Computer algemeen
Door 23 mei 2016 Lees verder →

Download: Perfect Exposure Plug-in

Softwaremaker Athentech Imaging stelt onder de naam Perfect Exposure een handige plug-in voor het vlot corrigeren van digitale beelden gratis ter beschikking. De plug-in is geschikt voor gebruik met Adobe Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom en Corel PaintShop Pro. De werking van de plug-in is vrij simpel, maar wel effectief.

Perfect Exposure 01

Van de plug-in Perfect Exposure is een Windows- en Mac-versie beschikbaar. De systeemvereisten zijn respectievelijk Windows Vista, Windows 7, 8 of 10 (32-bit en 64-bit), minimaal 4 GB RAM en een schermresolutie van 1024×768 of meer of Intel Mac OS Mountain Lion (10.8) of hoger, minimaal 4 GB RAM en een schermresolutie van 1024×800 of meer. De plug-in ondersteunt Photoshop CS3, CS4, CS5, CS6 of Creative Cloud (32 bit en 64 bit), Photoshop Elements 8,9,10,11,12 en 13, Corel PaintShop Pro X5, X6, X7 en X8, Lightroom 2.7 of hoger. Tijdens de installatie van de plug-in worden alle compatibele beeldbewerkingsprogramma op het systeem gevonden en van de plug-in voorzien. Na installatie is de plug-in op de voor het desbetreffende programma gebruikelijke wijze te vinden. In bijvoorbeeld Adobe Photoshop opent men een te bewerken beeld en kiest men Filter > Authentech Imaging > Perfect Exposure om de plug-in te starten.

Perfect Exposure 02

Werking

De plug-in laadt het actieve beeld in een venster met rechts ernaast acht knoppen met de voorinstellingen Intelligent Automatisch, Buitenshuis, Nacht, Invulflits, Donker Fiksen, Zachte Boost, Dehaze en Details en Schaduwen. De werking van de plug-in is daarna vrij simpel, maar wel effectief. De namen geven al min of meer aan waarvoor de acht voorinstellingen zijn bedoeld, maar het staat vrij om ze allemaal te proberen om te zien welke voorinstelling het beste resultaat geeft. In het voorbeeldvenster kan men via de knoppen rechts erboven het voorbeeldvenster opsplitsen in tweeën met een beeld voor en na. Op die maner kan men vrij vlot het effect van de gekozen voorinstelling zien. Wat de acht voorinstellingen doen is in meer of mindere mate de belichting, het contrast en de lichtverstrooiing aanpassen. Heeft men eenmaal een geschikte voorinstelling gevonden, dan kan men deze eventueel nog fijner afstellen door te klikken op de knop Aanpassen. Men ziet dan de mate van belichtingscorrectie en contrastaanpassing die de voorinstelling toepast en het wel of niet toepassen van lichtverstrooiing. Via de schuifbalken kan men de belichting en/of het contrast eventueel nog aanpassen. En via het vinkje kan men eventueel de lichtverstrooiing aan- of uitzetten. Heeft men zelf een ideale voorinstelling gevonden, dan kan men die opslaan voor later hergebruik via de knop Maak. Geef de voorinstelling een naam en een omschrijving en klik op OK. Deze voorinstelling is daarna in het pull-down menu onder gebruikersinstellingen terug te vinden voor hergebruik. Via de optie Verwijderen kan men hem eventueel later weer weggooien. Heeft men de gewenste instellingen gevonden, dan kan men deze op het beeld topassen door op OK te klikken. Via Annuleren kan men de plug-in zonder wijzigingen verlaten.

Perfect Exposure 03

Conclusie

De plug-in Perfect Exposure is een prima hulpmiddel om beelden snel in kwaliteit te verbeteren. Er is bijna altijd wel een voorinstelling die de belichting van een beeld verbeterd, donkere partijen ophaalt of details beter laat uitkomen en via de knop Aanpassen kan men altijd de toegepaste correctie nog verder verfijnen. Natuurlijk kan men al deze aanpassingen ook zelf handmatig doen in Photoshop of Lightroom, maar met deze plug-in gaat het een stuk gemakkelijker en vooral ook sneller. En voor de prijs hoeft men het niet te laten, want de plug-in kan gratis worden gedownload van de website van de makers. Ons advies: zeker doen!

Kijk voor meer informatie op www.athentech.com/apps/perfect-exposure.

Geplaatst in: Downloads