatieve filters. Door op SET te drukken kunt u kiezen uit de genoemde filters. Selecteer een filter en klik weer op SET. Pas de bewerking eventueel aan en klik tot slot weer op SET op het bewerkte beeld op te slaan. Hieronder staan enkele voorbeelden van de creatieve filters.

Creatieve filters

Praktijk

We hebben de EOS M5 getest in combinatie met het EF-M 15-45 mm/F3,5-6.3 IS STM zoomobjectief. Dit zoomobjectief heeft als gevolg van de 1,6 vergrotingsfactor van het APS-C formaat beeldsensor een kleinbeeldequivalent zoombereik van circa 24-72 mm. Body en objectief wegen samen circa 565 gram. De body voelt degelijk aan en ligt dankzij de goed gevormde handgreep prima in de hand. Ervaren Canon-gebruikers zullen echter snel uit de voeten kunnen met de EOS M5, want alle knoppen spreken voor zich en de meest essentiële knoppen, zoals programmakeuzewiel, programmaknop, draaiwielen en multi-selector, zitten op een goed bereikbare plek. Een belichtingscompensatie (plus/min 3EV in stappen van 1/3 EV) kan worden toegepast door te draaien aan de belichtingscompensatieknop rechts bovenop de body. Enig kritiekpunt is de positie van de videoknop bij de duim. Die drukten we regelmatig per abuis in. Het meest opvallende aan de bediening van de EOS M5 is het aanraakgevoelige LCD-scherm. Dat scherm kan niet alleen gebruikt worden om het gewenste scherpstelpunt aan te wijzen en als ontspanknop fungeren, maar ook als men door de elektronische zoeker kijkt als een soort touchpad fungeren om het scherpstelpunt te verplaatsen. Ook tijdens het bekijken van gemaakte beelden kan men door te swipen op het scherm door de beelden bladeren en via twee keer aantikken inzoomen. Dit is allemaal erg handig en voor een camera betrekkelijk innovatief!

Zoeker

Het zoekerbeeld van de elektronische zoeker is dankzij de 2.360.000 beeldpunten en de hoge verversingsfrequentie helder en overzichtelijk. Het heeft een dekking van circa 100% en een vergroting van ongeveer 0.95x. In de zoeker (met dioptrie-instelling van -4 tot +1) is onderaan het scherm in een zwarte balk onder andere de volgende informatie te zien: programmakeuze, lichtmeetmethode, sluitertijd, diafragmawaarde, flitserinstelling, belichtingscompensatie, ISO-waarde en aantal resterende beelden. Door op de Info-knop te drukken kan men linksboven de instellingen betreffende bluetooth, beeldformaat, videoformaat, witbalans, kleurstijl en auto optimalisatie helderheid zien. Door nog een keer op de knop Info te drukken kan men tevens een histogram en waterpas zichtbaar maken. Het 8 cm (3,2 inch) aanraakgevoelige en kantelbare LCD-kleurenscherm kan uiteraard ook dienst doen als zoeker. Het scherm heeft een beeldverhouding van 3:2 en een resolutie van 1.620.000 pixels. Dit scherm zorgt dankzij de kantelbaarheid voor extra flexibiliteit en stelt fotografen in staat de opnamen van boven het hoofd of zeer laag bij de grond. Het oppervlak van dit LCD-kleurenscherm is voorzien van een anti-reflecterende en waterafstotende coating om het te beschermen en leesbaar te houden in fel zonlicht of bij wisselende kijkhoeken. Dit aanraakgevoelige scherm is in de praktijk erg handig!

Kit-objectief

Met een gewicht van slechts 130 gram is het EF-M 15-45 mm/F3.5-6.3 IS kitobjectief de perfecte partner voor de EOS M5. Deze lens kan dankzij het brandpuntbereik van 24–72mm (kleinbeeldequivalent) bijna overal voor worden gebruikt. Of het nu gaat om close-up portretten of weidse landschappen, met dit compacte zoomobjectief zijn sterk uiteenlopende opnamen te maken zonder dat men eerst de lens hoeft te vervangen. De EF-M 15-45 mm/F3.5-6.3 IS STM is uitgevoerd met drie asferische lenselementen en zorgt voor heldere en detailrijke opnamen. Gebruikers hoeven niet langer concessies aan de kwaliteit te doen wanneer ze fotograferen en filmen met een compacte systeemcamera. Om alle actiemomenten haarscherp vast te leggen, is de lens voorzien van een 3,5-stops optische Image Stabilizer die cameratrillingen vermindert en de beeldkwaliteit verhoogt. En voor beginnende filmmakers beschikt de EFM 15-45 mm/F3.5-6.3 IS STM over STM-technologie voor vloeiend en bijna geruisloos scherpstellen tijdens het filmen. Voor fotografen die over Canon EF-objectieven beschikken is een Mount Adapter EF-EOS M verkrijgbaar. We hebben een aantal testbeelden gemaakt met het 85mm/F1.2 objectief met deze adapter. We zien dan dat de achtergrondonscherpte (bokeh) die de EOS M5 in combinatie met een lichtsterk objectief produceert zeer fraai is. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden adapter 85mm F1.2

Beeldkwaliteit

De Canon EOS M5 beschikt over een 25,8-megapixel CMOS-beeldsensor waarvan effectief maximaal 24,2 miljoen pixels worden gebruikt. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 6000×4000 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 3984×2656 (M), 2976×1984 (S1) en 2400×1600 (S2) pixels. Naast de voor Canon gebruikelijke beeldverhouding 3:2, kan men ook kiezen voor een 4:3, 16:9 of 1:1 beeldratio. De Canon EOS M5 slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW en RAW+JPEG. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Normaal en Fijn. De EOS M5 ondersteunt de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Via de optie Beeldstijl (Picture Style) kan de fotograaf een specifiek beeldprogramma kiezen en eventueel scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon nog zelf aanpassen. De gemaakte beelden worden opgeslagen op Secure Digital geheugenkaarten. De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstand Standaard zijn redelijk verzadigd. De standen Neutraal en Natuurlijk zijn betrekkelijk neutraal. De stand Landschap is echter weer rijkelijk verzadigd.

Kleurstanden

Zoals gebruikelijk liggen de kleuraccenten ook per beeldprogramma anders. Zo krijgen bij de beeldstijl Landschap de kleuren groen en blauw een zwaarder accent. Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de EOS M5 goed en dat geldt ook voor de automatische witbalans. Onze altijd moeilijke testopstelling werd probleemloos vastgelegd. Wel viel het op dat de EOS M5 de neiging heeft om beelden iets (1/3 stop) over te belichten.

Beeldruis

Zoals we inmiddels gewend zijn van Canon zijn ook de hogere ISO-waarden goed bruikbaar. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 400 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 100 ISO. Ook de 1600 en 3200 ISO-beelden ogen prima en zelfs de 6400 ISO-beelden zijn na bewerking met een goed ruisonderdrukkingsprogramma nog prima bruikbaar. Bekijk bijgaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De EOS M5 is Canon’s beste systeemcamera tot nu toe. De geleverde beeldkwaliteit is goed en het aanraakgevoelige en kantelbare LCD-scherm, dat tevens dienst kan doen als touchpad, is erg handig in de praktijk. Minder handig is de positionering van de videoknop, die we meer dan eens per abuis indrukten. Minpunten zijn verder de 1080p videokwaliteit, die achterblijft bij de concurrentie (4K is inmiddels de standaard) en natuurlijk de prijs. Met een adviesprijs van € 1.149,- (body) of € 1.259,- voor de kit met het 15-45mm zoomobjectief is de EOS M5 zeer stevig geprijsd. Ter vergelijk: de Panasonic Lumix DMC-GX80 kost tegenwoordig € 499,- (body) en die levert ook nog eens 4K video. Wat de EOS M5 ons vooral duidelijk maakt is dat Canon nu in staat moet zijn om een uitstekende full frame systeemcamera op de markt te brengen. Het hogere prijskaartje zal dan ook minder storend zijn. Wie daar echter niet op wil wachten kan dankzij de – tijdelijk gratis meegeleverde – EF-EOS M adapter zijn of haar EF en EF-S objectieven nu ook op de EOS M5 gebruiken.

[yasr_multiset setid=0] 

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Systeemcamera's