Computer algemeen
Door 11 juli 2016 Lees verder →

Panasonic Lumix G Vario 12-60 mm / F3.5-5.6 Power O.I.S.

Panasonic heeft met de Lumix G Vario 12-60 mm/F3.5-5.6 Power O.I.S. een compact en licht 5x zoomobjectief op de markt gebracht. Dit nieuwe zoomobjectief is speciaal ontwikkeld als nieuwe standaardlens voor de Panasonic Lumix G Micro Four Thirds systeemcamera’s. Dankzij het royale zoombereik en het compacte formaat is dit objectief ideaal voor elk onverwacht fotomoment, thuis en onderweg. Wij hebben dit nieuwe stof- en spatwaterdichte zoomobjectief uitgebreid getest op een Panasonic Lumix DMC-G7.

Panasonic 12-60mm 001

Op een Micro Four Thirds systeemcamera heeft dit zoomobjectief een vergelijkbaar zoombereik van 24-120 mm (kleinbeeld equivalent) en een beeldhoek van 84 tot 20 graden. Het zoomobjectief weegt circa 210 gram en dat is lekker licht voor een 5x zoomobjectief. De diameter van het objectief is circa 6,6 cm, de lengte 7,1 cm, de filtermaat 58 mm en de kortste scherpstelafstand in groothoekstand bedraagt 20 cm. In uiterste telestand is de minimale scherpstelafstand 35 cm. Het kleinste diafragma bedraagt F22. De lensconstructie telt 11 elementen in 9 groepen met drie asferische lenzen en één ED-lenselement (Extra-low Dispersion). Dit laatste element voorkomt vervorming en alle lenselementen zijn voorzien van meerdere coatings om dubbelbeeld (ghosting) en schitteringen (flare) tegen te gaan. De zeven lamellen van het diafragma vormen een cirkelvormige opening en zorgen voor de achtergrondonscherpte (bokeh). Een inwendig scherpstelsysteem met stappenmotor draagt zorg voor optimale autofocusprestaties. Het objectief beschikt verder over een vergrotingsfactor van 0,54x voor close-up-opnames (vergeleken met full-frame) en de geïntegreerde Power O.I.S. compenseert kleine handbewegingen. De lens is tevens compatibel met Lumix G camera’s die beschikken over het door Panasonic ontwikkelde Dual I.S. stabilisatiesysteem. De standaard meegeleverde zonnekap en lensdop zijn van kunststof. Een buidel om het objectief in op te bergen wordt eveneens meegeleverd.

Panasonic 12-60mm 002

Prestaties

De met dit zoomobjectief gemaakte beelden hebben in de 12 mm groothoekstand een lichte tonvormige en in de 60 mm telestand een nauwelijks zichtbare kussenvormige vertekening. Onze metingen geven in de 12 mm stand een tonvormige vertekening aan van circa 1,4% en dat is in sommige opnamen, zoals architectuuropnamen met rechte lijnen, wel zichtbaar maar over het algemeen niet storend. Een en ander is ook gemakkelijk te corrigeren in een beeldbewerkingsprogramma. Na enig inzoomen, gaat de tonvormige vertekening langzaam over in een zéér lichte kussenvormige vertekening van minder dan 0,1% in de telestand. In de meeste opnamen zal er in de praktijk weinig van deze vertekeningen te zien zijn. In onderstaande beelden is het royale zoombereik in beeld gebracht.

12 mm                                                                   60 mm

Op het gebied van scherpte presteert dit zoomobjectief redelijke tot goed. Bij volle lensopening is het beeld aan de randen beduidend zachter, maar in het centrum al zeer scherp. Na diafragmering neemt de scherpte ook aan de randen nog iets toe, maar blijft wel steeds achter bij het zéér scherpe centrum. Het objectief presteert het meest optimaal in de 12 mm groothoekstand op F5.6 en in de 60 mm telestand op F8.0. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. Mocht er sprake van zijn, dan is een en ander in Photoshop eventueel eenvoudig te corrigeren.

Panasonic 12-60mm 003

De vignettering of lichtafval bedraagt in de uiterste hoeken in de groothoekstand bij volle lensopening ruim 1,8 stop en dit neemt af tot ongeveer 0,7 stop in telestand. Dit zijn voor een compact 5x zoomobjectief allemaal zeer acceptabele waarden. Het Power O.I.S. stabilisatiesysteem zorgt minimaal voor een 2 à 3 stops extra speelruimte. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt in uiterste telestand (60 mm) dankzij de zeven diafragmalamellen met afgeronde kanten redelijk tot goed. Soms oogt het – afhankelijk van de situatie – iets aan de onrustige kant. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf. Klik op een beeld om door de beelden te bladeren. Via de link onder het getoonde beeld kan eventueel het originele beeldbestand worden geopend.

Testbeelden

Conclusie

Het Panasonic Lumix G Vario 12-60 mm/F3.5-5.6 Power O.I.S. zoomobjectief kost € 449,-. Voor dat geld krijgt men een lekker licht en compact zoomobjectief dat prima presteert. De beeldkwaliteit is goed en dankzij het geïntegreerde Power O.I.S. stabilisatiesysteem kan er ook bij weinig licht prima uit de hand worden gefotografeerd. De lens is tevens compatibel met Lumix G camera’s die beschikken over het door Panasonic ontwikkelde Dual I.S. stabilisatiesysteem. Dit compenseert het gebrek aan lichtsterkte prima. Het royale 5x zoombereik (24-120 mm kleinbeeld equivalent) maakt een grote verscheidenheid aan opnames – variërend van weidse landschappen tot gedetailleerde portretten- mogelijk. Al met al is het een aantrekkelijk zoomobjectief, dat vooral op reis zijn waarde zal bewijzen. Aanbevolen!

[yasr_multiset setid=0] 

Kijk voor meer informatie op www.panasonic.nl.

Geplaatst in: Objectieven (syscam)