Computer algemeen
Door 14 oktober 2016 Lees verder →

Review: Athentech Perfect Skin

Softwarefabrikant Athentech, de makers van Perfectly Clear, hebben onder de naam Perfect Skin een speciale plug-in op de markt gebracht voor het verbeteren van portretfoto’s. De Photoshop compatibele plug-in telt 16 voorinstellingen waarmee portretten in een handomdraai kunnen worden verbeterd. Uiteraard kan men de instellingen dankzij 20 ingebouwde gereedschappen ook handmatig aanpassen. Wij namen de proef op de som.

perfect-skin-01

Perfect Skin is geschikt voor gebruik in Adobe Photoshop CS3 en hoger, Adobe Photoshop Elements 8 en hoger, Adobe Lightroom 2.7 en hoger en Corel PaintShop Pro X5 en hoger. Een Windows PC met Windows Vista of nieuwer of een Mac met Intel Mac OS Mountain Lion (10.8) of nieuwer is vereist. Tijdens de installatie van de plug-in worden alle compatibele beeldbewerkingsprogramma op het systeem gevonden en van de plug-in voorzien. Na installatie is de plug-in op de voor het desbetreffende programma gebruikelijke wijze te vinden. In bijvoorbeeld Adobe Photoshop opent men een te bewerken beeld en kiest men Filter > Athentech Imaging > Perfect Skin om de plug-in te starten.

perfect-skin-02

Werking

In de praktijk werkt een en ander heel eenvoudig. Wij hebben de plug-in uitgeprobeerd in Photoshop CS6. Na het openen van het te bewerken beeld, start men de plug-in op de gebruikelijke wijze. De plug-in laadt het actieve beeld in een venster met rechts ernaast acht knoppen met de voorinstellingen Intelligent Automatisch, Reine huid, Gezonde gloed, Sterke gloed, Poriën verzachten, Lichte poeder, Lichte dekking en Volledige dekking. Via een knop onder deze presets kan men naar de volgende acht voorinstellingen, genaamd Schoolfoto Man, Schoolfoto Vrouw, Tieners, Haute Couture, Hele Mikmak, Supermodellenhuid, Middelbare leeftijd en Ruwe huid, schakelen. De werking van de plug-in is daarna vrij simpel, maar wel effectief. De presetnamen geven al min of meer aan waarvoor de zestien voorinstellingen zijn bedoeld, maar het staat vrij om ze allemaal te proberen om te zien welke voorinstellingen het beste resultaat geven. In het voorbeeldvenster kan men via de knoppen rechts erboven het venster opsplitsen in tweeën met een beeld voor en na. Op die manier kan men vrij vlot het effect van de gekozen voorinstelling beoordelen.

perfect-skin-03

Aanpassen

Heeft men eenmaal een geschikte voorinstelling gevonden, dan kan men deze eventueel nog fijner afstellen door te klikken op de knop Aanpassen. Men ziet dan bijvoorbeeld de mate van belichtingscorrectie en contrastaanpassing die de voorinstelling toepast en het wel of niet toepassen van een huid-/dieptecompensatie. In totaal worden 20 gereedschappen onderverdeeld in vijf groepen, respectievelijk genaamd Toon, Kleur, klaarheid, Portret en Ogen, getoond. Via de bijbehorende schuifbalken kan men in elke groep een en ander eventueel nog aanpassen. Heeft men zelf een ideale instelling gevonden, dan kan men die opslaan voor later hergebruik via de knop Maak. Geef de voorinstelling een unieke naam en een omschrijving en klik op OK. Deze voorinstelling is daarna in het pull-down menu onder gebruikersinstellingen terug te vinden voor hergebruik. Via de optie Verwijderen kan men hem eventueel later weer weggooien. Heeft men de gewenste instellingen gevonden, dan kan men deze op het beeld toepassen door op OK te klikken. Via Annuleren kan men de plug-in zonder wijzigingen verlaten.

perfect-skin-04

Praktijk

We hebben als voorbeeld een portret van een oudere man in de plug-in geopend. De eerste optie Intelligent Automatisch draagt zorgt voor een aantal subtiele verbeteringen. De huid is iets minder vlekkerig en minder rood en de rimpels ogen minder diep. Het karakter van het gezicht blijft goed behouden, prima! De optie Reine huid maakt de huid nog wat frisser en gladder. We lopen zo alle opties langs. Hierbij valt het op dat de huid in bijna alle gevallen iets gladder wordt gemaakt. Klikken we op de knop Aanpassen, dan zien we bij de meeste voorinstellingen ook dat de optie Superglad is aangevinkt. De instelling van de schuifbalk varieert van 5 tot 65%. Deze laatste instellingen vinden we bij de voorinstelling Hele Mikmak, met als resultaat dat het gezicht wel erg glad is getrokken. Het lijkt wel alsof de man eergisteren bij de plastisch chirurg is geweest. Bij een aantal voorinstellingen, zoals Middelbare leeftijd wat voor dit portret toch een prima keus zou moeten zijn, valt tevens op dat het gezicht iets slanker wordt gemaakt. Heeft men een geschikte voorinstelling gevonden, dan doet men er verstandig aan om via Aanpassen de instellingen nog verder te verfijnen. Als startpunt voldoen de 16 voorinstellingen in elk geval prima en soms zijn ze ook afdoende om een portret snel te verbeteren. Hieronder het originele portret (2x) en het resultaat van de 16 voorinstellingen. Klik op een beeld om het te bekijken.

Conclusie

www.pixelmania.nlDe plug-in Perfect Skin is een prima hulpmiddel om portretopnamen snel in kwaliteit te verbeteren. Er is bijna altijd wel een voorinstelling te vinden die een portret subtiel verbetert en via de knop Aanpassen kan men altijd de toegepaste correctie nog verder verfijnen. Natuurlijk kan men al deze aanpassingen ook zelf handmatig doen in Photoshop of Lightroom, maar met deze plug-in gaat het een stuk gemakkelijker en vooral sneller. De plug-in Perfect Skin kost normaliter € 99,-, maar is nu tijdelijk te koop voor € 54,35. Er is een 30 dagen probeerversie beschikbaar om de plug-in zonder beperkingen uit te proberen. Op basis van het gebruiksgemak en de prima werking kennen wij de plug-in Perfect Skin van Athentech een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.athentech.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software