Computer algemeen
Door 23 september 2016 Lees verder →

Review: Magix Video deluxe

Softwarefabrikant Magix heeft een nieuwe versie van zijn succesvolle videobewerkingsprogramma Video deluxe uitgebracht. De software is bedoeld voor hobbygebruikers en video-artiesten met professionele eisen en leverbaar in drie versies, te weten Standaard, Plus en Premium. De Plus-versie biedt als extra 360°-videobewerking, automatisch beeld op elkaar afstemmen en nieuwe video-effecten en de premium versie voegt daar nog een aantal hoogwaardige video-effecten en plug-ins aan toe.

Magix Video deluxe

De nieuwe editie van Magix Video deluxe wordt gekenmerkt door veelzijdige functies en veel ruimte voor creativiteit. Automatische optimalisaties vereenvoudigen voor beginners de eerste stappen van videobewerking, terwijl gevorderden hun projecten met complexe gereedschappen perfectioneren. Daarbij kan materiaal op 99 sporen met geïntegreerde proDADMercalli V2-technologie en proxy-videomontage worden bewerkt. Bovendien kunnen plug-ins nu direct via de OpenFX-interface worden geïntegreerd en voltooide films kunnen direct naar Vimeo of andere aanbieders worden geüpload.

Nieuwe functies

De belangrijkste nieuwe functies in de Plus- en Premium-edities zijn volledige 360°-ondersteuning, de nieuwe functie ‘beeld op elkaar afstemmen’ en diverse extra effecten. Van import tot upload biedt Video deluxe nu voor het eerst de mogelijkheid, 360°-opnames tot in detail nauwkeurig vanuit elke gezichtshoek te bewerken. 360°-video’s kunnen nu zelfs met titels, effecten of ook beelden worden geoptimaliseerd en vervolgens vanuit het programma op YouTube worden gedeeld. Met ‘beeld op elkaar afstemmen’ kunt u opnames van verschillende kleurnuances en grijstrappen met elkaar combineren en met een druk op de knop voor een uniforme stemming zorgen. Video deluxe is niet in de laatste plaats bijzonder vanwege de hoogwaardige, nieuwe effecten voor unieke video’s, te weten Lenzenreflectie (lichtvlek van lens maken), Gaussiaans vervagen (voor de juiste scherpte zorgen), Maskergenerator (individuele maskers voor effecten maken), Vormen (de focus richten op het essentiële onderwerp) en Glow (belangrijke delen door glow benadrukken). Met Video deluxe Premium worden bovendien twee hoogwaardige hulpprogramma’s meegeleverd. Met MotionStudios Vasco da Gama 9 Essential kunnen routes geanimeerd worden weergegeven en naderhand in 3D-modus in hoge resolutie opnieuw beleefd. De gloednieuwe NewBlue Titler Pro Express plug-in verrast met indrukwekkende 2D- en 3D-titeleffecten.

magix-video-deluxe-premium-02

Werking

Na het starten van het programma wilt u in de meeste gevallen eerst een nieuw project maken. Klik in het startscherm waarin de optie Nieuw project aanmaken al is aangevinkt op OK of ga vanuit de lege gebruikersinterface naar het tabblad Import. Hier kunt u zowel eerder gemaakte projectbestanden als de op uw computer aanwezige video- en audiobestanden vinden. Met dubbelklikken speelt u het mediabestand af, door te slepen naar het onderste deel van het scherm voegt het in. Dit schermdeel kent vier weergavemodi. De standaardweergave is de gemakkelijke Storyboard-modus. Hierin ziet u miniaturen van elke scène en kunt u ze gemakkelijk bijsnijden en effecten toevoegen. Wie dat wil kan overschakelen naar het Scèneoverzicht, een weergave waarin alle scènes tegelijk getoond worden, of de professionele Tijdlijn-modus. In deze laatste is de lengte van elke scène veel beter in te schatten en zijn overgangen door middel van objecthendels te beïnvloeden. Verder zijn beelden en geluiden op 99 verschillende sporen te zetten. De Multicam-modus is bedoeld voor het monteren van beelden die gelijktijdig met meerdere videocamera’s zijn gemaakt. Handig voor het monteren van beelden van bijvoorbeeld interviews waarbij zowel de interviewer als de geïnterviewde op video is opgenomen.

magix-video-deluxe-premium-03

Splitsen

Het herschikken en inkorten van videoclips is gemakkelijk. Voor dat laatste gebruikt u het knopje met het schaartje (Splitsen). Door er rechts op te klikken verschijnen diverse handige bewerkingen: zo kunt u direct het begin of het einde van de clip verwijderen, een hele scène verwijderen of de filmclip splitsen. In het tabblad Overgangen vindt u kleine miniaturen van alle beschikbare overgangen. Zij zijn ingedeeld in rubrieken met de namen Standaard, Ruimtelijke overgang, Stereo-overgang, Beweging, Vormen en objecten, Effectovergangen en Extra overgangen. Dubbelklikken toont een voorbeeld van de desbetreffende overgang, slepen in het storyboard of de tijdlijn voegt de overgang tussen twee scènes toe. Om titels of andere tekstvelden toe te voegen gaat u bovenin het scherm naar het tabblad Titels. U kunt ook in de onderste gereedschapsbalk op de knop T klikken of de sneltoets Ctrl+T gebruiken. De tekst typt u in het beeld, waarna u met de opties in het tabblad Titels onder meer de grootte, het lettertype en een eventueel bewegingseffect instelt.

magix-video-deluxe-premium-04

Effecten

In het tabblad Effecten bevinden zich alle effecten die u op een geselecteerd object kunt toepassen. Daaronder bevinden zich leuke kleureffecten, zoals een scène in zwart-wit beginnen en naar kleur laten overgaan, oude filmeffecten en allerhande bewegingen. Praktischer wellicht zijn de mogelijkheden de helderheid, kleur, contrast en scherpte van het beeld bij te stellen. In deze groep vinden we ook het Chroma-key effect: hiermee zijn twee scènes te verenigen waarbij een vooraf gekozen kleur transparant wordt gemaakt. Denk aan uw eigen superman (voor een groen doek gefilmd) die door de lucht lijkt te vliegen. Effecten zoals het vervagen of verscherpen worden in Magix Video deluxe via de grafische processor berekend voor meer snelheid. Behalve video-effecten zijn er ook audio-effecten. Basiseffecten zijn volume, panoramabeeld en Audio Cleaning. Zogenaamde Audio-effectsjablonen voegen onder meer nagalm of vervorming aan het geluidsspoor toe.

magix-video-deluxe-premium-05

Exporteren

Nadat uw film klaar is slaat u het project op en brandt of exporteert u de video. Hiertoe dienen de knoppen helemaal rechts bovenin. De knop Branden leidt naar een ingebouwde editor waarmee u een menu en diverse clips naar DVD kunt branden. De knop Exporteren toont een menu met de volgende opties: Als videobestand uitvoeren, Naar mobiel apparaat exporteren, Op internet plaatsen en Naar Vimeo uploaden. Klikken we op de eerste optie, dan kunnen we de kwaliteit en het formaat instellen alvorens de video op te slaan. Bij de tweede optie Naar mobiel apparaat opslaan kan er worden gekozen uit een aantal mobiele apparaten om het videobestand te optimaliseren voor het desbetreffende apparaat. Via de optie Op internet plaatsen kan de film direct op Facebook, Vimeo of YouTube worden geplaatst. Vreemd genoeg biedt de optie Vimeo dezelfde opties. Voor volledige controle over het exportproces kan men ook kiezen voor Bestand >> Film exporteren.

magix-video-deluxe-premium-06

Premium

De Premium-versie van Magix Video deluxe wordt geleverd inclusief de plug-in NewBlue Titler Pro Express en het programma MotionStudios Vasco da Gama 9 Essential. Via het tabblad Effecten >> Extra effecten kan de plug-in NewBlue Titler Pro Express worden gestart. Er verschijnt vervolgens een dialoogvenster met links de tabbladen Bibliotheek en Attributen en rechts een filmvenster waarin men de gewenste titeltekst kan invoeren. Na het invoeren van de gewenste titel kan men via de tabbladen links er tal van 2D- en 3D-titeleffecten op los laten. Een prima plug-in, maar niet echt spannend. Veel interessanter is het programma MotionStudios Vasco da Gama 9 Essential. Met dit programma kunnen routes geanimeerd worden weergegeven en naderhand in een filmproject worden opgenomen. Het programma maakt gebruikt van een GPS-database waarin meer dan 238.000 steden en dorpen zijn opgenomen. Op basis van bijvoorbeeld GPS-data in foto’s of een GPS-trackingbestand kan met dit programma een aantrekkelijk ogende route-animatie worden gemaakt.

magix-video-deluxe-premium-07

Conclusie

www.pixelmania.nlDe standaard editie van Magix Video deluxe kost € 69,99, de Plus-versie € 99,99 en voor de Premium-versie moet € 129,99 worden neergeteld. De meeste mogelijkheden voor het maken van goed gemonteerde video’s met overgangen en muziek zijn echter al in de basisversie te vinden. U kunt beginnen met de gemakkelijke Storyboard-modus en een paar standaard overgangen en titels. Wie doorgroeit, kan de Tijdlijn-modus gebruiken en dieper graven in de mogelijkheden van het programma. Van Magix Video deluxe kunt u nog jaren plezier hebben en dat voor slechts € 49,99! Op basis van de prima prijs/kwaliteitverhouding kennen wij Magix Video deluxe dan ook een Pixelmania Award toe! Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.magix.com/nl/.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software