ComputerComputer
Door 27 januari 2017 Lees verder →

Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO

Na eerder een 25mm F1.8 objectief te hebben uitgebracht, heeft Olympus nu een nog lichtsterker standaardobjectief in de vorm van het M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 Pro standaardobjectief op de markt gebracht. Dit standaardobjectief is vergelijkbaar met een 50mm objectief op een full-frame camera en prima geschikt voor algemene fotografie. Het stof- en spatwaterdichte objectief is alleen verkrijgbaar in een zwarte uitvoering. Wij probeerden het objectief uit op de nieuwe Olympus OM-D E-M1 Mark II.

Op een Micro Four Thirds systeemcamera heeft dit objectief een vergelijkbare brandpuntsafstand van 50mm in kleinbeeldformaat en een kijkhoek van 47 graden. Het objectief weegt circa 410 gram en dat is voor een dergelijk lichtsterk 50mm objectief alleszins redelijk. De diameter van het objectief is circa 7 cm, de lengte zonder zonnekap circa 8,7 cm, de filtermaat 62 mm en de kortste scherpstelafstand 30 cm. Dit laatste is biedt tal van interessante compositiemogelijkheden, prima! Het minimale diafragma bedraagt F16. Het objectief is vervaardigd uit een stevige magnesiumlegering en rubberen afdichtingen beschermen het objectief tegen stof en spatwater. Al met al voelt het objectief uiterst degelijk aan. De lensconstructie telt 19 elementen in 14 groepen, waaronder één SED-lenselement, twee ED-lenselementen , één E-HR-element, drie HR-elementen en één asferisch element. De speciale ZERO (Zuiko Extra-low Reflection Optical) coating moet schitteringen en schaduwbeelden voorkomen. Het objectief heeft aan de linkerkant een programmeerbare knop genaamd L-FN. Standaard staat deze knop ingesteld op AF-stop om de scherpstelling tijdens het fotograferen te deactiveren. Via het menu Knopfuncties kan men aan deze knop eventueel een andere functie, bijvoorbeeld AEL/AFL, Voorvertoning scherptediepte, One-touch witbalans, AF-gebied selectie, HDR of Belichtingscompensatie, toekennen. Erg handig! De meegeleverde lensdoppen én zonnekap zijn van kunststof. Een buidel om het objectief in op te bergen wordt eveneens meegeleverd, prima!

Prestaties

Het M.Zuiko Digital 25mm F1.2 objectief stelt mede dankzij het razendsnelle scherpstelsysteem van de E-M1 Mark II zeer vlot scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om bijvoorbeeld de scherptediepte te verleggen – door de scherpstelring naar achteren te trekken en eraan te draaien. Dit gaat dankzij de soepel lopende en brede scherpstelring prima. Het objectief bezit geen scherpstelvizier bovenop het objectief om bijvoorbeeld het objectief handmatig op een scherptediepte zone in te stellen. De met dit objectief gemaakte beelden hebben een zeer lichte tonvormige vertekening. Onze metingen geven een vertekening aan van minder dan -0,2% en dat is in de meeste beelden met het blote oog nauwelijks waar te nemen. Een en ander is eventueel achteraf ook eenvoudig te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit objectief zeer goed. Bij volle lensopening (F1.2) is het beeld in het centrum al scherp en ook de hoeken zijn al scherp. Na diafragmering neemt de scherpte in het centrum snel verder toe om bij F2.8 optimaal te presteren. De hoeken blijven qua scherpte achter bij het centrum, maar zijn ook voldoende scherp in relatie tot het centrum. Vanaf F8 neemt de scherpte als gevolg van diffractie weer snel af. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake en alleen bij volle lensopening in de hoeken beperkt aanwezig. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt rustig. Dat is te danken aan de toegepaste negen cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten, waardoor er steeds een cirkelvormige opening wordt gevormd. De vignettering of lichtafval is bij volle lensopening (F1.2) in de uiterste hoeken circa 1,33 stop en dit neemt snel af na diafragmering. Vanaf F2.0 is de lichtafval minder dan 2/3 stop en verwaarloosbaar. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Olympus 25 mm F1.2 vs. Panasonic 25 mm F1.4 vs. Voigtländer 25 mm F0.95

MFT-camerabezitters die op zoek zijn naar een lichtsterk standaardobjectief kunnen nu kiezen uit drie zeer lichtsterke 25 mm objectieven, te weten de Olympus 25 mm F1.2, de Panasonic 25 mm F1.4 en de Voigtländer 25 mm F0.95. De Panasonic lens is ontwikkeld in samenwerking met Leica en de Voigtländer komt uit de fabrieken van Cosina waar ook Leica objectieven worden gemaakt. Laatstgenoemd objectief is een ‘manual focus’ objectief. Van deze drie objectieven is de Panasonic met 200 gram het lichtst, de Olympus en Voigtländer wegen allebei 410 gram.

De Voigtländer is het meest lichtsterk, met als kanttekening dat beelden gemaakt in de stand F0,95 een wat soft focus-achtige, dromerige uitstraling hebben. Ook de hoeveelheid lichtafval in de hoeken is groter. Na diafragmeren verdwijnt dit snel en produceert dit objectief vanaf F1.4 zeer scherpe beelden. Scherpstellen gaat met de E-M1 Mark II mede dankzij focus peaking probleemloos. De Panasonic lens is iets minder lichtsterk dan de Olympus en Voigtländer en weegt slechts 200 gram. Dit objectief wordt alom geroemd om zijn scherpte. Om te zien hoe deze objectieven zich verhouden tot de nieuwe Olympus 25 mm F1.2 hebben we met alle drie de objectieven een aantal beelden onder exact dezelfde omstandigheden gemaakt. Wat vooral opvalt, is dat de Olympus nauwelijks last heeft van lensflare, terwijl de Panasonic en in mindere mate de Voigtländer daar wel last van hebben. Hieronder een aantal testbeelden.

Olympus                              Panasonic                              Voigtländer

Conclusie

Olympus heeft met het M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 objectief een zeer degelijk en lichtsterk standaardobjectief afgeleverd, dat vooral op het gebied van scherpte, contrast en het onderdrukken van lensflare zeer goed presteert. Lichtafval en vertekening zijn verwaarloosbaar en de bokeh oogt fraai. Ook de minimale scherpstelafstand van 30 cm is een pluspunt. Nadeel is het wel zeer stevige prijskaartje van € 1.299,-. De Olympus is daarmee veel duurder dan de Panasonic (circa € 528,-) en de Voigtländer (circa € 949,-). Wie echter graag fotografeert met een lichtsterk standaardobjectief kunnen we dit objectief – ondanks het zeer hoge prijskaartje – zeker aanbevelen!

[yasr_multiset setid=0] 

Kijk voor meer informatie op www.olympus.nl.

Geplaatst in: Objectieven (syscam)