Computer algemeen
Door 4 april 2016 Lees verder →

Fujifilm X-Pro2

Met de X-Pro2 heeft Fujifilm de opvolger van de destijds revolutionaire X-Pro1 op de markt gebracht. Net als de X-Pro1 oogt de X-Pro2 als een klassieke meetzoekercamera, maar is alles behalve ouderwets te noemen. Dit nieuwe topmodel beschikt over een geheel nieuw ontwikkelde 24,3-megapixel X-Trans CMOS III-beeldsensor in APS-C formaat, een nieuwe X Processor Pro beeldprocessor en een uniek hybride zoekersysteem. Dat alles zit verpakt in een robuuste, weerbestendige body. Wij voelden de nieuwe X-Pro2 uitgebreid aan de tand.

Fujifilm X-Pro2 01

De Fujifilm X-Pro2 borduurt qua uiterlijk duidelijk voort op de eerder uitgebrachte Fujifilm X-Pro1. Intern is er echter het nodige aangepast. Zo beschikt de X-Pro2 over een geheel nieuw ontworpen 24,3-megapixel X-Trans CMOS III beeldsensor. De unieke kleurfilter rangschikking vermindert moiré en valse kleuren zonder dat daarbij een optical low-pass filter nodig is. Deze kleurfilters verhogen de resolutie zodanig dat de camera beelden levert met een waargenomen resolutie die veel groter is dan het eigenlijk gebruikte aantal pixels, wanneer er met een hoge resolutie Fujinon-objectief gefotografeerd wordt. Ondanks de hogere resolutie heeft de X Processor Pro alle reactietijden verkort dankzij een vier keer snellere verwerkingssnelheid. De schrijfsnelheden, opstartsnelheid en continue fotografie snelheid zijn allemaal verbeterd. In combinatie met de X-Trans CMOS III beeldsensor behaalt de nieuwe Image Processing Engine nog snellere autofocus, minder ruis en zowel tonale reproductie als kleurreproductie die de vorige EXR Processor II voorbijstreven.

Fujifilm X-Pro2 08

Hybride zoeker

De X-Pro2 beschikt over zowel een optische als ook een elektronische zoeker: optisch voor een directe blik op het te fotograferen onderwerp, elektronisch om instellingen vooraf te bekijken. De mogelijkheid om direct tussen beide typen zoekers te schakelen werd voor het eerst geboden in de X100 in 2011, maar de X-Pro2-versie is de meest hybride zoeker tot nu toe. De nieuwe zoeker beschikt over een Multi-Magnification-functie die automatisch de zoeker-vergroting aanpast aan het gebruikte objectief en een elektronische zoeker die over de optische zoeker wordt weergegeven. De X-Pro2 heeft verder een kortste sluitertijd van 1/8000 sec en flitssynchronisatie tot 1/250 sec. Een snellere mechanische sluiter biedt extra flexibiliteit voor selectie van diafragma in lichte omstandigheden of wanneer er wordt gefotografeerd met flits bij daglicht. Hoewel ruis en beweging meestal toenemen bij een snellere sluitertijd, is de X-Pro2 juist stiller vergeleken met meer conventionele modellen, dankzij de optimalisatie van belangrijke onderdelen.

Fujifilm X-Pro2 09

Focuspunten

Het aantal selecteerbare focuspunten is uitgebreid van 49 op eerdere modellen naar 77 voor uitgebreidere functionaliteit en snellere autofocus. Ongeveer 40 procent van het fotogebied is voorzien van snelle, precieze fasedetectie AF pixels, wat ervoor zorgt dat focussnelheid bij het fotograferen van bewegende onderwerpen enorm verbeterd is. Door de verwerkingskracht van de nieuwe X Processor Pro te combineren met een contrast autofocus uitleessnelheid die twee keer sneller is dan eerst, levert de X-Pro2 de snelste autofocusprestaties ooit voor een camera uit de X-serie. Door het voorspellende autofocusalgoritme te verbeteren en de nauwkeurigheid van de fasedetectie autofocusinformatie te vergroten is het mogelijk om onophoudelijk te blijven fotograferen met 8 beelden per seconde (bps).

Fujifilm X-Pro2 04

Functieknoppen

Omdat de belangrijkste functieknoppen aan de rechterkant van de body zijn gepositioneerd, heeft men toegang tot alle belangrijke knoppen zonder dat men zijn of haar ogen van de zoeker hoeft af te wenden. De draaiknoppen voor sluitertijd, belichtingscompensatie en OVF/EVF-schakelaar, zijn stuk voor stuk van aluminium, voor luxe uitstraling en comfortabel gevoel. De ISO-gevoeligheidsschakeling is in de sluitertijd draaiknop verwerkt, wat doet terugdenken aan oude filmcamera’s. Hierdoor kunnen camera-instellingen met één blik worden vastgesteld, zonder dat de camera hoeft te worden ingeschakeld. Een command draaiknop (C) is toegevoegd aan de belichtingcompensatieknop. Door gebruikmaking van deze functie wordt bediening van de belichtingscompensatie naar de command draaiknop aan de voorkant gebracht, en het bereik uitgebreid tot ±5 EV. Command draaiknoppen zijn nu aan zowel de voor- als achterkant van de camera te vinden. Door ze indrukbaar te maken zijn ze makkelijker te gebruiken, maar nog steeds bestendig tegen stof en spatwater. Er zijn in totaal zes functieknoppen toegevoegd, waarmee men sneller toegang tot regelmatig gebruikte functies heeft. Een nieuwe focusknop stelt gebruikers in staat om snel een focuspunt te kiezen, wat de gebruikssnelheid ten goede komt.

Fujifilm X-Pro2 03

Gebruikersinterface

Ook de menustructuur is vernieuwd. Er zijn nieuwe categorieën toegevoegd aan de tabs op het menuscherm, waarmee men sneller bij het menu dat men nodig heeft, komt. Maximaal 16 veelgebruikte items kunnen worden toegevoegd aan het nieuwe My Menu. Gecombineerd met de 16 items uit het Q-menu, kunnen in totaal 32 snelkoppelingen worden gemaakt. Het zoekerbeeld biedt meer mogelijkheden tot aanpassing, zodat het beter op de individuele behoeften van de fotograaf aansluit. Het lettertype van het menuscherm en de lay-out zijn aangepast voor een meer stijlvolle look. Een Bright Frame Simulation-functie is toegevoegd aan de optische viewfinder-modus. Hierdoor kan de kijkhoek van elke focale lengte worden vastgesteld zonder dat de lens vervangen hoeft te worden, zodat de gebruiker objectieven nauwkeuriger kan omwisselen.

Fujifilm X-Pro2 10

Objectief

Wij hebben de X-Pro2 getest in combinatie met het Fujinon XF 16-55 mm/F2.8 R LM WR zoomobjectief (24-84 mm kleinbeeldequivalent). De Fujinon objectieven staan al decennialang bekend om hun uitstekende kwaliteit. Het 16-55 mm zoomobjectief weegt circa 650 gram en dat is voor een dergelijk lichtsterk zoomobjectief alleszins redelijk te noemen. De diameter van het zoomobjectief is circa 8,3 cm, de lengte zonder zonnekap circa 13 cm, de filtermaat 77 mm en de kortste scherpstelafstand bedraagt (in macrostand) 30 cm. Het minimale diafragma bedraagt F22. Het objectief is vervaardigd uit een stevige kunststof. De lensconstructie telt 17 elementen in 12 groepen met drie asferische lenselementen en drie Extra Low Dispersion (ED)-lenselementen. Speciale coatings op het front element en de achterzijde moeten spookbeelden en schittering voorkomen. Het zoomobjectief heeft in de groothoekstand een zeer lichte tonvormige vertekening en lichtafval in de hoeken is verwaarloosbaar. Let wel: dit betreft JPEG-beelden die softwarematig in de camera zijn gecorrigeerd! RAW-beelden vertonen een zeer sterke tonvormige vertekening (-5,5%) in de groothoekstand en een kussenvormige vertekening (+3%) in uiterste telestand . Op het gebied van scherpte presteert dit zoomobjectief over het gehele zoombereik uitstekend tot goed. Het beste resultaat krijgt men bij F2.8 tot en met F5.6. Alle Fujinon objectieven worden geleverd inclusief achterdop en een zonnekap met bijbehorende lensdop. Al met al is het een kwalitatief goed en breed inzetbaar groothoek zoomobjectief. Men kan met dit objectief zowel portretten als mooie weidse landschappen fotograferen.

Fujifilm X-Pro2 05

Praktijk

De X-Pro2 body met accu, geheugenkaart en 16-55 mm zoomobjectief weegt circa 1190 gram. Dat is voor een 24-megapixel APS-C systeemcamera aan de zware kant, maar het is nog altijd lichter dan een reflex met een dergelijk lichtsterk zoomobjectief. De camera ligt dankzij de iets uitstekende grip prima in de hand en ook de meeste bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. De belangrijkste instellingen – diafragma, sluitertijd en belichtingscompensatie – zijn vlot te wijzigen. Ook de AE-L-, AF-L- en Q-knop zijn goed bereikbaar en verder vinden wij het prettig dat de aan/uit-schakelaar met de wijsvinger te bedienen is, in plaats van met een knop ergens achterop de body. De X-Pro2 start redelijk vlot op en ook op het gebied van ontspanvertraging en scherpstellen voldoet de camera, maar een echt snelheidsmonster is het niet. De hybride zoeker functioneerde prima. Het zoekerbeeld is helder en ook de ingespiegelde informatie, zoals sluitertijd, diafragma, ISO-waarde enzovoort, is goed te zien. De oogsensor waarmee automatisch gewisseld wordt tussen zoeker en LCD-scherm werkt prima. Wel moet men goed oppassen dat men de belichtingscompensatieknop niet per abuis verdraait. Al met al zijn we over de ergonomie van de X-Pro2 wel te spreken.

Fujifilm X-Pro2 07

Beeldkwaliteit

De Fujifilm X-Pro2 beschikt over een 24,3-megapixel X-Trans CMOS III-beeldsensor. Dit resulteert in een maximale beeldgrootte van 6000×400 (L) pixels; er kan eventueel ook gekozen worden voor 4240×2832 (M) en 3008×2000 (S) pixels. Naast de gebruikelijke beeldverhouding 3:2, kan men ook kiezen voor diverse 16:9 (max. 6000×3376 pixels) of 1:1 (max. 4000×4000 pixels) standen. De X-Pro2 slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW en RAW+JPEG. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men, gekoppeld aan de hierboven genoemde beeldformaten, kiezen uit de standen Normaal en Fijn. De X-Pro2 ondersteunt de kleurruimten sRGB en AdobeRGB.

Kleurstanden

Via de optie Filmsimulatie kan de fotograaf een specifiek beeldprogramma kiezen. Daarbij hanteert Fujifilm enkele vertrouwde filmnamen van Fujifilm uit het analoge tijdperk, te weten Provia/Standaard, Velvia/Levendig, Astia/Laag, Classic Chrome, Pro Negative Hi, Pro Negative Standard, Acros (eventueel met geel-, rood- of groenfilter), Monochroom (eventueel met geel-, rood- of groenfilter) en Sepia. De door ons gemaakte testopnamen in de beeldstand Provia/Standaard zijn aan de verzadigde (+13,7%) kant. De stand Velvia/Levendig is fiks verzadigd (+34%) en de stand Astia/Laag (+16,1%) is eveneens aan de verzadigde kant. Via het menu kan men overigens handmatig de kleurintensiteit via de optie Kleur (+/-4) eventueel aanpassen. Wie een meer neutrale beeldstand zoekt kan kiezen voor de stand Classic Chrome. Deze stand biedt zachte(re) kleuren en een beter schaduwcontrast.

Beeldruis

Beelden gemaakt met hogere ISO-waarden zien er zeer goed uit. De kwaliteit van de beelden gemaakt met 1600 ISO doen niet of nauwelijks onder voor beelden die gemaakt zijn met 200 ISO. Ook de 3200 en 6400 ISO-beelden ogen prima. Voor wat betreft scherpte en contrast presteert de X-Pro2 zeer goed. De automatische witbalans functioneerde daarentegen niet echt geweldig. Opnamen van onze altijd moeilijke testopstelling vertoonden een duidelijke kleurzweem. Desondanks levert de X-Pro2 over het algemeen bijzonder fraaie, scherpe beelden. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Fujifilm X-Pro2 is duidelijk bedoeld voor de (semi-)professionele- en gevorderde amateurfotograaf met een voorliefde voor de ‘klassieke’ meetzoekercamera. De beelden is de X-Pro2 levert zijn opvallend scherp en contrastrijk. De combinatie van de X-Trans CMOS-III beeldsensor en de uitstekende Fujinon-objectieven liggen daaraan ten grondslag. De hybride zoeker voldoet, maar de optische stand hebben we nauwelijks gebruikt. De elektronische zoekers zijn tegenwoordig zo goed, dat we ons afvragen of een hybride zoeker nog wel zin heeft. De Fujifilm X-Pro2 body kost € 1.799,-. Het lichtsterke Fujinon 16-55mm zoomobjectief gaat voor € 1.099,- over de toonbank. Ondanks deze hoge prijskaartjes kennen wij de Fujifilm X-Pro2 op basis van de uitstekende beeldkwaliteit een Pixelmania Award toe. Aanbevolen!

[yasr_multiset setid=0] 

Kijk voor meer informatie op www.fujifilm.eu/nl/.