Computer algemeen
Door 15 oktober 2016 Lees verder →

Canon EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS USM

Canon heeft tijdens de introductie van de EOS 80D reflex tevens een nieuwe versie van hun EF-S 18-135 mm zoomobjectief uitgebracht. Het nieuwe Canon EF-S 18-135 mm F3.5-5.6 IS USM zoomobjectief heeft een nieuw ontwikkeld aandrijfsysteem voor lenzen, genaamd Nano USM. Het combineert de geruisloze en vloeiende werking van een STM (Stepping Motor) met de snelheid van het Canon ring-type USM (Ultrasonic Motor) systeem. Wij probeerden dit nieuwe zoomobjectief uit op de nieuwe EOS 80D reflex.

Canon EF-S 18-135mm IS USM

Het Canon EF-S 18-135 mm F3.5-5.6 IS USM zoomobjectief is beschikbaar in een zwarte uitvoering. Op een EOS 80D reflex heeft dit zoomobjectief een kleinbeeldequivalent van 29-216 mm met een beeldhoek van circa 74 tot 11 graden. Het zoomobjectief weegt 515 gram, is circa 9,6 cm lang en heeft een diameter van 7,7 cm. Het heeft een maximaal diafragma in de groothoekstand (18 mm) van F3.5 en in de telestand (135 mm) van F5.6. Het minimale diafragma is respectievelijk F22 en F36. De lensconstructie telt 16 elementen in 12 groepen. Het lensontwerp telt één asferisch geslepen lenselement en één UD-glaselement. Het objectief heeft een filterdiameter van 67 mm. De minimale scherpstelafstand is 39 cm. Een geavanceerde Nano USM motor (USM) garandeert een snelle en accurate automatische scherpstelling. De 7 afgeronde diafragmalamellen verzorgen de achtergrondonscherpte (bokeh). Met een kleine Lock-knop kan men het objectief tijdens transport eventueel vergrendelen. Via de AF/MF schakelaar aan de zijkant kan men schakelen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. De ingebouwde Image Stablizer (IS) kan via een On/Off-schuifschakelaar worden aan of uitgezet. Aan de onderzijde zijn contactpuntjes zichtbaar voor de Power Zoom Adapter (PZ-E1). Hiermee kan bij het maken van video-opnamen – eventueel op afstand via WiFi – vloeiend worden in- en uitgezoomd. Het zoomobjectief wordt geleverd inclusief kunststof lensdoppen. Een buidel om het objectief in op te bergen en een zonnekap (EW-73D) zijn optioneel verkrijgbaar.

Canon EF-S 18-135mm IS USM 02Prestaties

Het Canon EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS USM zoomobjectief stelt op de EOS 80D vlot scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om zo de bijvoorbeeld scherptediepte te verleggen – door aan de scherpstelring voorop het zoomobjectief te draaien. Dankzij de soepel lopende scherpstelring gaat het handmatig scherpstellen prima. De brede zoomring loopt wat minder soepel. De met dit zoomobjectief gemaakte beelden hebben last van enige vervorming. Onze metingen geven in de groothoekstand een tonvormige vertekening (circa -4%) aan. Na inzoomen verdwijnt deze tonvormige vertekening langzaam om langzaam maar zeker over te gaan in een geringe kussenvormige vertekening (circa +1,5%) in uiterste telestand. Dit kan overigens eenvoudig achteraf in Photoshop worden gecorrigeerd.

18 mm                                                             135 mm

De vignettering of lichtafval bedraagt in de uiterste hoeken (in de JPEG-bestanden) in de groothoekstand (18 mm) bij volle lensopening (F3.5) bijna -1,5EV en in uiterste telestand (135 mm) bedraagt de lichtafval bij volle lensopening bijna -1EV. De minste lichtafval (< 1/3EV) ligt rond de 50 mm bij F8 en F11. Overigens is de lichtafval eenvoudig in een goed beeldbewerkingsprogramma achteraf te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit zoomobjectief opvallend goed.

18 mm – F3.5-F22 reeks

Bij volle lensopening is het beeld in de groothoekstand aan de randen iets zachter, maar in het centrum is het objectief scherp. Na diafragmering neemt de scherpte ook aan de randen nog iets toe en is in de groothoekstand (18 mm) tussen F5.6 en F8.0 over het gehele beeldvlak goed tot zeer goed te noemen. In de uiterste telestand (135 mm) krijgt men het beste resultaat bij F8. Vanaf F11 zorgt diffractie voor een vermindering van de detailweergave.

135 mm – F5.6-F36 reeks

Chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is in de groothoekstand aanwezig. Fotograferen met tegenlicht leverde geen noemenswaardige problemen op. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt over het algemeen goed, maar kan af en toe ook wat onrustig ogen. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

Canon heeft met de EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS USM een prima zoomobjectief voor Canon APS-C reflexen afgeleverd. Met een winkelprijs van € 459,- is het objectief ook alleszins redelijk geprijsd. Positieve punten zijn de prima scherpte en de voor een zoomobjectief betrekkelijk geringe lichtafval. Minpunten zijn de vertekening en chromatische aberratie, maar dat is achteraf in een beeldbewerkingsprogramma prima te corrigeren. Al met al een goed presterend zoomobjectief, dat vooral op reis als men niet teveel van objectief wil wisselen tot zijn recht komt. Aanbevolen!

[yasr_multiset setid=0] 

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Objectieven (reflex)