Computer algemeen
Door 24 oktober 2016 Lees verder →

Download: Cascable Professional WiFi Camera Remote app

Cascable heeft een nieuwe versie van hun universele Camera Remote app voor iPhone en iPad uitgebracht. Deze nieuwe versie 2.1 is standaard gratis te gebruiken, maar voor een aantal zogeheten Pro functies dient men via in-app aankopen alsnog te betalen. De app ondersteunt diverse Canon, Nikon, Olympus en Sony camera’s. Wij probeerden de app uit met een Olympus OM-D E-M1 systeemcamera.

cascable-01De Cascable app ondersteunt bijna alle Canon, Nikon, Olympus en Sony camera’s die over WiFi-functionaliteit (al dan niet ingebouwd) beschikken. Momenteel worden de volgende camera’s ondersteund: Canon EOS 1300D, 6D, 70D, 750D, 760D, 80D, M2, M3 en M10, Nikon D3200, D3300, D5200, D5300, D5500, D600, D610, D7100, D7200, D750 en Df, Olympus OM-D E-M1, E-M5 II, E-M10, E-M10 II, Pen E-P5, E-PL7, F, Stylus 1, 1s, SH-1 en SH-2, en Sony A7, A7 II, A7R II, A7s, A5000, A5100, A6000, A6300, HX60, HX90, HX400, NEX-5R, NEX-5T, RX10 II, RX100 III, RX100 IV en WX500. Bij een groot aantal Nikon-camera’s dient men tevens over de WU-1a of 1b te beschikken.

cascable-02

Installatie

We openen na het downloaden en installeren de Cascable app. In het welkomstscherm kan men via de optie Get Started een aantal introductieschermen bekijken waarin de functionaliteit kort wordt uitgelegd. Getoond wordt onder andere hoe men de afstandsbediening kan gebruiken, hoe men gemaakte foto’s naar het iOS apparaat kan downloaden en bekijken, en hoe men specifieke berekeningen kan doen bij moeilijke belichtingsomstandigheden. Na deze introductie drukken we op de knop Start Using Cascable om de app te gaan gebruiken. Via de helpfunctie – druk op het vraagteken rechts boven – kan men per cameramerk eventueel een Connection Guide raadplegen om te lezen hoe men een verbinding tot stand kan brengen. Wij maken gebruik van een Olympus OM-D E-M1 en een verbinding maken is niet moeilijk: op onze E-M1 starten we via het menu de WiFi-functie en stellen deze in op Privé-verbinding. Op onze iPad mini gaan we vervolgens naar Instellingen > Wifi en selecteren het WiFi-signaal van de camera. Vervolgens gaan we terug naar de Cascable app. Hier zien we na enkele seconden linksboven dat de verbinding met de camera tot stand is gekomen. Het grote venster toont ook meteen het zoekerbeeld van de camera en de app is nu klaar voor gebruik.

cascable-03

Werking

Het centrale grote venster van Cascable fungeert als zoeker. Over het zoekerbeeld zien we aan de onderkant links het ingestelde diafragma met daarnaast de sluitertijd en rechts de ISO-waarde en de eventueel ingestelde belichtingscompensatie. Via de eerste menu-optie Overlays onder dit scherm kan men eventueel een histogram en een raster zichtbaar maken. De tweede menu-optie Shutter Robot biedt toegang tot diverse functies, te weten de zelfontspanner, bulb-functie, intervalometer en belichtings-bracketing. De laatste drie functies zijn onderdeel van de Pro uitbreiding. De menu-optie Drive Mode toont alle beschikbare aandrijfstanden en de menu-optie Camera Settings toont camera-instellingen als belichting, kleur, art filter, witbalans en drive modus. Scherpstellen doet men door op het scherm het onderwerp aan te tikken. Via de tweede knop boven het scherm opent men het scherm Calculations waar men specifieke berekeningen, genaamd Neutral Density Filter en Sharp Stars, kan uitvoeren. De derde optie toont links de beelden op de geheugenkaart in de camera en rechts de beelden op de iPad. Via een knop Download naast de beelden kan men beelden uit de camera naar de iPad overhalen. Helemaal rechtsboven staat de knop Settings. Hier kan men diverse PRO-functies, zoals de Night Mode, Focus Peaking, Review Shot Photos en File Handling (RAW+JPEG), selecteren en instellen. De menu indeling is op het kleine scherm van een iPhone overigens iets afwijkend ten opzichte van de iPad, maar de functionaliteit is hetzelfde.

cascable-04

Conclusie

De Cascable app werkt uitstekend. De bediening is intuïtief en de (gratis) basisfunctionaliteit is meer dan toereikend voor algemeen gebruik. Bezitters van een door deze app ondersteunde camera kunnen we dan ook zeker aanraden om deze app eens uit te proberen. De app kan gratis worden gedownload in de App Store van Apple. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.cascable.se.

Geplaatst in: Downloads