Computer algemeen
Door 20 september 2016 Lees verder →

Panasonic Lumix DMC-G80

Nieuw van Panasonic is de Lumix DMC-G80 Micro Four Thirds systeemcamera. De Panasonic Lumix DMC-G80 beschikt over een 16-megapixel beeldsensor en een groot aantal geavanceerde technologieën en praktische functies. Dit alles zit verpakt in een robuuste, compacte body, waardoor de camera in alle omstandigheden uitstekend presteert.
panasonic-lumix-dmc-g80-01
De Panasonic Lumix DMC-G80 is dankzij zijn volledig gegoten magnesium voorkant bestand tegen zware omstandigheden buiten. De body is tevens spatwater- en stofbestendig omdat alle naden en knoppen zorgvuldig zijn geseald. Om de camera ook met één hand beter vast te kunnen houden, is de DMC-G80 voorzien van een ergonomisch vormgegeven dikke grip. Met knoppen op de voor- en achterkant kunnen instellingen snel worden gewijzigd. De gebruiker kan bijvoorbeeld de witbalans aanpassen met een knop aan de voorkant, de ISO-waarde instellen met een knop op de achterkant en ook nog de sluitertijd kiezen of het ruiseffect controleren op het scherm aan de achterkant. Ideaal bij complexe belichtingssituaties.

Elektronische zoeker

De DMC-G80 heeft een grote OLED (Organic Light-Emitting Diode) elektronische zoeker van 2.360.000 pixels met een vergroting van circa 1,48x/0,74x (vergeleken met een 35mm-camera) en een beeldveld van 100%. De elektronische zoeker biedt een ultrasnelle respons met een minimale vertraging van minder dan 0,01 seconden en een hoge contrastratio van 10.000:1 voor een uitzonderlijk goed zicht. Ook het oogpunt van circa 20 mm zorgt voor goed zicht en comfort, zelfs voor brildragers. De elektronische zoeker is verder voorzien van een Power Save Mode. Als de sensor waarneemt dat het oog zich niet meer in de buurt van de LVF bevindt, gaat de camera na 3, 5 of 10 seconden automatisch in de slaapstand. Als de sluiterknop wordt ingedrukt, schakelt de LVF direct weer over naar de opnamemodus. Door deze functie wordt het aantal opnames dat met één batterij kan worden gemaakt met bijna drie keer verhoogd, van 320 naar circa 800. Het grote, vrij kantelbare statische touchscreen van 3 inch (7,62 cm) met 1.040.000 pixels is bijzonder gebruiksvriendelijk.

Beeldstabilisatiesysteem

De Panasonic Lumix DMC-G80 is voorzien van een nieuw beeldstabilisatiesysteem: het 5-assige Dual I.S. 2-systeem. Door toepassing van een nieuwe gyrosensortechnologie werken de 2-assige Optical Image Stabiliser in het objectief en de 5-assige Body Image Stabiliser in de body perfect samen en zijn ze uiterst nauwkeurig. Doordat bewegingsonscherpte beter wordt onderdrukt, zijn foto’s en video’s prachtig scherp ondanks de vibraties veroorzaakt door trillende handen of onverwachte bewegingen. Omdat de Lumix DMC-G80 opnameomstandigheden, zoals de brandpuntsafstand kan analyseren, is het nieuwe Dual I.S. 2-systeem in staat een sluitertijd te gebruiken die tot maar liefst 5 stops langzamer is. Gebruikers kunnen ook prachtige foto’s of video’s zonder bewegingsonscherpte maken in de groothoek- en telestand, zelfs bij weinig omgevingslicht of wanneer ze de camera met maar één hand vasthouden.

panasonic-lumix-dmc-g80-02

Sluiterunit

Om ongewenste trillingen nog verder te minimaliseren, maakt de DMCG80 gebruik van een elektromagnetische aandrijving in de sluiterunit. De trilling die wordt veroorzaak door het bewegen van de sluiter wordt aanzienlijk beperkt en ook het geluid van de sluiter wordt gereduceerd. Het voorpaneel is gemaakt van massief magnesium. Hierdoor wordt de vibratie van de sluiter met circa 90% verkleind in vergelijking met de G7/G70, de voorganger van de DMC-G80. De 16-megapixel Digital Live MOS-sensor en een nieuwe Venus Engine zorgen er samen voor dat gebruikers levendige, natuurgetrouwe hoogwaardige beelden kunnen vastleggen met een uitstekende resolutie, hoog contrast, indrukwekkende kleurweergave en een gevoeligheid van maximaal ISO 25600. Door het Low Pass-filter uit de sensor van de DMC-G80 te verwijderen is de maximale resolutie met ongeveer 10% verbeterd. Tegelijkertijd reproduceert de Venus Engine levendige, indrukwekkende kleuren – van bijvoorbeeld een strak blauwe lucht – door de kleurtoon, verzadiging en lichtsterkte te scheiden en ze elk nauwkeurig aan te passen. De Lumix G80 benut dit optimaal door gebruikers in staat te stellen een voorkeuze van contrast, scherpte, verzadiging en ruisonderdrukking te maken die is afgestemd op de situatie en hun stijl van opnames maken.

4K-video

De Lumix G-camera’s van Panasonic staan niet alleen bekend om de kwaliteit van de foto’s, maar ook om de hoogwaardige 4K-video’s. De Lumix DMC-G80 legt prachtig vloeiende, hoge resolutie 4K-videobeelden vast in 3840×2160 bij 25p/30p (50Hz) of 24p in MP4 naast Full HD 1920×1080 bij 50p/60p (50 Hz) video’s in AVCHD Progressive of MP4 (MPEG-4/H.264) formaat met het praktische Full-time AF. De 4K Photo-functie legt de meest spontane fotomomenten vast bij 30 bps doordat het mooiste frame uit een 4K-video opname kan worden opgeslagen als foto. Gebruikers kunnen deze foto’s opslaan in een hoge resolutie van 8-megapixels. De DMC-G80 biedt drie 4K Photo-functies: 4K Burst Shooting, 4K Burst (Start/Stop) en 4K Pre-burst. Met deze drie functies kunnen fotografen het perfecte beeld vastleggen door het gewenste frame te knippen uit de opgenomen 4K-videobeelden. Verder stelt de Contrast AF van de DMC-G80 nog sneller en nauwkeuriger scherp doordat het digitale signaal wordt uitgewisseld bij een maximale snelheid van 240 bps. Het Contrast AF-systeem van de DMC-G80 is verder verbeterd omdat Panasonic de DFD (Depth from Defocus) technologie heeft toegepast. De scherpsteltijd is daardoor nog korter geworden.

panasonic-lumix-dmc-g80-03

Post Focus

Met de unieke Post Focus-functie van de DMC-G80 kan het specifieke scherpstelpunt nog worden gekozen nádat de opname is gemaakt. Dit is vooral handig bij het maken van macro-opnames, waarbij zeer nauwkeurig moet worden scherp gesteld. Bovendien biedt de camera een nieuwe Focus Stacking-functie. Het maken van één enkele macrofoto waarbij is scherp gesteld op specifieke delen van het onderwerp, kan soms lastig zijn. Met Focus Stacking kan de gebruiker na het maken van de opname zelf het scherpstelgebied kiezen. Zo kun je het gehele onderwerp volledig in focus hebben, wat nog meer creatieve vrijheid biedt bij het maken van macro-opnames. Met Low Light AF kan preciezer worden scherp gesteld op het onderwerp bij zeer weinig omgevingslicht (-4EV), zoals bij het fotograferen van dieren bij zonsopkomst of zonsondergang. Met Starlight AF kunnen astronomen in de dop ’s nachts individuele sterren en sterrenstelsel vastleggen.

De Panasonic Lumix DMC-G80 is verkrijgbaar vanaf medio oktober 2016. De body gaat € 899,- kosten en lenskits zijn verkrijgbaar vanaf € 999,-.

Kijk voor meer informatie op www.panasonic.nl.

Geplaatst in: Systeemcamera's