Computer algemeen
Door 6 juli 2016 Lees verder →

Fujifilm X-E2s

Nieuw van Fujifilm is de X-E2s systeemcamera. Het is een verbeterde versie van de populaire X-E2 uit 2013. De X-E2s oogt net als zijn voorganger als een klassieke meetzoekercamera. Belangrijkste kenmerken van dit model zijn een 16-megapixel X-Trans CMOS-II beeldsensor in APS-C formaat, EXR II beeldprocessor, ingebouwde elektronische zoeker en een vast 3 inch LCD-scherm. De belangrijkste verbeteringen ten opzichte van het vorige model zijn een nieuw hybride AF-systeem, een groter ISO-bereik, een verbeterde grip, een volledig elektronische sluiter en een verbeterd menu-systeem. De nieuwe Fujifilm X-E2s is verkrijgbaar in het zwart met zilverkleurige bovenkant en geheel zwart.

Fujifilm X-E2S 01

Fujifilm borduurt met de E-X2s duidelijk voort op de eerder uitgebrachte Fujifilm E-X2. Ook dit was een digitale systeemcamera gebaseerd op het oude meetzoekerprincipe met een elektronische zoeker. Het hart van de Fujifilm X-E2s is de door Fujifilm zelf ontwikkelde 16-megapixel X-Trans CMOS-II beeldsensor in APS-C formaat. Het meest opvallende aan deze beeldsensor is dat deze geen optisch low-pass filter bezit. Dat verdient enige toelichting: als twee reguliere patronen elkaar overlappen en elkaar verstoren dan wordt een patroon gecreëerd dat in werkelijkheid niet bestaat. Dat staat bekend als moiré. Dit is een veelvoorkomend probleem bij camera’s die gebruik maken van traditionele Bayer-filters, waarbij er een conflict ontstaat tussen het reguliere patroon van de beeldsensor en het opgenomen patroon. Op basis van hun ervaringen met traditionele fotografie heeft Fujifilm de patronen in de rode, groene en blauwe fotodelen op het oppervlak van de X-Trans-beeldsensor op een meer willekeurige manier gerangschikt. Hierdoor wordt het moiré-effect zo verlaagd dat de X-E2s geen gebruik hoeft te maken van een low-pass filter. Dit draagt bij aan een effectief hogere resolutie en scherpte. Het X-Trans CMOS’s 6×6 pixelpatroon zorgt er volgens Fujifilm tevens voor dat kleurreproductie beter is dan die met een reguliere Bayer-filter wordt gerealiseerd. De reden daarvan is dat alle horizontale en verticale lijnen ten minste één R-, G- en B-pixel bevatten, terwijl bij Bayer-filtersensoren een aantal lijnen geen R- en B-pixel heeft met als gevolg een onjuiste kleurreproductie.

Fujifilm X-E2S 06

Body

De Fujifilm X-E2s oogt als een klassieke meetzoekercamera met aan de linkerkant de zoeker, rechts bovenop de ontspanknop, sluitertijden draaiwiel en bij de duim een draaiwiel om een belichtingscompensatie toe te passen. Het diafragma stel je in via een ring op het objectief. Dit is de klassieke indeling die al decennialang tot volle tevredenheid van miljoenen fotografen heeft gewerkt. Nieuw in relatie tot een klassieke meetzoekercamera is natuurlijk het 3 inch LCD-kleurenscherm achterop de body, de elektronische zoeker en de diverse bedieningsknoppen om tal van instellingen te doen. Wat gebleven is, is de intuïtieve bediening waarbij de belangrijkste bedieningselementen direct onder de vingers en duim gepositioneerd zijn. Bij het vasthouden van de camera valt de traditionele diafragmaring om het objectief als het ware in een natuurlijk positie onder de duim en voorvinger van de linkerhand en met de rechterhand kan net zo intuïtief de sluitertijdenknop worden gevonden. Met de handmatige belichtingsinstellingen kunt u het heft helemaal zelf in handen nemen en de goed gepositioneerde Q-knop biedt toegang tot alle niet-mechanische foto-instellingen die op een gemakkelijk te gebruiken scherm worden weergegeven. Kortom, de ergonomie van de Fujifilm X-E2s is dik in orde! Vermeldenswaard is verder de kleine pop-up flitser (richtgetal 5 bij 100 ISO) die van pas komt bij het inflitsen van bijvoorbeeld portretten.

Fujifilm X-E2S 03

Elektronische zoeker

De resolutie van de ingebouwde elektronische zoeker is met 2.360.000 pixels bijzonder hoog en de zoeker stelt dan ook niet teleur. Integendeel, het is een van de betere elektronische zoekers die we tot nu toe zijn tegengekomen. Uiteraard kan men ook het LCD-kleurenscherm (1.040.000 pixels) achterop de body gebruiken om een beelduitsnede te bepalen. Dankzij een oogsensor naast de zoeker vindt het wisselen tussen LCD-scherm en zoeker geheel automatisch plaats. In beide zoekerstanden worden de meest essentiële camera-instellingen, te weten programmastand, sluitertijd, diafragma, belichtingscompensatie, ISO-waarde en accu-status, getoond. Via de knop Disp Back kan men dit eventueel aanpassen. Men kan er dan voor kiezen om het LCD-scherm alleen te gebruiken voor het weergeven van camera-informatie door de optie Info-Display te selecteren. Met de optie Informatie uit zet men het tonen van camera-instellingen op het LCD-scherm uit. In de zoeker blijft de informatie gewoon zichtbaar. Via de optie Aangepast kan men meer camera-informatie, bijvoorbeeld de waterpas, het histogram en een afstandsschaal, zichtbaar maken. Om de batterij te sparen is de optie Off een prima keuze, zeker als men het LCD-scherm verder niet gebruikt. Dit laatste wordt overigens in de hand gewerkt door het feit dat het LCD-scherm niet kantelbaar is en ook niet aanraakgevoelig. Hierdoor gebruikt men het LCD-scherm in de praktijk ook veel minder.

Fujifilm X-E2S 05

Kitobjectief

De Fujifilm X-E2a wordt standaard geleverd met het Fujinon XF 18-55 mm/F2,8-4 R LM OIS zoomobjectief. Het zoombereik van dit kitobjectief in kleinbeeldtermen is 27-84 mm. De Fujinon objectieven staan al decennialang bekend om hun uitstekende kwaliteit. Dit zoomobjectief weegt circa 330 gram en dat is voor een zoomobjectief alleszins redelijk. De diameter van het objectief is circa 6,5 cm, de lengte zonder zonnekap circa 7 cm, de filtermaat 58 mm en de kortste scherpstelafstand 30 cm. Het minimale diafragma bedraagt F22. Het objectief is vervaardigd uit een stevige kunststof. De lensconstructie telt 14 elementen in 10 groepen met drie asferisch lenselementen en één extra low dispersion element. Op de testbank presteert dit zoomobjectief prima. Het objectief heeft in de groothoekstand (18 mm) een lichte (circa 1%) tonvormige vertekening en het lichtafval bedraagt in de hoeken bij F2,8 circa ½ stop. Op het gebied van scherpte presteert dit objectief uitstekend. De achtergrondonscherpte (bokeh) is dankzij de 7 afgeronde diafragmalamellen bijzonder fraai. Het zoomobjectief wordt geleverd inclusief voor- en achterdop en een kunststof zonnekap. Daar kan menig camerafabrikant een voorbeeld aan nemen!

Fujifilm X-E2S 02

Praktijk

De X-E2s weegt met accu, geheugenkaart en 18-55 mm zoomobjectief circa 660 gram. Dat is voor een 16-megapixel systeemcamera iets aan de zware kant, maar het is natuurlijk beduidend lichter dan een vergelijkbare reflex. De camera ligt dankzij de iets uitstekende grip en de uitstulping bij de duim prima in de hand en ook de bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. De belangrijkste instellingen – diafragma, sluitertijd en belichtingscompensatie – zijn vlot te wijzigen. Ook de AEL-, AFL- en Q-knop zijn goed bereikbaar en verder vinden wij het prettig dat de aan/uit-schakelaar onder de ontspanknop met de wijsvinger te bedienen is, in plaats van met een knop ergens achterop de body. De elektronische zoeker functioneerde prima. Het zoekerbeeld is helder en ook de informatie, zoals sluitertijd, diafragma, ISO-waarde enzovoort, is goed te zien. De oogsensor waarmee automatisch gewisseld wordt tussen zoeker en LCD-scherm is een pluspunt. Minpunt is het LCD-scherm dat niet draai- of kantelbaar is en ook niet aanraakgevoelig. Plezierig is ook dat de X-E2s over een royale (-4 tot +2) dioptrie-instelling beschikt. Door het toekennen van de ISO-waarde aan de Fn-knop konden we ook die vlot wijzigen. Handig is dat de E-X2s nu over 7 aanpasbare knoppen beschikt. Hierdoor kan men de bediening deels naar zijn of haar hand zetten. Prima! Al met al is er weinig mis met de ergonomie van de X-E2s.

Fujifilm X-E2S 04

Beeldkwaliteit

De Fujifilm X-E2s beschikt over een 16,3-megapixel X-Trans CMOS-II beeldsensor. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 4896×3264 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 3456×2304 (M) en 2496×1664 (S) pixels. Naast de gebruikelijke beeldverhouding 3:2, kan men ook kiezen voor diverse 16:9 of 1:1 standen. Daarnaast beschikt de camera over een zogeheten Motion Panorama (maximaal 7680×2160 pixels) stand. De X-E2s slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of RAW+JPEG op SD-geheugenkaarten. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Normaal en Fijn. De X-E2s ondersteunt de kleurruimten sRGB en AdobeRGB. Het standaard ISO-bereik is 200-6400 (uitbreidbaar tot 100-51200 ISO). Via de optie Filmsimulatie kan de fotograaf een specifiek beeldprogramma kiezen. Daarbij hanteert Fujifilm enkele vertrouwde filmnamen van Fujifilm uit het analoge tijdperk, te weten Provia/Standaard, Velvia/Levendig, Astia/Laag, Classic Chrome, Pro Negative Hi, Pro Negative Standard, Monochroom , Monochroom+Geelfilter, Monochroom+Roodfilter, Monochroom+Groenfilter en Sepia. Daarnaast heeft de E-X2s ook een aantal creatieve filters aan boord, te weten Speelgoedcamera, Miniatuur, Pop-kleur, High-key, Laag-toon, Dynamische kleurtoon, Zachte focus en Gedeelte kleur (rood, oranje, geel, groen, blauw en paars). Deze filters zitten enigszins verborgen onder knop Drive. De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstand Provia/Standaard zijn aan de verzadigde (+14%) kant. De stand Velvia/Levendig is fiks verzadigd (+36,4%) en de stand Astia/Laag (+17,6%) is eveneens redelijk verzadigd. Via het menu kan men overigens de kleurintensiteit eventueel aanpassen (Laag, Middel Laag, Standaard, Middel Hoog en Hoog). Wie een meer neutrale beeldstand zoekt kan daar terecht.

Kleurstanden

Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de X-E2s zeer goed. De automatische witbalans functioneerde redelijk. Opnamen van onze altijd moeilijke testopstelling vertoonden – net als bij de E-X2 – een duidelijke kleurzweem. Beelden gemaakt met hogere ISO-waarden zien er echter zeer goed uit. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 1600 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 200 ISO. Ook de 3200 en 6400 ISO-beelden ogen prima. De hogere standen H (12800, 25600 en 51200 ISO) zouden wij vermijden.

Beeldruis

Het viel verder op dat de X-E2s onder bepaalde omstandigheden de neiging had om beelden iets (1/3 stop) onder te belichten. Desondanks levert de X-E2s met het 18-55 mm zoomobjectief bijzonder fraaie en vooral scherpe beelden. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

Fujifilm mikt met de X-serie op de liefhebber van de klassieke meetzoekercamera. De gehele gebruikersinterface is dan ook toegespitst op het maken van foto’s. Zo zitten bijvoorbeeld de filtereffecten en videofunctie verborgen in menu’s. Kortom, dit is een camera voor fotografen pur sang. De X-E2s stelt vlotter scherp dan zijn voorganger en ook op diverse andere punten is de X-E2s verbeterd. Het betreft geen revolutionaire zaken, maar alles bij elkaar is fotograferen met de E-X2s daardoor wel een stuk plezieriger geworden dan met de E-X2. Het 18-55 mm kitobjectief presteert voor een zoomobjectief uitstekend. Grootste minpunt is het vaste LCD-scherm. In deze prijscategorie verwachten wij anno 2016 een kantelbaar LCD-scherm dat ook nog eens aanraakgevoelig is. Aan de Fujifilm X-E2s met het 18-55 mm zoomobjectief hangt een prijskaartje van € 999,- en een losse body is te koop voor € 699, -. Dat is gezien de geboden kwaliteit alleszins redelijk. Aanbevolen!

[yasr_multiset setid=0] 

Kijk voor meer informatie op www.fujifilm.eu/nl/.

Geplaatst in: Systeemcamera's