Computer algemeen
Door 1 augustus 2016 Lees verder →

Review: PortraitPro 15

Anthropics brengt al jaren in de vorm van Portrait Professional een geavanceerd programma voor het verbeteren van portretopnamen op de markt. Het pakket is alweer toe aan haar vijftiende versie en omgedoopt in PortraitPro. Nieuw in PortraitPro 15 zijn geavanceerde Makeup Controls voor het aanpassen van de make-up, een lenscorrectiefunctie voor het corrigeren van groothoekbeelden bij selfies, een vernieuwde Child Mode voor het corrigeren van kinderportretten, een verbeterd gereedschap voor het corrigeren van huidtinten en ondersteuning van hoge resolutie beeldschermen.

PorttraitPro 01

PortraitPro 15 is verkrijgbaar in een Standard, Studio en Studio Max versie voor Windows (XP en hoger) en Mac (OSX 10.6 en hoger) computers. De Standard versie is alleen te gebruiken als stand-alone programma. De Studio versies kunnen als plug-in ook vanuit een Photoshop compatibel programma worden aangeroepen en ondersteunen daarbij ook DNG- en RAW-bestandsformaten in 16 bits. De Studio Max versie bezit tevens een batch-functionaliteit voor een snellere workflow. Op de website van de makers kunt u een gratis probeerversie voor zowel Windows- als Mac-computers vinden. Na het downloaden en installeren ervan blijkt dat u hiermee uitstekend kunt oefenen en de resultaten kunt bekijken.

PorttraitPro 02

Werking

Om een opname in de stand-alone versie van PortraitPro te openen kiest u File >> Open en bladert u naar het te openen bestand en klikt u op Openen. Het is ook mogelijk een beeldbestand vanuit de Windows Verkenner naar de interface van PortraitPro te verslepen. Deze laatste werkwijze werkt sneller en efficiënter. Met de Studio versies is het ook mogelijk om het programma als plug-in vanuit Photoshop compatibele beeldbewerkingsprogramma’s aan te roepen. In alle gevallen verschijnt na het openen van het beeld in PortraitPro het venster Select Gender waarin voor het gevonden gezicht het geslacht moet worden geselecteerd. Wanneer er meerdere gezichten in de opname zijn, moet u voor elk gezicht aangeven of dit een vrouw, man, meisje of jongen is. Klik daarna op de knop Continue onder een gezicht voor het aanbrengen van verbeteringen. PortraitPro 15 herkent nog beter dan voorgaande versies de contouren van elk gezicht. Het programma onderscheidt daarbij de wang- en kaaklijn, wenkbrauwen, ogen, neus en mond. Deze worden gemarkeerd door gekleurde lijnen. Mochten hier toch fouten in zitten, dan kunt u indien nodig de lijnen eenvoudig met de muis verplaatsen. Tijdens onze tests was dat bijna nooit nodig.

PorttraitPro 03

Voorbeeldvenster

Tijdens het bewerken van een gezicht worden standaard in het grote venster links het ‘voor’ en ‘na’ beeld van het geselecteerde gezicht weergegeven. In het rechter voorbeeldvenster is meestal duidelijk te zien dat de huid er meteen al beter uitziet en kleine vlekjes en rimpeltjes al zijn verdwenen. De gesplitste weergave is ideaal om de verschillen goed te kunnen zien. U kunt er echter via de optie View After Only voor kiezen om alleen de versie ‘na’ te zien. Met behulp van de onderdelen in het palet rechts is een grote mate van controle over het eindresultaat mogelijk. Allereerst kunt u één van de presets kiezen. Er zijn verschillende opties voor vrouwen, kinderen en mannen. Daarnaast kunt u met de presets die voorafgegaan worden door de tekst ‘Add’ specifieke wijzigingen, zoals de kleur van de ogen (Add-Eyes-Turn Green) veranderen, vlot toepassen. Door uzelf aangepaste presets kunt u opslaan en later weer hergebruiken. Onder Portrait Improving Sliders zijn zeer fijnmazige controleopties te vinden. Zo is het mogelijk ogen, mond, neus en zelfs het hele gezicht breder of smaller te maken, pupillen donker te maken of oogwit en tanden juist lichter, en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn talrijk en dankzij de schuifbalken vrij gemakkelijk in te stellen.

PorttraitPro 05

Makeup Controls

De belangrijkste vernieuwing van versie 15 is de optie Makeup Controls. Hier kunt u zaken als lipstick, mascara, oogschaduw, eyeliner, blusher en dergelijke aanpassen. Het aanpassen van bijvoorbeeld de kleur van de lipstick is kinderlijk eenvoudig. Men opent in het vak Portrait Improving Sliders het menu Makeup Controls en klikt er de optie Lipstick aan. Door op Texture te klikken opent men het dialoogvenster Select Color waar men de gewenste lipstickkleur kan selecteren. Met de bijbehorende schuifbalk kan men de kleurintensiteit aanpassen en met de schuifbalk Shine kan men de lippen meer of minder laten glanzen. Met de optie Coverage kan men de dekking eventueel aanpassen. Op dezelfde wijze kan men ook de mascara rond de ogen aanpassen. Het is zelfs mogelijk om via de optie Nudge Upper Lash en Nudge Lower Lash de stand van de wimpers iets aan te passen! Ook de oogschaduw is eenvoudig met een schuifbalk zwaarder of lichter te maken. De huid wat gezonder laten ogen is ook geen probleem: met de optie Bronzer krijgt een bleek fotomodel ineens een gezond kleurtje. Al met al is de optie Makeup Controls een zeer krachtige toevoeging.

PorttraitPro 04

Krachtig

Vermeldenswaard is het onderdeel Skin Lighting Controls dat een krachtige functie bevat voor het aanpassen van de belichting. U kunt de globale verlichting wijzigen of alleen licht- en schaduwpartijen toevoegen op delen van het gezicht. Bij juist gebruik is het net of u lampen in de studio verplaatst of een reflectiescherm toevoegt. Fenomenaal! Om het resultaat op te slaan kiest u File >> Save As of in geval van de plug-in voor Return From Plugin om terug te keren naar uw beeldbewerkingsprogramma. In de stand-alone versie heeft u de mogelijkheid om het gecorrigeerde beeld in JPEG-, TIFF- of PNG-formaat te bewaren. Opslaan kan ook met de knop Save in de bovenste balk. Daar vindt u ook een Facebook-knop. Daarmee kunt u de ‘voor’ en ‘na’ beeld delen met de rest van de wereld. De knoppen Touch Up en Restore in de bovenste balk dienen voor het opschonen van kleine probleemgebieden met behulp van een penseel en voor het in originele staat herstellen van delen van het portret. Met Flip To Before kan men schakelen naar het origineel. Deze knop is vooral handig als men in het View After Only venster werkt. Hieronder een aantal Voor en Na portretten, die een goede indruk geven van de mogelijkheden van dit programma.

Voor                                                                    Na

Conclusie

www.pixelmania.nlPortraitPro 15 is geschikt voor zowel mannen, vrouwen als kinderen en vrijwel onmisbaar voor elke (professionele) fotograaf die zonder tussenkomst van Photoshop portretten wil verbeteren. Want dat is meteen het grote voordeel van PortraitPro: u hoeft er geen Photoshop-specialist voor te zijn. Gezichten worden automatisch herkend en u voert verbeteringen door via eenvoudige schuifbalken. Pas de effecten wel met mate toe, want voor je het weet kan een portret er ook té nep en ‘plastic’ uitzien. De stand-alone versie van PortraitPro 15 kost normaal € 79,90, maar is tijdelijk voor slechts € 39,95 te koop. Voor dat geld moet u dit uitstekende programma zeker niet laten liggen, vooral omdat versie 15 over tal van uitstekende vernieuwingen beschikt. De Studio versie kost tijdelijk € 69,95 en de Studio Max versie € 139,95. Op basis van de krachtige bewerkingsfuncties en het hoge gebruiksgemak is een Pixelmania Award op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.portraitprofessional.com.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Software