Computer algemeen
Door 2 december 2016 Lees verder →

Review: DxO ViewPoint 3

DxO Labs heeft speciaal voor het corrigeren van vertekeningen in digitale beelden een paar jaar geleden het programma ViewPoint op de markt gebracht. Onlangs verscheen versie 3 van dit handige hulpprogramma. DxO ViewPoint 3 corrigeert automatisch of handmatig perspectivische vertekening in beelden, zet beelden recht en corrigeert de vertekening in beelden gemaakt met een extreem groothoekobjectief. Nieuw in deze versie is de functie Miniature effect en ook de gebruikersinterface is vernieuwd. DxO ViewPoint 3 kan als stand-alone programma worden gebruikt, maar ook als plug-in in Photoshop en compatibele programma’s.

dxo-viewpoint-3-01

DxO ViewPoint 3 is beschikbaar voor Windows- en Mac-computers. De minimale systeemvereisten voor Windows-computers zijn: Microsoft Windows 7 Service Pack 1 of hoger (64 bits), een Intel Core 2 Duo of AMD Athlon 64 X2 processor of hoger, 2 GB werkgeheugen (4 GB aanbevolen), 400 MB vrije harddiskruimte en een schermresolutie van minimaal 1024×768 pixels. Voor Mac-computers is nodig OS X 10.8 (Mountain Lion) of hoger, Intel Core i5 processor of hoger, 2 GB werkgeheugen (6 GB aanbevolen), 400 MB vrije harddisk ruimte en een schermresolutie van minimaal 1024×768 pixels. Als plug-in is het programma bruikbaar in de volgende beeldbewerkingsprogramma’s: DxO OpticsPro 11.3 of hoger, Adobe Photoshop CS3 en CC (32 & 64 bits) en hoger, Adobe Photoshop Elements 9 en hoger, Adobe Photoshop Lightroom 3 en hoger en Apple Aperture 3. Het programma bezit de volgende opties om vertekening in beelden te corrigeren: Distortion, Volume deformation, Perspective, Horizon, Crop en Miniature effect. Deze opties staan rechts overzichtelijk onder elkaar. In het scherm link verschijnt het te bewerken beeld. Via de menubalk kan men via duidelijke knoppen het te bewerken beeld openen, na bewerking weer opslaan, een beeld voor en na bewerking naast elkaar of op elkaar plaatsen, het beeld beeldvullende tonen, het beeld 1:1 tonen, een raster over het beeld leggen, het beeld roteren, door de beelden bladeren en terugkeren naar de Image browser.

dxo-viewpoint-3-02

Distortion

De opties Distortion, Perspective, Horizon en Crop hebben nu allemaal een knop Auto waarmee de desbetreffende correctie automatisch op een beeld kan worden toegepast. Om dat te kunnen doen dient het beeld wel over EXIF-data te beschikken waarin cameramodel en objectieftype staan vermeld. De werking is in dat geval simpel en effectief: men opent het te corrigeren beeld en drukt bij de gewenste functie op Auto. Dat betekent dat bij Distortion automatisch de geometrische vervormingen van een beeld gemaakt met een groothoekobjectief worden gecorrigeerd. Erg handig! Via de knop Manual kan een en ander ook handmatig kan worden gedaan. In dat geval verschijnt er een schuifbalk Intensity met daaronder de opties Barrel, Pincushion en Fisheye voor het aanpassen van respectievelijk een ton-, kussen- of fisheye-vormige vertekening. Men kiest eerst de vertekeningsvorm en daarna kan men via de schuifbalk de correctie handmatig optimaliseren. Eventueel kan men tijdens het handmatig corrigeren via de knop Show Grid Overlay een raster over het beeld leggen. Dit kan vooral bij veel rechte lijnen – denk aan architectuurfotografie – een prima hulpmiddel zijn om het beeld optimaal handmatig te corrigeren.

dxo-viewpoint-3-03

Perspective

Ook de functie Perspective kan nu automatisch met een druk op de knop een ‘achterovervallend’ gebouw rechtzetten. Hierbij kan met kiezen voor Verticals & Horizontals of alleen Verticals of Horizontals. Ook deze automatische functie werkt in de praktijk erg goed. Ben je niet tevreden over het resultaat, dan kun je altijd een en ander handmatig corrigeren via de knoppen en schuifbalk Intensity. Handig is dan de correctiefunctie 8 Points. Deze naam slaat op een gereedschap dat twee verticale en twee horizontale lijnen in het beeld tekent. Elke lijn bevat twee bolletjes en zo komen we dus aan acht bolletjes. Stel dat je een gebouw hebt dat een beetje scheef staat en de verticale lijnen lopen niet verticaal: het bouwwerk lijkt achterover of soms voorover te vallen. Na het openen van de opname in ViewPoint 3 kies je in het palet Perspective de knop 8 points. Nu verschijnen de lijnen met bolletjes in beeld. Door de lijnen beet te pakket met de muis verplaatst u ze naar een logisch punt in de opname. Bijvoorbeeld de bovenlijn van het gebouw, horizon en de twee zijmuren van het gebouw. Vervolgens laat u de lijnen samenvallen met de lijnen in de opname. ViewPoint 3 weet nu hoe de opname gecorrigeerd moet worden. Klik op de knop Preview onder het beeld voor een voorbeeld of direct op Apply om de correctie toe te passen.

dxo-viewpoint-3-04

Horizon & Crop

Met de functies Horizon en Crop kun je beelden automatisch rechtzetten en vervolgens uitsnijden. Het gereedschap Horizon is erg eenvoudig, maar toch vaak nodig. Via de nieuwe optie Auto kan men eerst zien of de automatische functie het gewenste resultaat oplevert. Is dat niet het geval, dan kan men handmatig een en ander corrigeren. Hierbij kiest men voor een horizontale of verticale correctie waarbij een hulplijn op het beeld wordt geplaatst. Daarna gebruikt men de schuifbalk Angle om de mate van rotatie aan te geven. Ook hier bevestigt men de gedane correctie door op de knop Apply onder het beeld te klikken. Het gereedschap Crop laat u het beeld automatisch of handmatig uitsnijden. Bij handmatig uitsnijden is het handig dat de optie Aspect Ratio verhoudingen als 3:2, 4:3 en 16:9 kent, zodat de breedte/hoogteverhouding van het eindresultaat gelijk is aan dat van jouw andere opnamen. Door een vinkje te zetten bij de optie Constrain to image zal het uitsnijden dusdanig plaatsvinden dat er buiten het beeld geen zwarte randen of hoeken ontstaan. Dat houdt wel het risico in dat er soms essentiële beeldinformatie verloren kan gaan. In dat geval is het beter om bij Aspect Ratio te kiezen voor Unconstrained en later proberen om de zwarte stukken in Photoshop weer op te vullen. Vooral bij een blauwe lucht is dat vaak geen probleem.

dxo-viewpoint-3-05

Miniature effect

Via de functie Volume Deformation kun je het uitrekken van de randen dat ontstaat door het gebruik van groothoekobjectieven, op twee manieren handmatig oplossen, te weten via de opties Horizontal/Vertical of Diagonal. Welke manier het beste is, is afhankelijk van het onderwerp en vooral of er veel rechte lijnen in het beeld voorkomen of niet. Na de gewenste knop te hebben ingedrukt, kan men vervolgens via de schuifbalk Intensity de correctie verder verfijnen. Nieuw in ViewPoint 3 is de functie Miniature effect. Dit effect kennen we ook van diverse systeemcamera’s. Door het vervagen van bepaalde delen van het beeld, simuleert men het effect van een tilt-shift objectief. Dit werkt vooral goed bij landschapsfoto’s of straatbeelden die van bovenaf zijn gemaakt. Voor het vervagingseffect beschikt deze functie over zes verschillende opties, te weten Circular, Circular soft, Circular sharp, 6 Blades, 8 Blades en 9 Blades. Welke optie het beste werkt is afhankelijk van de opname. Dat is dus een kwestie van uitproberen. Via de knop Reset kan men weer terugkeren naar het oorspronkelijke beeld. Is men tevreden, dan is een druk op de knop Apply voldoende om het effect toe te passen. Zoals gezegd, dit effect zit tegenwoordig standaard in veel camera’s en dat werkt een stuk handiger.

dxo-viewpoint-3-06

Conclusie

www.pixelmania.nlMet het toevoegen van diverse automatische correctiemogelijkheden heeft DxO het programma ViewPoint nog beter gemaakt. DxO ViewPoint 3 herkent de meeste camera/lenscombinaties en weet dan ook exact welke correctie moet worden toegepast. Dat valt natuurlijk het meest op bij het gebruik van (super)groothoekobjectieven, maar ook de meeste gewone (zoom)objectieven hebben baat bij een correctie van de kussen- of tonvormige vertekening. Ook de gebruikersinterface is in versie 3 verbeterd en zeer gebruiksvriendelijk te noemen. De nieuwe functie Miniature effect is echter een wat minder spannende toevoeging, maar al met al is DxO ViewPoint 3 nog altijd een geweldig hulpprogramma als het gaat om het corrigeren van lensfouten. De prijs is € 79,- en op basis van de uitstekende werking is een Pixelmania Award wederom op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.dxo.com/intl.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software