Computer algemeen
Door 8 augustus 2016 Lees verder →

Sony FE 24-70 mm/F2.8 GM

Sony heeft onder de naam G Master een compleet nieuwe lijn professionele objectieven voor hun A7 full-frame systeemcamera’s geïntroduceerd. Bij de eerste lichting GM objectieven zit in de vorm van de Sony FE 24-70 mm/F2.8 GM een lichtsterk standaard zoomobjectief. Dit nieuwe objectief heeft een metalen behuizing en is beschikbaar in een zwarte uitvoering. Wij probeerden dit nieuwe zoomobjectief uit op een Sony A7R II systeemcamera.

Sony 24-70mmGM_01

Het Sony FE 24-70 mm/F2.8 GM zoomobjectief is stof- en vochtbestendig. Op een A7R II systeemcamera heeft dit zoomobjectief een beeldhoek van circa 84 tot 34 graden. Het is mogelijk dit zoomobjectief ook te gebruiken op bijvoorbeeld een Sony A6300, dan wordt het in feite een 36-105 mm zoomobjectief met een beeldhoek van circa 61 tot 23 graden. Het zoomobjectief weegt 886 gram, is circa 13,6 cm lang en heeft een diameter van 8,8 cm. Het heeft een maximaal diafragma over het gehele zoombereik F2.8. Het minimale diafragma is F22. De lensconstructie telt 18 elementen in 13 groepen. Het geavanceerde lensontwerp telt twee asferisch geslepen lenselementen, één element van ED-glas, één element van Super ED-glas en één extreem asferisch glaselement (XA lens). Het objectief heeft een filterdiameter van 82 mm. De minimale scherpstelafstand is 38 cm. Een geavanceerde direct drive supersonic motor (SSM) garandeert een snelle en accurate automatische scherpstelling. De 9 afgeronde diafragmalamellen verzorgen de achtergrondonscherpte (bokeh). Met een kleine Lock-knop kan men het objectief eventueel vergrendelen. Via de AF/MF schakelaar aan de zijkant kan men schakelen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. Het zoomobjectief wordt geleverd inclusief kunststof lensdoppen. Een buidel om het objectief in op te bergen wordt eveneens standaard meegeleverd.

Sony 24-70mmGM_02

Prestaties

Het Sony FE 24-70 mm/F2.8 GM zoomobjectief stelt op de A7R II vlot scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om zo de bijvoorbeeld scherptediepte te verleggen – door aan de smalle scherpstelring voorop het zoomobjectief te draaien. Dankzij de soepel lopende scherpstelring gaat het handmatig scherpstellen prima. De brede zoomring loopt overigens wat minder soepel. De met dit zoomobjectief gemaakte beelden hebben last van enige vervorming. Onze metingen geven in de groothoekstand een tonvormige vertekening (circa -3%) aan. Na inzoomen verdwijnt deze tonvormige vertekening langzaam om rond de 30 mm langzaam over te gaan in een geringe kussenvormige vertekening (circa +2,2%). Door in de camera de optie Distortion Compensation aan te zetten worden deze waarden in JPEG-beelden een stuk minder, maar is er nog altijd sprake van enige vervorming. Dit kan overigens eenvoudig achteraf in Photoshop worden gecorrigeerd.

24 mm                                                                      70 mm

De vignettering of lichtafval bedraagt in de uiterste hoeken (in de JPEG-bestanden) in de groothoekstand (24 mm) bij volle lensopening (F2.8) bijna -1,5EV en in uiterste telestand (70 mm) bedraagt de lichtafval bij volle lensopening bijna 2EV. De minste lichtafval (circa 1 stop) ligt rond de 35 mm. Overigens is de lichtafval eenvoudig in een goed beeldbewerkingsprogramma achteraf te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit zoomobjectief uitstekend.

F2.8-22 reeks

Bij volle lensopening is het beeld in de groothoekstand aan de randen iets zachter, maar in het centrum is het objectief zeer scherp. Na diafragmering neemt de scherpte ook aan de randen snel toe en is in de groothoekstand (24 mm) tussen F5.6 en F8.0 over het gehele beeldvlak goed tot zeer goed te noemen. In de uiterste telestand (70 mm) krijgt men het beste resultaat eveneens tussen F5.6 en F8. Vanaf F11 zorgt diffractie voor een vermindering van de detailweergave. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. Ook fotograferen met tegenlicht leverde geen noemenswaardige problemen op. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt over het algemeen fraai, maar kan af en toe ook wat onrustig ogen. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

Sony heeft met de FE 24-70 mm/F2.8 G Master een hoogwaardig zoomobjectief voor Sony full-frame systeemcamera’s afgeleverd. Met een adviesprijs van € 2.399,- is het zeer stevig aan de prijs, maar voor professionals is dit zoomobjectief, vooral dankzij de degelijke constructie en uitstekende beeldkwaliteit, een ‘must have’ objectief. Dit zoomobjectief levert beelden dit kunnen concurreren met die van prime objectieven. Minpunten zijn de omvang en het gewicht, maar hierdoor ligt het objectief ook weer wel erg stabiel in de hand. Warm aanbevolen!

[yasr_multiset setid=0] 

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.

 

Geplaatst in: Objectieven (syscam)