Computer algemeen
Door 28 oktober 2016 Lees verder →

Review: Adobe Premiere Elements 15

Gelijktijdig met de introductie van het beeldbewerkingsprogramma Adobe Photoshop Elements 15 heeft Adobe ook een nieuwe versie van het videobewerkingsprogramma Premiere Elements op de markt gebracht. Adobe Premiere Elements 15 helpt gebruikers om van korte videoclips (en eventueel foto’s) geweldige films te maken met behulp van onder meer stap voor stap instructies en exportmogelijkheden naar telefoons, tablets en het web. Deze nieuwe versie is op tal van punten verbeterd en telt ook een aantal nieuwe functies.

apre_01

Tot de nieuwe mogelijkheden van Adobe Premiere Elements 15 behoort het creëren van dynamische collages met foto’s en video’s. Deze zijn vooral geschikt om te delen via Facebook, YouTube en andere social-mediasites. Hebt u opnamen met wazige landschappen? Met de optie Waas verwijderen maakt u elke opname in enkele seconden haarscherp. Als men in Premiere Elements 15 voor een film een willekeurig muziekbestand selecteert, dan wordt dit nu automatisch aangepast aan de lengte van de film. De nieuwe Remix-functie creëert een natuurlijker geluid en met de nieuwe Bewerkingsoptie met instructies kan men in één keer effecten toepassen op meerdere filmfragmenten. De nieuwe functie Gezichtsherkenning zorgt ervoor dat gezichten in het midden van de films wordt weergegeven, waardoor films nog persoonlijker worden. Dit werkt met automatisch bijsnijden, Favoriete momenten en pannen en zoomen. Verder is het zoeken vereenvoudigd. Men kan de gewenste video’s vinden door te zoeken op een combinatie van gegevens, zoals locatie, gebeurtenis, album, favorieten en meer. Ook het delen naar Facebook en YouTube is in Premiere Elements 15 sneller en eenvoudiger dan ooit.

apre_02

Organizer

Wanneer u Premiere Elements 15 opstart, ziet u eerst een menu waarin u een keuze kunt maken uit de Foto-editor, Organizer of Video-editor. De eerste optie zal alleen functioneren als u de bundel met het beeldbewerkingsprogramma Photoshop Elements 15 heeft gekocht. Wat overigens een aanrader is. In de Organizer kunt u multimediabestanden importeren of de plaats ervan op schijf kunt aangeven. De Organizer kent vier tabbladen, namelijk de normale weergave Media en daarnaast Personen, Plaatsen en Gebeurtenissen. Kies eerst linksboven de optie Importeren en geef aan vanuit welke mappen u videoclips naar de Elements catalogus wilt importeren. Alle mappen die u hebt geïmporteerd zijn in de weergave Mappen terug te vinden. Een andere weergave, genaamd Albums, is ideaal wanneer u videoclips in zelf gekozen groepen wilt catalogiseren. Voor beide weergaven geldt dat een verwijderde opname niet van schijf wordt gewist (tenzij u daar expliciet voor kiest). Dat is wel zo veilig. Alle gevonden videoclips worden in het grote venster weergegeven als miniaturen. Geselecteerde clips kunnen worden voorzien van bijschriften, waarderingen en trefwoorden (tags). Om videobeelden snel terug te kunnen vinden zijn ze te markeren met een waardering in de vorm van sterren, een bijschrift of trefwoorden (tags). Denk bijvoorbeeld aan de naam van een persoon, een gebeurtenis (verjaardag) of een plaats (Texel). U kunt videoclips ook van een Plaatsentag voorzien om de plek waar ze zijn opgenomen te markeren. Natuurlijk kunnen clips direct naar de video-editor worden verzonden voor verdere bewerking. Ze worden dan aan het einde van de tijdlijn geplaatst.

apre_03

Videocollage

Een nieuwe functie in de Organizer is Videocollage. De werking is simpel: selecteer in Media een aantal videoclips en kies vervolgens Maken > Videocollage. In het volgende dialoogvenster Videocollage zien we links een vak met de geselecteerde videoclips en rechts een collage met drie vakken. Aangezien we vier videoclips hebben geselecteerd, klikken we rechtsboven op Sjablonen en selecteren we onder Raster 4 een sjabloon met vier vakken. Vervolgens slepen we elk van de vier videoclips naar een van de vakken en vullen zo de videocollage. Via de knop Voorvertoning onder de collage kan een voorvertoning worden aangemaakt om te kijken of alles goed op zijn plek staat. Is dat niet het geval, dan kan men videoclips eventueel nog van plek veranderen. Ook kan een vak worden verwijderd door het aan te klikken en op het prullenbakje rechtsboven te klikken. Vakken kunnen ook worden vergroot en verkleind. Is alles opnieuw ingedeeld, klik dan weer op Voorvertoning en bekijk het resultaat. Is men tevreden over het resultaat, dan kan men de voorvertoning sluiten en via de knop Exporteren en delen de videocollage in elk gewenst bestandsformaat opslaan. Deze nieuwe functie is vooral leuk om impressies van een gebeurtenis via sociale media met anderen te delen.

apre_04

Video-editor

De video editor van Adobe Premiere Elements 15 heeft drie weergaven voor de clips. In de modus Snel worden videclips als kleine plaatjes getoond. Naast het ‘videospoor’ zijn er sporen voor titels (Titel neerzetten), spraak (Commentaar opnemen) en muziek (Audioclips neerzetten). Geïmporteerde videoclips of audiobestanden worden automatisch op het juiste spoor geplaatst. Videoclips kunt u heel gemakkelijk inkorten of verslepen en een titel of overgang zijn ook door klikken en slepen toe te voegen. In de modus Met instructies vinden we vier categorieën, te weten Basisbeginselen, Video-aanpassingen, Aanpassingen voor audio, en Grappige bewerkingen. Voor beginners is de categorie Basisbeginselen interessant. In deze modus leert u snel omgaan met het programma, waarbij lastige taken zoveel mogelijk uit handen genomen worden. Beginners doen er verstandig aan om eerst de korte inleiding Aan de slag te volgen. Hierin wordt uitgelegd hoe men clips toevoegt, in de juiste volgorde rangschikt, oneffenheden verwijdert en de film opslaat. De meer gevorderde gebruiker doet dit soort zaken overigens gewoon via de knoppen onderin en de tijdlijn. Doorloop ook de andere instructie van Basisbeginselen, te weten In Clips bijsnijden en opsplitsen, Overgangen tussen clips toevoegen, en Titel toevoegen aan uw film. Stapsgewijs wordt u door Premiere Elements 15 door het desbetreffende bewerkingsproces begeleid. Dat is erg leerzaam voor onervaren videobewerkers!

apre_05

Professioneel

In de modus Professioneel is de tijdlijn veel uitgebreider. Hulpteksten voor beginnende gebruikers zijn verdwenen, er zijn meer sporen en u ziet de geluidsgolven van de audiosporen Audio 1, Stem en Muziek. In deze modus beschikt u over alle mogelijkheden van Premiere Elements. De tijdlijn is extra uitgebreid en onder in beeld is altijd de knop van de Organizer beschikbaar om daar naartoe over te schakelen voor het zoeken en toevoegen van nieuwe bestanden. Rechts zien we de optie Repareer, Bewerk, en Voeg toe met diverse bewerkingsopties. Om aanpassingen met de eerste optie van Repareer uit te voeren, dient men eerst een of meer clips op de tijdlijn te selecteren. Daarna komen tal van opties tevoorschijn om een en ander te verbeteren. De eerste functie SmartFix corrigeert het beeldmateriaal zodat het er optimaal uitziet. Is uw video schokkerig? Klik hier dan op Schokreductie om dat te verminderen. Verder kan men hier tint-, kleur-, gamma- en belichtingscorrecties uitvoeren. Ook de audiosporen kan men hier optimaliseren. Onder de knop Gereedschappen is onder meer een gereedschap te vinden voor het volgen van beweging. Zo kunt u bijvoorbeeld een tekstballon met een persoon laten meelopen. Ook de mogelijkheid om een frame stil te zetten en in de productie of als losse foto te gebruiken is leuk. Nieuw bij Effecten is de optie Nevel verwijderen. Hiermee kan men wazige landschappen scherper maken. Via de knop Muziek kunt u achtergrondmuziekjes en geluidseffecten toevoegen. Dat is natuurlijk in aanvulling op het importeren van elk willekeurig muziekfragment, want daarvoor zijn speciale muzieksporen. Opmerkelijk is dat de voorbeeldmuziek zich automatisch aanpast aan de tijdsduur van de video. Ze beginnen en eindigen dus precies goed voor de lengte van uw video.

apre_06

Exporteren

Is de film helemaal naar wens, dan wordt het tijd om het resultaat op te slaan of met de rest van de wereld te delen. Rechtsboven bevindt zich een knop Exporteren en delen. Het gelijkmatige dialoogvenster helpt u bij het exporten van een video naar het optimale formaat. Voor ongeduldige types is er de optie Snel exporteren, die een MP4-bestand van goede kwaliteit van de film aanmaakt. Wilt u meer controle, en dat raden wij zeker aan, kijk dan bij Apparaten. Hier vindt u verdeeld over de groepen Computer, TV, Mobiel en Aangepast alle denkbare exportmogelijkheden. Wilt u uw video’s afspelen op een 4K TV, kies dan TV > 4K UltraHD. Premiere Elements houdt overigens wel rekening met de resolutie van het gebruikte bronmateriaal door de best mogelijke optie in blauw weer te geven. Het is ook mogelijk om via de optie Schijf de film op een DVD of Blu-Ray te branden of via de optie Online de een video geschikt maken voor plaatsing op YouTube, Facebook of Vimeo. Via de knop beginnen met delen kan men inloggen op zijn of haar account en de video meteen online plaatsen. Erg handig om beelden snel met de wereld te delen. Via de voorlaatste optie Audio kan men alleen de audio opslaan of via de laatste optie Beeld kan men een frame uit de film opslaan in JPEG-formaat. Dat is vooral handig om een foto uit een film te halen.

apre_07

Conclusie

Adobe Premiere Elements ontwikkelt zich stapsgewijs. Ook versie 15 is een evolutie op de voorgaande versies. Er is niet zo heel veel nieuws, maar het hele pakket ziet er goed doordacht uit en werkt prima. De grote kracht van Premiere Elements 15 is dat het geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Er zijn ruim voldoende mogelijkheden op het gebied van editing, overgangen, sporen, effecten en geluid om de mooiste producties te maken. Het programma kost circa € 100,- en de bundel met Photoshop Elements 15 kost € 151,25. Vooral deze bundel is zijn geld wat ons betreft dubbel en dwars waard. Tijdelijk is deze bundel op Bol.com te koop voor € 139,99. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.adobe.nl.

Geplaatst in: Software