Computer algemeen
Door 3 augustus 2016 Lees verder →

Nikon AF-S Nikkor 105 mm f/1.4E ED

Nieuw van Nikon is het AF-S Nikkor 105 mm f/1.4E ED objectief. Hiermee voegt Nikon een nieuw exemplaar toe aan het assortiment lichtsterke FX-formaat f/1.4-objectieven met vast brandpunt. Als enige autofocusobjectief van 105 mm met een maximaal diafragma van f/1.4 vormt dit een uitstekende toevoeging aan het Nikkor-assortiment. Het objectief is bedoeld voor professionele fotografen, die meer artistieke mogelijkheden voor portret- en modefotografie zoeken.

Nikkor 105mm 01

De gloednieuwe optische constructie van de AF-S Nikkor 105 mm f/1.4E ED produceert een ongekende scherpte van rand tot rand en een verfijnde achtergrondonscherpte (bokeh), ongeacht of de fotograaf werkt met het beschikbare licht of in de studio. De brandpuntsafstand van 105 mm en de kortste scherpstelafstand van 1 meter maken het mogelijk om beeldvullende portretten te maken. Om optimale resultaten in portretfotografie te garanderen, hebben Nikon-technici speciale aandacht besteed aan het oplossend vermogen aan de buitenste randen van het beeld. Daardoor worden pijlvormige comavlekken effectief tot een minimum beperkt, zodat puntlichtbronnen als mooie ronde punten worden gereproduceerd. Lichtafval aan de randen is zeer beperkt. Ook wanneer er gefotografeerd wordt met het maximale diafragma terwijl is scherp gesteld op oneindig blijft de helderheid in het hele beeld behouden. Dankzij het unieke optische ontwerp verloopt de intensiteit van de beeldonscherpte vloeiend, waardoor een zeer zachte achtergrondonscherpte ontstaat. Negen afgeronde diafragmalamellen verminderen diffractie, waardoor alle elementen van het onderwerp natuurgetrouw worden gereproduceerd. Een elektromagnetisch diafragmamechanisme maakt een zeer stabiele automatische belichtingsregeling mogelijk, zelfs tijdens snelle serieopnamen. De autofocus is vloeiend, stil en snel, dankzij Nikon’s Silent Wave Motor (SWM) en de Nano Crystal cCoating vermindert lichtvlekken (ghost). Drie elementen van ED-glas (extra lage dispersie) beperken longitudinale chromatische aberratie tot het minimum. Nikon’s fluorcoat beschermt de voorste en achterste lenselementen en zorgt ervoor dat ze makkelijker kunnen worden gereinigd.

Het Nikon AF-S Nikkor 105 mm f/1.4E ED objectief is verkrijgbaar vanaf 25 augustus 2016. De verkoopadviesprijs bedraagt € 2.459,-.

Kijk voor meer informatie op www.nikon.nl.

Geplaatst in: Objectieven (reflex)