Computer algemeen
Door 2 mei 2016 Lees verder →

Download: Nik Collection – Silver Efex Pro 2

Google stelt de uitmuntende Nik Collection, bestaand uit de plug-ins Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro en Dfine, sinds kort gratis ter beschikking. Voorheen moest er nog ruim 100 dollar voor deze fraaie bundel plug-ins worden neergeteld, maar nu kan iedereen gratis gebruik maken van deze uitstekende bundel plug-ins. De plug-ins zijn compatibel met Adobe Photoshop CS4 tot en met CC 2015, Adobe Photoshop Elements 9 tot en met 13 (behalve HDR Efex Pro 2, dat niet compatibel is met Photoshop Elements), Adobe Photoshop Lightroom 3 tot en met 6/CC en Apple Aperture 3.1 of hoger. In dit artikel aandacht voor de plug-in Silver Efex Pro 2.

Nik Silver Efex Pro 03

Veel digitale fotografen denken dat zij als gebruiker van een goed beeldbewerkingsprogramma als Photoshop of Lightroom niet echt een aparte plug-in nodig zouden hebben voor het omzetten van een kleurenbeeld naar zwart-wit. Het omzetten naar grijstinten kan in Photoshop en soortgelijke programma’s immers op diverse manieren. Photoshop heeft daar zelfs een ingebouwd filter Zwart-wit voor, dat een grote mate van controle over het eindresultaat mogelijk maakt. Toch blijkt het nog een hoop werk om van een standaard kleurenopname een uitdrukkingsvolle zwart-wit opname te maken. Niet alleen moeten kleuren worden omgezet naar grijstinten, maar ook zaken als contrast, scherpte, vignettering, kaders en filmkorrel zijn van grote invloed op het resultaat. Misschien wilt u zelfs wel een bepaald filmtype emuleren, zoals Kodak Tri-X. Met Nik Collection’s Silver Efex Pro 2 kan dat allemaal.

Nik Silver Efex Pro 02

Werkwijze

Wij gaan uit van bewerkingen in Photoshop, maar u kunt de plug-in ook starten vanuit Photoshop Lightroom. In Photoshop opent u natuurlijk eerst de te bewerken afbeelding. Daarna kiest u Filter >> Nik Collection >> Silver Efex Pro 2. Een venster verschijnt met de interface van het programma. Dit venster is overigens in grootte verstelbaar en ook te maximaliseren. Links in beeld vindt u de Preset Bibliotheek. Zo niet, klik dan op het kleine knopje Aanpassingsvenster verbergen of weergeven bovenaan. Standaard zijn alle voorinstellingen zichtbaar en kunt u er doorheen schuiven met een verticale schuifbalk. Het is ook mogelijk het aantal te beperken door een categorie te selecteren, zoals Klassiek, Modern, Vintage of Favorieten (deze categorie kunt u zelf vullen met uw favoriete voorinstellingen). In alle gevallen staan de effecten als kleine plaatjes onder elkaar. Elk plaatje toont al direct het effect op uw eigen opname en is voorzien van een omschrijving. Er zijn over- en onderbelichte effecten, high- en low key, HDR-achtige effecten en bijvoorbeeld antieke en vergeelde foto’s.

Nik Silver Efex Pro 04

Geschiedenis

Met een Geschiedenis browser kunt u de geschiedenis van de toegepaste voorinstellingen of presets zien. Door op een miniatuur te klikken wordt het effect toegepast op uw opname. Met behulp van drie kleine knopjes voor de weergave kunt u in het grote venster de opname met effect, een half effect of twee beelden (met en zonder effect) weergeven. Boven het voorbeeldvenster zijn knoppen aangebracht voor de zoomfunctie en voor het wijzigen van de achtergrondkleur (zwart, wit of grijs). Elke preset is een combinatie van belichting, contrast, vignettering, korrel, tint en zo meer. Elk onderdeel is in het rechter schermdeel te bewerken. De eerste stap is het corrigeren van de Algemene aanpassingen. Met de schuifbalken Helderheid, Contrast, Structuur, Schaduwen en Hooglichten past u de tonaliteit van het beeld aan. Klik tot slot op OK om het effect op uw opname toe te passen. De plug-in maakt hiervoor netjes een tweede laag aan. U kunt dus gemakkelijk terug naar de originele opname of mengen tussen de originele en de bewerkte laag.

Nik Silver Efex Pro 07

Geavanceerde mogelijkheden

Silver Efex Pro 2 kan veel meer dan een paar standaard effecten toepassen. De secties in het rechter schermdeel bieden een volledige controle over het effect. De eerste truc is het klikken op een driehoekje voor de tekst van een schuifbalk. Hierdoor worden ‘subschuifbalken’ zichtbaar, waarmee u het effect tot in detail kunt aanpassen. Onder de schuifbalk Helderheid verschijnen bijvoorbeeld de schuifbalken Hooglichten, Middentonen, Schaduwen en Dynamische Helderheid. Een mogelijke volgende stap is het toevoegen van lokale aanpassingen. Open indien nodig de groep Selectieve Aanpassingen. Met de knop Controlepunten voegt u een zogenaamd U Point toe. Dit zijn gebieden die u apart kunt bewerken, zonder eerst een ingewikkelde selectie te maken. Vergelijk het met lokaal tegenhouden en doordrukken. In eerste instantie worden drie schuifbalken op het U Point getoond: He, Co en St. Door op een schuifbalk te klikken ziet u dat dit staat voor helderheid, Contrast en Structuur. Klikt u op het pijlknopje naar boven, dan verschijnen nog meer schuifbalken: WV (Wittinten versterken), ZV (Zwarttinten versterken), FS (Fijne structuur) en SK (Selectieve inkleuring). Met deze laatste schuifbalk is het mogelijk selectief kleur terug te brengen in het monochrome beeld.

Nik Silver Efex Pro 08

Filmtypen

Onder Kleurenfilter kunt u het effect van rood-, oranje-, geel-, groen- en blauwfilters regelen. De groep Filmtypen biedt keuze uit een aantal bekende zwart-witfilmtypen, zoals Ilford Delta, Kodak T-Max en Fuji Neopan. De ISO-waarde van de film bepaalt mede de aanwezige korrel. Deze kunt u met een schuifbalk Korrel nog verder aanpassen aan uw wensen. Er zijn ook schuifbalken voor de kleurgevoeligheid en voor niveaus en curven. Onder Laatste Aanpassingen kunt u de kleur van het beeld aanpassen. Hierdoor is het mogelijk zelf een blauw- of sepia-effect te maken. Er zijn diverse vignetteringseffecten, waarmee u de randen van het beeld donkerder of juist lichter kunt maken. Iets soortgelijks doet de optie Randen Branden. De optie Fotoranden telt veertien opeenvolgend genummerde kaders. Van elk kader zijn de breedte en de ruwheid (voor getekende kaders) instelbaar. Het moet gezegd, een fraai kader voegt wel degelijk een extra dimensie toe aan de opname. Hieronder een aantal voorbeelden van de standaard voorinstellingen van Silver Efex Pro 2. Klik op een afbeelding om door de beelden te kunnen bladeren.

Conclusie

www.pixelmania.nlNik Collection – Silver Efex Pro 2 is een bundel met 38 zwart-witfilters, die op elke denkbare wijze naar eigen inzicht kunnen worden aangepast. Ook handig zijn de ingebouwde klassieke filmtypen die oude tijden laten herleven. Op basis van de uitstekende filters en de handige gebruikersinterface kennen wij Nik Collection – Silver Efex Pro 2 een Pixelmania Award toe. En voor de prijs hoeft u het zeker niet te laten, want de volledige Nik Collection is sinds kort gratis te downloaden! Ons advies: downloaden die Nik Collection en ga er lekker mee experimenteren. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.google.com/nikcollection/.

 

Geplaatst in: Downloads, Pixelmania Award