Computer algemeen
Door 22 augustus 2016 Lees verder →

Canon EOS 80D

Canon heeft met de EOS 80D een nieuw topmodel voor semi-professionals op de markt gebracht. Deze opvolger van de 70D beschikt over een CMOS-beeldsensor met 25,8 miljoen pixels in APS-C formaat, een Digic 6-beeldprocessor, 45-punts cross-type automatisch scherpstelsysteem, een ISO-bereik van ISO 100-16000 (uitbreidbaar naar 25600) en een hoge opnamesnelheid van 7 beelden per seconde. Dit alles maakt de Canon EOS 80D tot een aantrekkelijke camera voor het maken van schitterende foto’s en indrukwekkende Full HD-video’s.

Canon EOS 80D

De Canon EOS 80D bezit een geheel nieuwe door Canon ontworpen en geproduceerde 25,8-megapixel CMOS-beeldsensor in APS-C formaat (22,3×14,9 mm). Deze beeldsensor beschikt over de meest recente sensortechnologie om zowel Dual Pixel CMOS AF als Full HD met 60p te ondersteunen voor opnamen met een hogere detailweergave. Een ISO-bereik van ISO 100-16.000 (H:25.600) is eveneens beschikbaar dankzij een beeldverfijningsproces dat voor speciaal deze beeldsensor werd toegepast. Dit verbetert de prestaties van de camera bij opnamen in omgevingen met weinig licht. Dit ISO-bereik is uitbreidbaar tot 25.600 en het AF-systeem zal ook blijven functioneren bij een lichtsterkte van minder dan maanlicht (-3EV). De 7.560 pixels tellende RGB+IR-meetsensor meet zowel zichtbaar licht als onzichtbaar infraroodlicht, zodat een nauwkeurige belichting wordt verkregen. De functie Flicker Detection garandeert een consistente belichting wanneer wordt gefotografeerd bij kunstlicht met variabele lichtintensiteit en een nieuwe White Priority-instelling helpt je om een overdaad aan warme kleurtinten te voorkomen.

Canon EOS 80D 02

Timer

Om geluidsontwikkeling te reduceren wordt voor aandrijving van de spiegel een nieuwe, compacte motor gebruikt. Een zwevende ondersteuning en verbeterde regeling van acceleratie/deceleratie reduceert de rotatiesnelheid van de spiegel vlak voor de omhoog/omlaag beweging. Al deze verbeteringen verminderen zowel de mechanische geluidsontwikkeling als trillingen in de camera en dragen bij aan het verhogen van de beeldkwaliteit. De EOS 80D beschikt verder over een reeks aan opnamefuncties die met de ingebouwde timer worden aangestuurd. Dit stelt fotografen en videografen in staat hun camera gedurende een ingestelde periode te activeren om een langzaam wijzigende scène vast te leggen en om time Lapse video’s te maken. Met de in-camera Time Lapse-modus kunnen videografen het aantal opnamen en de intervalduur aangeven. De camera zal vervolgens de lengte van de clip tonen en een Full HD-video maken. De interval timer maakt het mogelijk beelden met volledige resolutie vast te leggen met voorgeprogrammeerde intervallen tussen één seconde en 99 uur, 59 minuten en 59 seconden en met een, 99 of een onbeperkt aantal opnamen. Voor fotografie met een lange belichtingsduur kan de sluiter van de camera gedurende een aangegeven periode worden vergrendeld in de Bulb-modus.

AF-systeem

De Canon EOS 80D heeft een nieuw krachtig en flexibel 45-punts cross-type AF-systeem. Bij gebruik in combinatie met een compatibele lens is elk scherpstelpunt een F5.6 ‘cross-type’ punt dat garandeert dat de camera snel en nauwkeurig kan vergrendelen op zowel horizontale als verticale details. Deze technologie zorgt voor accuraat en snel automatisch scherpstellen en volgen over een groot gebied en dat voor een breed scala aan onderwerpen. Bij diverse combinaties van lens en extender is het AF-systeem gevoelig tot -3EV (maanlicht) en het ontwerp maakt deze camera geschikt voor gebruik onder uiteenlopende lichtcondities. Het AF-systeem bevat 27 F8 compatibele AF-punten (9 F8 ‘cross-type’) en een extra gevoelig F2.8 en F5.6 ‘dual cross-type’ punt in het midden. Voor optimale flexibiliteit hebben gebruikers de keuze uit 4 AF-zoneprogramma’s die in de zoeker worden geprojecteerd en met de vlakselectieknop naast de ontspanknop snel zijn te selecteren. Dankzij de verbeterde prestaties van de sensor en de vernieuwde AF-algoritmen in de camera is ook Dual Pixel CMOS AF verbeterd. De EOS 80D biedt nu een hogere maximale scherpstelsnelheid en de mogelijkheid van een nauwkeuriger controle over de dynamiek en snelheid van Movie Servo AF. Dual Pixel CMOS AF is nu ook mogelijk bij alle EF- en EF-S-lenzen en kan bij Live View worden gebruikt in combinatie met continu-opnamen.

Canon EOS 80D 07

Full-HD videoregistratie

De EOS 80D biedt Full-HD (1080p) videoregistratie met continu-AF en variabele frame rates tot 50 of 60 beelden per seconde. HDR movie en creatieve filters, waaronder Dream, Old Movies, Memory, Dramatic en Black and White, behoren tot de creatieve in-camera effecten. Videografen kunnen ook werken met volledige controle over de geluidsniveaus en met de aansluitingen voor hoofdtelefoon en microfoon een professionele geluidskwaliteit vastleggen. Video’s zijn op te slaan als MP4-bestanden met IPB-compressie tot 60 bps om opnamen gemakkelijk te delen en met MOV All-I-compressie tot maximaal 30 bps. Met de meegeleverde EOS-Utility-software kunnen gebruikers via de eigen wireless hotspot van de EOS 80D verbinding maken met een pc of Mac en de camera op afstand bedienen. Foto’s en video’s zijn ook op afstand te maken via compatibele Android/iOS-apparaten met de Canon Camera Connect-app en de beelden kunnen live worden bekeken tijdens de opnamesessies. De app maakt ook eenvoudige draadloze overdracht van MP4-video’s mogelijk, evenals van JPEG’s met volledige of aangepaste resolutie. De benodigde app kan gratis worden gedownload in de Google (Android) of Apple (iOS) appstore. Voor het afspelen van videoclips beschikt de EOS 80D over een HDMI-poort.

Live View

Om de Live View modus te activeren drukt u op de Live View-knop – zorg dat de schakelaar onder de knop in Live View-modus staat – rechts boven het LCD-kleurenscherm. In deze stand wordt het beeld real-time op het 3 inch LCD-kleurenscherm getoond. Dankzij het draai- en kantelbare LCD-kleurenscherm is de Live View stand erg gemakkelijk in gebruik, want men kan vanuit alle denkbare hoeken fotograferen. In de Live View modus kan er op vier manieren scherp worden gesteld, te weten Gezicht+volgen, FlexiZone–Multi, FlexiZone–Single en Quick-modus. In laatstgenoemde mode wordt het traditionele autofocus-systeem gebruikt en klapt de spiegel eerst neer om scherp te kunnen stellen en daarna weer op, om vervolgens de opname te maken. In de andere standen wordt gebruik gemaakt van contrastdetectie. Hierbij blijft de spiegel opgeklapt. Bij Gezicht+volgen detecteert en volgt de camera menselijke gezichten in beeld. Als een gezicht beweegt, gaat het scherpstelpunt mee om het gezicht te volgen. Bij FlexiZone-Multi kunnen maximaal 21 scherpstelpunten worden gebruikt voor het automatisch scherpstellen op een groot gebied. Dit gebied kan ook in negen zones worden opgedeeld (zoneselectie). Bij FlexiZone-Single stelt de camera met slechts één AF-punt scherp. Dit is handig wanneer u op een specifiek onderwerp scherp wilt stellen. Bijzonder handig is ook het raster dat in de Live View stand via het menu kan worden geactiveerd. Vooral bij architectuur- en landschapsfotografie is dat een nuttig hulpmiddel.

Canon EOS 80D 08

Creatieve filters

Net als zijn voorganger beschikt de EOS 80D over enkele in de camera ingebouwde creatieve filters, die u achteraf op een eerder gemaakte opname kunt toepassen. In de Canon EOS 80D zijn de filters Korrelig Z/W, Soft focus, Fisheye-effect, Effect kunst opvallend, Aquareleffect, Speelgoedcamera-effect en Miniatuureffect beschikbaar. Het effect Korrelig Z/W maakt het beeld korrelig en zwart-wit. Door het contrast aan te passen, kunt u het zwart-witeffect eventueel aan uw eigen smaak aanpassen. Het effect Soft focus geeft het beeld een zachte uitstraling. Door de scherpte aan te passen, bepaalt u de zachtheid van het beeld. Met het Fisheye-effect filter krijgt het beeld een tongvormige vervorming alsof het met een fisheye-objectief is gemaakt. Met Effect kunst opvallend lijkt de opname op een olieverfschilderij en met het Aquareleffect op een aquarel met zacht kleuren. Het filter Speelgoedcamera-effect creëert een kleurentint die kenmerkend is voor speelgoedcamera’ en makt de hoeken van het beeld donkerder. Door de kleurtoon aan te passen, kunt u de tint van de opname wijzigen. Het Miniatuureffect creëert een kijkdooseffect. In stap 4 van deze procedure kunt u de richting van het witte kader wijzigen waarin dat deel van de opname wordt weergegeven dat scherp moet zijn. Het gebruik van de filters is eenvoudig: roep via de knop Afspelen het te bewerken beeld op en kies via het menu de optie Creatieve filters. Door op SET te drukken kunt u kiezen uit de genoemde filters. Selecteer een filter en klik weer op SET. Pas de bewerking eventueel aan en klik tot slot weer op SET op het bewerkte beeld op te slaan. Hieronder staan enkele voorbeelden.

Body

De body van de EOS 80D telt eigenlijk weinig verrassingen ten opzichte van zijn voorganger. De aan/uit-knop zit linksboven onder het programmakeuzewiel bovenop de body. Dit programmakeuzewiel bevat naast de gebruikelijke standen Programma (P), Sluitertijdvoorkeuze (Tv), Diafragmavoorkeuze (Av), Handmatig (M) en Bulb (B), tevens de basisstanden Automatisch (groene kader), Flitser uit en Automatisch/creatief (CA), een stand SCN met negen scène-instellingen (Portret, Landschap, Close-up, Sport, Voedsel, Kinderen, Nachtportret, Nachtopnamen uit de hand, en HDR-tegenlicht) en tot slot twee standen Custom (C1 en C2) waaronder persoonlijke voorkeuren kunnen worden vastgelegd voor hergebruik. Handig is de vergrendelknop waarmee het programmakeuzewiel ont- en vergrendeld wordt. Dat maakt het bedienen van het keuzewiel wat omslachtiger, maar voorkomt abusievelijke verdraaiingen. Rechts bovenop de body zitten de ontspanknop, het hoofdinstelwiel en een klein knopje voor AF-gebiedsselectie. Via de knopje kan vlot tussen de vier AF-gebiedsselecties worden gewisseld. Bij het LCD-paneel zitten knoppen om de lichtmeetmethode, ISO-waarde, drive- en scherpstelmodus te wijzigen. Via een klein knopje kan men de verlichting van het LCD-paneel aanzetten. Net als voorgaande modellen bezit de EOS 80D een uitklapbare flitser. Deze heeft een richtgetal van 12 (bij 100 ISO). De flitsschoen is geschikt voor aansluiting van Canon Speedlite-flitsers.

Canon EOS 80D 03

Achterzijde

De achterkant van de EOS 80D oogt hetzelfde als bij de 70D. Linksboven het royale 3 inch draai- en kantelbare LCD-kleurenscherm zitten de knoppen Menu en Info. De knop Snel instellen (Q) en de knop Afspelen zitten rechts van het LCD-scherm en de Wis-knop (prullenbakje) onder het Snelinstelwiel. Rechts van de zoeker zit de knop Live View/Video starten. Bij de duim zit de AF-startknop, AE-vergrendelknop en AF-puntselectieknop. Deze laatste twee doen ook dienst als in- en uitzoomknoppen tijdens het bekijken van gemaakte beelden. In het midden van het royale Snelinstelwiel zit de Multi-selector met SET-knop. Via de knop Snel instellen (Q) kan men een scherm oproepen waarin de meest belangrijke instellingen overzichtelijk bij elkaar staan en via de multi-selector eventueel snel kunnen worden aangepast. Via de knop Menu kan het menusysteem van de EOS 80D worden geactiveerd. Het bestaat uit een eenvoudige tabbladstructuur, waar met behulp van de Multi-selector of het Hoofdinstelwiel doorheen kan worden gewandeld. Een optie wijzigen doet u met de Multi-selector en de knop SET. Via de knop Info is het mogelijk om een miniatuurbeeld van de zojuist gemaakte opname te bekijken met daaronder de opnamegegevens en ernaast een histogram. Onder het Snelinstelwiel zit een vergrendelknop voor de optie Snel instellen.

Canon EOS 80D 04

Zoeker

Het zoekerbeeld is helder en overzichtelijk. Het heeft een dekking van circa 98% en een vergroting van circa 0.95x. In de zoeker (met dioptrie-instelling: van -3 tot +1) is de volgende informatie te zien: scherpstelpunten, spotmetingcirkel, batterijniveau, AE-vergrendeling, AEB actief, flitserinstelling, flitsbelichtingscompensatie, sluitertijd, diafragmawaarde, ISO-waarde, waarschuwing volle kaart, belichtingswaarschuwing, Lichte tonen prioriteit, witbalanscorrectie, Zwart-witopnamen, Maximale opnamereeks en Focusbevestiging. Op het LCD-paneel rechts bovenop de body zijn zaken als transportmodus, ISO-waarde, Scherpstelmodus, Witbalans, Sluitertijd, Diafragma, Aantal resterende opnamen en nog veel meer zaken zichtbaar. In de Live View modus doet het 7,7 cm (3 inch) draai- en kantelbare LCD-kleurenscherm dienst als zoeker. Het scherm heeft een beeldverhouding van 3:2 en een resolutie van 1.040.000 pixels. Dit scherm zorgt voor extra flexibiliteit en stelt fotografen in staat de opnamen vanuit elke denkbare hoek te maken. Het oppervlak van dit LCD-kleurenscherm is voorzien van een anti-reflecterende en waterafstotende coating om het te beschermen en leesbaar te houden in fel zonlicht of bij wisselende kijkhoeken. Dit scherm is in de praktijk erg handig!

Praktijk

We hebben de EOS 80D getest in combinatie met het nieuwe EF-S 18-135 mm/F3,5-5.6 IS USM zoomobjectief. Dit zoomobjectief heeft als gevolg van de 1,6 vergrotingsfactor van het APS-C formaat beeldsensor een kleinbeeldequivalent zoombereik van circa 29-216 mm. Body en objectief wegen samen circa 1250 gram. De body voelt degelijk aan en ligt dankzij de goed gevormde handgreep prima in de hand. Na een aantal compacte systeemcamera’s te hebben getest, voelt de EOS 80D wel erg log en zwaar aan. Dat is weer even wennen. Ervaren Canon-gebruikers zullen echter snel uit de voeten kunnen met dit nieuwe model, want alle knoppen spreken voor zich en de meest essentiële knoppen, zoals programmakeuzewiel, programmaknop, draaiwielen, snelinstelwiel en multi-selector, zitten op hun vertrouwde plek. Ook de knoppen om de lichtmeetmethode, ISO-waarde, Transport- (Enkelbeeld, Continue, Zelfontspanner/Afstandsbediening, Zelfontspanner 2 sec en Zelfontspanner custom) en Autofocus-mode zijn vlot te bedienen. Een belichtingscompensatie (plus/min 5EV in stappen van 1/3 EV) kan worden toegepast door na het indrukken van de ontspanknop te draaien aan het snelinstelwiel aan de achterzijde. Minpuntje is het beperkte dioptrie-bereik (-3 tot +1), waardoor brildragers al snel via hun bril door de zoeker moeten kijken.

Canon EOS 80D 09

Beeldkwaliteit

De Canon EOS 80D beschikt over een 25,8-megapixel CMOS-beeldsensor waarvan effectief maximaal 24,2 miljoen pixels worden gebruikt. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 6000×4000 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 3984×2656 (M), 2976×1984 (S1), 1920×1280 (S2) en 720×480 (S3) pixels. Naast de voor Canon gebruikelijke beeldverhouding 3:2, kan men in de Live View Modus ook kiezen voor een 4:3, 16:9 of 1:1 beeldratio. De Canon EOS 80D slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW en RAW+JPEG. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Normaal en Fijn. De EOS 80D ondersteunt de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Via de optie Beeldstijl (Picture Style) kan de fotograaf een specifiek beeldprogramma kiezen en eventueel scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon nog zelf aanpassen. De gemaakte beelden worden opgeslagen op Secure Digital geheugenkaarten. De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstand Standaard zijn redelijk verzadigd (+12,6%). De standen Neutraal (+1,3%) en Natuurlijk (+6,8%) zijn betrekkelijk neutraal. De stand Landschap is echter weer rijkelijk verzadigd (+33,6%).

Kleurstanden

Zoals gebruikelijk liggen de kleuraccenten ook per beeldprogramma anders. Zo krijgen bij de beeldstijl Landschap de kleuren groen en blauw een zwaarder accent. Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de EOS 80D goed en dat geldt ook voor de automatische witbalans. Onze altijd moeilijke testopstelling werd probleemloos vastgelegd. Wel viel het op dat de EOS 80D de neiging heeft om beelden iets (1/3 stop) over te belichten.

Beeldruis

Zoals we inmiddels gewend zijn van Canon reflexen zijn ook de hogere ISO-waarden goed bruikbaar. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 400 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 100 ISO. Ook de 1600 en 3200 ISO-beelden ogen prima en zelfs de 6400 ISO-beelden zijn na bewerking met een goed ruisonderdrukkingsprogramma nog prima bruikbaar. Bekijk bijgaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Canon EOS 80D is net als zijn voorganger een prima digitale reflex. Welk onderwerp je ook wilt gaan verkennen – van sport tot wildlife – de camera is lekker snel en stelt je in staat dankzij de hoge (7 bps) opnamesnelheid elk actiemoment met maximale precisie vast te leggen. De lichtmeting was echter niet helemaal correct en de klassieke vormgeving van de camera begint wel een beetje gedateerd te ogen ten opzichte van de modern ogende systeemcamera’s die de laatste tijd op de markt zijn verschenen. We hebben verder weinig op de EOS 80D aan te merken of het moet de prijs zijn. Deze is met een adviesprijs van € 1.299,- (body) aan de stevige kant. Voor bezitters van Canon objectieven is de EOS 80D echter een prima keuze. Aanbevolen!

[yasr_multiset setid=0] 

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Reflexen