Computer algemeen
Door 23 december 2016 Lees verder →

Sony Cyber-shot RX100 V

Sony heeft een naam hoog te houden als het gaat om supercompacte camera’s met een hoge kwaliteit. De nieuwe Cyber-shot RX100 V past in deze traditie. De camera beschikt over een inschuifbaar objectief, wat hem ook zeer geschikt maakt voor vervoer in de jas- of broekzak. Ondanks de geringe afmetingen heeft de RX100 V een 21-megapixel beeldsensor, een lichtsterk Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 24-70 mm/F1.8-2.8 (kleinbeeldequivalent) zoomobjectief, een 3 inch kantelbaar TFT LCD-scherm, een pop-up flitser en een elektronische zoeker aan boord. Wij probeerden de RX100 V uit.

De Sony Cyber-shot RX100 V is net als zijn voorgangers uitgerust met een Carl Zeiss-objectief. Kenners weten dan dat we te maken hebben met een kwalitatief hoogwaardig objectief. De grotere afmeting van de nieuw ontwikkelde 21-megapixel Stacked Exmor RS CMOS-beeldsensor met DRAM-chip – in 1 inch formaat in plaats van de voor compacts gebruikelijke 1/2,3 inch – en de snelle beeldprocessor vormen een prima aanvulling op de lichtsterke lens. De pop-up elektronische 1,0 cm (OLED) zoeker telt 2.359.296 punten en is uitgevoerd met optische elementen met Zeiss T*-coating. De camera is verder voorzien van WiFi en kan hierdoor draadloos op elke smartphone of tablet worden aangesloten om foto’s en video’s te kunnen maken en eenvoudig online te delen. Daarnaast ondersteunt de RX100 V ook NFC (Near Field Communication) . Hiermee kan een One-touch-verbinding met Android-smartphones en -tablets worden gemaakt. Er hoeft niets te worden geïnstalleerd, de camera en smartphone of tablet zijn draadloos met elkaar verbonden door elkaar even aan te raken. Met de One-touch Remote app is zelfs de sluitertoets via de smartphone te bedienen – perfect voor het maken van bijvoorbeeld een groepsfoto. De nieuwe camera heeft ook toegang tot Sony’s groeiende assortiment PlayMemories camera-apps.

AF-systeem

De RX100 V is uitgevoerd met een Fast Hybrid AF-systeem dat de voordelen van beeldvlak-AF met fasedetectie combineert met de voordelen van AF met contrastdetectie. Hierdoor kan de camera in 0,05 seconde scherpstellen. Verder is de verwerkingssnelheid verbeterd door de toevoeging van een LSI aan de voorzijde, die de Bionz X beeldprocessor van de camera ondersteunt. Deze twee componenten, gecombineerd met het krachtige AF-systeem, stellen de camera in staat om continu opnames te maken. Dit kan tot een snelheid van 24 bps met volledige resolutie met AF/AE-tracking, en dat wel 150 keer achter elkaar. De zoekeruitval tussen opnames is in deze opnamemodus geminimaliseerd. Dit stelt de fotograaf in staat om snel te reageren en het beslissende moment vast te leggen. Geruisloze opnames zijn in deze modus mogelijk. De AF-prestaties van de nieuwe RX100 V zijn verder verbeterd door de toevoeging van een AF-A-modus: hiermee kan de camera automatisch overschakelen tussen de continue en enkele AF-opnamemodus. De gebruiker kan handmatig kiezen voor het weergeven of verbergen van de continue AF-zones en de AF-zones met fasedetectie op het scherm, tijdens het scherpstellen. De RX100 V heeft ook een Anti-Distortion Shutter (maximumsnelheid 1/32000 seconde). Dit minimaliseert het ‘rollende-sluitereffect’ dat vaak bij snel bewegende onderwerpen optreedt. Deze snelle sluitertijd stelt de camera ook in staat om scherpe, heldere beelden te produceren bij een open diafragma en een hoog helderheidsniveau. Door opnames te maken met een grote diafragmaopening en een snelle sluitertijd kan het onderwerp scherp in beeld gebracht worden, terwijl de achtergrond– ook onder moeilijke, fel belichte omstandigheden- mooi onscherp (bokeh) blijft.

Filmfuncties

De RX100 V is ook uitgerust met tal van videofuncties. Dankzij Fast Hybrid AF zorgt de beeldvlak-AF-sensor met fasedetectie voor accurate focus- en trackingprestaties, ook bij de zware focusvereisten die bij 4K-filmopnames horen. De AF-snelheid en AF-trackinggevoeligheid kunnen via het menu worden aangepast. De gebruiker heeft hierdoor alle vrijheid om het toestel aan de eigen scherpstelvoorkeur aan te passen. In 4K-modus maakt de RX100 V gebruik van de volledige pixeluitlezing zonder pixelbinning. Hierdoor worden alle fijne details van de 4K-videobeelden vastgelegd met zo min mogelijk moiré-effecten en rafels. Deze resultaten worden bereikt dankzij de XAVC S-codec, die videobeelden opneemt bij een hoge datasnelheid tot wel 100 Mbps tijdens 4K-opnames en 50 Mbps tijdens Full HD-opnames. Verder zijn er professionele videofuncties zoals Picture Profile, S-Log2 /S-Gamut, 100p HD Full HD Mode en meer. De gebruiker kan ook handmatig een beeld uit een opgenomen film selecteren en het als stilstaand beeld van circa 8-megapixel (uit 4K-opnames) of 2-megapixel (uit HD-opnames) bewaren. De RX100 V kan Super Slow Motion-video’s opnemen met een vertraging van wel 40x in vergelijking met de standaardsnelheid. Deze extra lange opnametijd betekent dat de gebruiker een reeks snelle, vluchtige momenten met veel details, hoge resolutie en helderheid kan vastleggen. Voorafgaand aan de opnames kan de gebruiker kiezen voor een beeldfrequentie van 1000, 500 of 250 bps en een weergaveformaat van 50p of 25p. De filmopnameknop kan als startknop worden gebruikt om te beginnen zodra de knop wordt ingedrukt, of als stopknop om te eindigen zodra de knop wordt ingedrukt.

Body

De geheel zwarte body ziet er strak en betrekkelijk minimalistisch uit. Op de bovenkant zien we van links naar rechts de ingebouwde opklapbare elektronische zoeker, opklapbare flitser, on/off-knop, ontspanknop met zoomhendel, en de functieknop. Deze functieknop bezit de bekende functies, te weten Automatische modus (Auto), P (Automatisch programma), A (Diafragmavoorkeuze), S (Sluitertijdvoorkeuze), M (Handmatige belichting), MR (Geheugennummer oproepen), Film, Hoge beeldsnelheid, Panorama en Scènekeuze. Aan de voorkant van de body zit rond het objectief een draairing. Aan deze draairing kan via het menu een specifieke functie worden toegekend. Er kan gekozen worden uit de opties Standaard, Belichtingscompensatie, ISO, Witbalans, Creatieve stijl, Foto-effect, Zoom, Sluitertijd en Diafragma. Ook kan men de draairing in de stand Zoom instellen om stapsgewijs (24, 28, 35, 50 en 70 mm) in en uit te kunnen in zoomen. De achterzijde van de camera wordt grotendeels ingenomen door het 3 inch kantelbare TFT LCD-touchscreen. Het scherm telt 1.228.800 pixels en kan onder een hoek van circa 45 graden naar beneden uitklappen en via een klapmechanisme onder een hoek van bijna 180 graden omhoog. De eerste stand leent zich prima voor boven het hoofd fotograferen en omhoog geklapt kan er vanaf buikhoogte worden gefotografeerd. In het scherm helemaal omhoog geklapt dan kan men met de camera zelfs selfies maken. Rechts van het LCD-scherm zien we linksonder de afspeelknop om gemaakte beelden en video’s te bekijken en daarnaast een knop Prullenbak (C) waarmee men beelden kan verwijderen. De multi-selector erboven bezit knoppen voor het instellen van de weergave (DISP) op het LCD-scherm, de flitser, belichtingscompensatie, drivemodus en zelfontspanner. Via de knop in het midden kan men de wijzigingen bevestigen. Boven de multi-selector zien we een functieknop (Fn) waarmee men specifieke functies kan wijzigen en de knop Menu voor het oproepen van het camera-instellingenmenu. Bij de duim links boven zit tot slot een aparte videoknop voor het maken van videoclips.

 

Creatieve effecten

De RX100 V bezit dertien ingebouwde foto-effecten die foto’s een compleet andere uitstraling geven, te weten Speelgoedcamera, Hippe kleuren, Posterisatie, Retrofoto, Zachte felle kleuren, Deelkeur, Hoog contrast monochroom, Soft focus, HDR-schilderij, Monochroom met rijke tonen, Miniatuur, Waterverf en Illustratie. Bij een aantal filtereffecten kan men kiezen uit meerdere opties, zo kan men het effect Deelkleur kiezen uit de kleuren rood, groen, blauw en geel. Het resultaat is een zwart-witfoto waarop alleen de rode, groene, blauwe of gele zaken een kleur hebben. Een geselecteerd effect wordt direct in de camera toegepast zodra een foto wordt gemaakt. Naast deze foto-effecten bezit de RX100 V ook nog eens 13 scèneprogramma’s, te weten Portret, Sportactie, Macro, Landschap, Zonsondergang, Nachtscène, Schemeropname uit de hand, Nachtportret, Antibewegingswaas, Huisdieren, Voedsel, Vuurwerk en Hoge gevoeligheid. Daarnaast beschikt de camera over een panorama-functie waarmee men panoramabeelden kan maken door de camera met een vaste snelheid van links naar rechts of van boven naar onder te bewegen. Tot slot beschikt de RX100 V over verschillende beeldratio’s. Er kan worden gekozen uit vier verschillende beeldverhoudingen, te weten 3:2 (standaard), 4:3, 16:9 (bioscoopformaat) en 1:1. Uiteraard gaat dit ten koste van de maximale beeldgrootte. Een 1:1 JPEG-beeld is bijvoorbeeld maximaal 3648×3648 pixels groot. Het ingesteld beeldformaat wordt tijdens het fotograferen op het LCD-kleurenscherm getoond. Hieronder een voorbeeld van het effect Deelkleur kiezen ingesteld op Rood.

Objectief

Het meest in het oog springende onderdeel van de RX100 V is het lichtsterke Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 24-70 mm/F1.8-2.8 zoomobjectief (kleinbeeld-equivalent). Dit uitschuifbare 2,9x zoomobjectief bestaat uit 9 groepen en 10 elementen. De lensconstructie telt maar liefst 9 asferische elementen. Carl Zeiss objectieven staan bekend om hun goede kwaliteit en de vraag is of men er in geslaagd is om die kwaliteit ook bij een dergelijk klein compact zoomobjectief te realiseren. Welnu, de kwaliteit van dit zoomobjectief kan (natuurlijk) niet tippen aan die van de uitstekende Carl Zeiss reflex-objectieven, maar het behoort zeker tot de betere objectieven die we op een compact hebben aangetroffen. De scherpte is goed en bij JPEG-beelden is de vertekening dankzij softwarematige correctie beperkt (maar de RAW-bestanden hebben een duidelijke tonvormige vertekening in groothoekstand). Chromatische aberratie is onder bepaalde omstandigheden in zowel groothoek- als telestand duidelijk aanwezig. Dit is echter achteraf in Photoshop indien nodig te verwijderen. Na het uitzetten van de camera schuift het zoomobjectief helemaal in de camera terug en de frontlens wordt vervolgens afgedekt door twee lamellen. Handig, want men heeft nu geen aparte lensdop – die men gemakkelijk kwijt kan raken – nodig.

Beeldkwaliteit

De Sony Cyber-shot RX100 V bezit een 21-megapixel beeldsensor waarvan effectief 20,1 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 5472×3648 (L) pixels. Lagere resoluties zijn eveneens beschikbaar, te weten 3888×2592 (M) en 2636×1824 (S) pixels. Voor wat betreft compressie kan er gekozen worden uit de instellingen Standaard, Fijn en Extra fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- of JPEG+RAW-formaat op een Secure Digital- geheugenkaart. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de RX100 V de kleurruimten sRGB en AdobeRGB. Verder kan er gekozen worden uit de kleurweergaven Standaard, Levendig, Neutraal, Portret, Landschap en Zwart-wit. Elke kleurweergave is voor wat betreft contrast, verzadiging en scherpte (+/-3) aan de eigen smaak aan te passen. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Fijn. Voor wat betreft kleurweergave hebben we veelal de stand Standaard gebruikt. Deze stand is licht verzadigd. Wie graag pittige foto’s maakt kan beter kiezen voor de stand Levendig. Voor wat betreft beeldruis presteert de XR100 V voor een compact niet slecht. De camera ondersteunt ISO-waarden van 80 tot en met 12800 ISO. Beelden tot en met 1600 ISO zijn zonder meer prima bruikbaar. Dankzij de ingebouwde beeldstabilisator en de lichtsterke lens zijn hogere ISO-waarden ook bijna nooit nodig. Scherpte en contrast zijn prima en de automatische witbalansfunctie deed zijn werk over het algemeen goed. Al met al levert de RX100 V aantrekkelijke 20-megapixelbeelden. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Sony Cyber-shot RX100 V is een degelijk gebouwde compact met diverse aantrekkelijke kenmerken, zoals een lichtsterk 2,9x zoomobjectief, ingebouwd beeldstabilisatiesysteem, kantelbaar LCD-scherm én een ingebouwde elektronische zoeker. De draairing rond het objectief is ook uitermate handig. De beeldkwaliteit is voor een dergelijk kleine camera prima en de mogelijkheid om beelden in RAW-formaat op te slaan een groot pluspunt. De Sony Cyber-shot RX100 V kost echter maar liefst € 1.199,- en dat is voor een compact wel aan de prijzige kant. Voor datzelfde bedrag koopt men ook een systeemcamera of reflex met verwisselbaar objectief. Wie echter op zoek is naar een hoogwaardige compacte camera met een lichtsterk objectief, een redelijk zoombereik en een prima beeldkwaliteit zou de RX100 V zeker moeten overwegen. Aanbevolen!

[yasr_multiset setid=0]

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.

Geplaatst in: Compacts