Computer algemeen
Door 9 december 2016 Lees verder →

Sony FE 50mm F1.8

Sony heeft voor haar full‐frame Sony E systeemcamera’s een lichtsterk én betaalbaar 50mm standaardobjectief geïntroduceerd. Het Sony FE 50mm F1.8 objectief is door de standaard brandpuntsafstand breed inzetbaar en heeft een laag gewicht van 186 gram. Dit laatste maakt dit objectief ook prima geschikt om mee op reis te nemen. Wij probeerden het 50mm F1.8 objectief uit op een Sony A7R II full-frame systeemcamera.

sony-fe-50mm18-01

Het Sony 50 mm/F1.8 objectief is vervaardigd uit hoogwaardige kunststof en heeft een metalen vatting. Het objectief heeft een beeldhoek van ruim 47 graden op de full-frame A7R II systeemcamera. Het objectief weegt slechts 186 gram en dat is voor een lichtsterk 50mm objectief betrekkelijk licht. Dat is vooral te danken aan de toegepaste kunststof behuizing. De diameter van het objectief is circa 6,9 cm, de lengte zonder zonnekap 5,95 cm, de filtermaat 49 mm en de minimale scherpstelafstand is 45 cm. Al met al dus een zeer handzaam full-frame standaardobjectief. Het minimale diafragma bedraagt F22. Het optisch ontwerp bevat 5 lensgroepen met in totaal 6 elementen. In de lensconstructie is één asferisch lenselement toegepast. De brede gedempte scherpstelring loopt redelijk soepel en biedt dankzij het geribbelde oppervlakte ook een goede grip. Dat is vooral handig als men handschoenen aan heeft. De automatische scherpstelling verloopt wat aan de trage kant. De camera moet naar onze smaak iets te lang ‘zoeken’ voordat er wordt scherp gesteld. De standaard meegeleverde zonnekap en lensdoppen zijn van kunststof.

sony-fe-50mm18-02

Prestaties

De met het Sony FE 50 mm/F1.8 objectief gemaakte beelden zijn zo goed als vrij van enige vertekening. Onze metingen geven een zeer lichte tonvormige vertekening aan van circa 0,15%, maar dat is met het blote oog niet waar te nemen. De vignettering of lichtafval in de JPEG-beelden direct uit de camera bedraagt bij volle lensopening (F1.8) in de hoeken ruim 1 stop. Dit neemt na diafragmering snel af naar circa 1/3 stop bij F4. Dit is allemaal alleszins redelijk voor een full-frame camera en – indien nodig – achteraf prima te corrigeren.

F1.8-22 reeks

Op het gebied van scherpte presteert dit objectief goed. Bij volle lensopening (F1.8) is het beeld in het centrum al zeer scherp, maar in de hoeken is het beeld beduidend zachter. Na diafragmering neemt de scherpte in de hoeken stapsgewijs iets toe, maar blijft wel steeds achter bij het centrum. De maximale scherpte in het centrum wordt bereikt rond de F4. Op F5.6 en F8 zijn het centrum en de hoeken het meest in balans qua scherpte. Vanaf F11 treedt er enige diffractie op en neemt de scherpte weer af. Pas bij F22 wordt dat echter ook duidelijk zichtbaar. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt dankzij de toegepaste zeven diafragmalamellen met afgeronde hoeken over het algemeen zeer fraai, maar kan in sommige gevallen ook wat nerveus ogen. Klik op een beeld om door onderstaande testbeelden te bladeren.

Testbeelden

Conclusie

De Sony 50 mm/F1.8 is een heerlijk compact en met een prijskaartje van € 329,- ook betaalbaar full-frame standaardobjectief. Pluspunten zijn de degelijke constructie, het lichte gewicht, de maximale lichtsterkte van F1.8, de prima scherpte en de zeer geringe vertekening. Minpunt is de langzame autofocus waardoor dit objectief minder geschikt is voor spontane (straat)fotografie. De optische prestaties in combinatie met de aantrekkelijk prijs maken dit objectief echter tot een zeer aantrekkelijk standaardobjectief. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.

Geplaatst in: Objectieven (syscam)