Computer algemeen
Door 14 november 2016 Lees verder →

Panasonic Leica DG Summilux 12 mm/F1.4 ASPH

De Panasonic Leica DG Summilux 12 mm/F1.4 ASPH is een snelle lens met een vaste brandpuntsafstand. De groothoeklens is vooral geschikt voor landschapsfotografie, maar ook ideaal voor opnames binnenshuis en in ruimten met weinig licht Bovendien weet de lens dankzij het grote diafragma van F1.4 een fraaie achtergrondonscherpte (bokeh) te creëren. Dankzij de robuuste spatwater- en stofbestendige behuizing kan de lens mee op avontuur. Wij probeerden het objectief uit op een Panasonic Lumix DMC-G7.

panasonic-leica-12mm-01

Het Panasonic Leica DG Summilux 12 mm/F1.4 ASPH objectief heeft een diagonale beeldhoek van 84 graden op een Micro Four Thirds systeemcamera. Het objectief weegt circa 335 gram en dat is voor een hoogwaardig 24 mm (kleinbeeld equivalent) groothoekobjectief alleszins redelijk. Het objectief is weer- en stofbestendig. De diameter is circa 7 cm, de lengte zonder zonnekap eveneens circa 7 cm, de filtermaat 62 mm en de kortste scherpstelafstand is 20 cm. Al met al dus een degelijk, maar nog altijd handzaam objectief. Het minimale diafragma bedraagt F16. Het optisch ontwerp telt 12 lensgroepen met in totaal 15 elementen. In de lensconstructie zijn twee asferische elementen, twee UED (Ultra Extra-low Dispersion) elementen en één ED (Extra-Low Dispersion) element toegepast. Door toepassing van deze vijf speciale lenzen beantwoordt het systeem aan de strenge normen van Leica voor uitzonderlijke beeldkwaliteit met een hoge resolutie en minimale vervorming. Dankzij diverse speciale coatings blijven ook overstraling en reflectie tot een absoluut minimum beperkt. Dit alles draagt bij aan de kleurweergave en contrast. Dankzij het interne scherpstelsysteem verloopt het scherpstellen soepel en stil. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om bijvoorbeeld de scherptediepte te verleggen – door aan de brede scherpstelring te draaien. De scherpstelring biedt dankzij het geribbelde oppervlak een goede grip. Dat is vooral handig als men handschoenen aan heeft. Het objectief bezit geen traditioneel scherpstelvizier, maar wel een diafragmaring. De standaard meegeleverde zonnekap is van metaal en de lensdoppen zijn van kunststof.

panasonic-leica-12mm-02

Prestaties

De met het Panasonic Leica DG Summilux 12 mm/F1.4 ASPH groothoekobjectief gemaakte beelden hebben een zeer lichte tonvormige vertekening. Onze metingen geven een vertekening aan van minder dan 0,2% en dat is met het blote oog niet waar te nemen. Alleen in beelden met dichtbij veel rechte lijnen zou het zichtbaar kunnen zijn. In dat geval kan men het achteraf eenvoudig in een beeldbewerkingsprogramma corrigeren. Op gebied van vertekening is het dus een uitstekend groothoekobjectief. Ook op het gebied van scherpte presteert dit objectief uitstekend. Bij volle lensopening (F1.4) is het beeld in het centrum al zeer scherp, maar de hoeken blijven wel wat achter. Na diafragmering neemt de scherpte in het centrum nog iets toe om pas bij F8 als gevolg van diffractie weer iets af te nemen. De scherpte in de hoeken neemt bij F2 iets af om daarna tot en met F5.6 ook steeds wat beter te worden.

F1.4-16 reeks

De scherpte in de hoeken blijft echter wel steeds iets achter bij het centrum. Het objectief presteert op het gebied van scherpte het meest optimaal tussen de F4 en F5.6. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. Alleen bij volle lensopening (F1.4) is in de hoeken kans op enige chromatische aberratie, maar ook dat is verwaarloosbaar. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt zeer fraai. Dat is te danken aan de toegepaste negen cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten, waardoor er steeds een cirkelvormige opening wordt gevormd. De vignettering of lichtafval bedraagt bij volle lensopening (F1.4) in de uiterste hoeken circa 2/3 stop. Dit neemt na diafragmering snel af naar minder dan een 1/3 stop bij F2.0 en hoger. Dit is allemaal achteraf prima te corrigeren, maar de lichtafval is eigenlijk alleen bij volle lensopening enigszins zichtbaar. Klik op een beeld om door onderstaande testbeelden te bladeren.

Testbeelden

Conclusie

Laten we maar meteen met de deur is huis vallen: de Panasonic Leica DG Summilux 12 mm/F1.4 ASPH is een fantastisch, maar ook zeer prijzig prime groothoekobjectief. Met een winkelprijs van € 1.399,- is het zeer stevig aan de prijs. Dat is ook zo’n beetje het enige kritiekpunt, want het objectief zelf presteert verder uitstekend. Bezitters van een Olympus MFT systeemcamera moeten er tevens rekening mee houden dat de diafragmaring op hun body – spijtig genoeg – niet zal werken. Wie echter op zoek is naar een uiterst degelijk en lichtsterk prime groothoekobjectief kunnen we dit objectief – ondanks het hoge prijskaartje – van harte aanbevelen!

[yasr_multiset setid=0]

Kijk voor meer informatie op www.panasonic.nl.

Geplaatst in: Objectieven (syscam)