Computer algemeen
Door 15 april 2016 Lees verder →

Fujifilm Fujinon XF 23mm F1.4 R

Fujifilm heeft met het Fujinon XF 23mm F1.4 R een compact, maar lichtsterk groothoekobjectief in het gamma. Dit handzame groothoekobjectief zit in een degelijke stof- en vochtbestendige behuizing en is daardoor onder alle fotografische omstandigheden inzetbaar. Het objectief weegt slechts 120 gram en is momenteel het meest lichte en compacte prime objectief voor Fujifilm XF systeemcamera’s. Wij probeerden het Fujifilm Fujinon XF 23mm F1.4 R groothoekobjectief uit op een Fujifilm X-Pro2 systeemcamera.

Fujifilm 23mm 01

Het Fujifilm Fujinon XF 23mm F1.4 R objectief heeft een beeldhoek van 63,4 graden op de APS-C formaat Fujifilm X-Pro2 systeemcamera. Het objectief weegt circa 300 gram en dat is voor een hoogwaardig 35 mm groothoekobjectief alleszins redelijk. De buitenkant van de metalen lens is weer- en stofbestendig. De diameter van het objectief is circa 7,2 cm, de lengte zonder zonnekap circa 6,3 cm, de filtermaat 62 mm en de kortste scherpstelafstand 60 cm en 28 cm in macrostand. Al met al dus een degelijk, maar nog altijd handzaam objectief. Het minimale diafragma bedraagt F16. Het optisch ontwerp telt 3 lensgroepen met in totaal 11 elementen. In de lensconstructie is één asferisch element toegepast. Een speciale coating beperkt overstraling en reflectie tot een absoluut minimum en draagt bij aan de kleurweergave en contrast. Dankzij het interne focussysteem verloopt het scherpstellen soepel en stil. De standaard meegeleverde zonnekap en lensdoppen zijn van kunststof.

Fujifilm 23mm 02Prestaties

Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om bijvoorbeeld de scherptediepte te verleggen – door de brede scherpstelring naar achter te trekken en er aan te draaien. Dat is onhandig. De scherpstelring biedt dankzij het geribbelde oppervlak wel een goede grip. Dat is met name handig als men handschoenen aan heeft. Het objectief bezit geen traditioneel scherpstelvizier. De met het Fujifilm Fujinon XF 23 mm F1.4 R groothoekobjectief gemaakte beelden hebben een zeer lichte tonvormige vertekening. Onze metingen geven een vertekening aan van minder dan 0,3% en dat is met het blote oog niet waar te nemen. Alleen in beelden met dichtbij veel rechte lijnen zou het zichtbaar kunnen zijn. In dat geval kan men het achteraf eenvoudig in een beeldbewerkingsprogramma corrigeren. Op gebied van vertekening is het dus een uitstekend groothoekobjectief.

Fujifilm 23mm 03

Scherpte en lichtafval

Op het gebied van scherpte presteert dit objectief uitstekend. Bij volle lensopening (F1.4) is het beeld in het centrum al zeer scherp, maar de hoeken blijven wel wat achter. Na diafragmering neemt de scherpte in het centrum nog iets toe om pas bij F11 als gevolg van diffractie weer iets af te nemen. De scherpte in de hoeken wordt tot en met F5.6 ook steeds wat beter, maar blijft wel steeds achter bij het centrum. Het objectief presteert op het gebied van scherpte het meest optimaal tussen de F4 en F5.6. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. Alleen bij volle lensopening (F1.4 en F2.0) is in de hoeken kans op enige chromatische aberratie, maar ook dat is verwaarloosbaar. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt zeer fraai. Dat is te danken aan de toegepaste zeven cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten, waardoor er steeds een cirkelvormige opening wordt gevormd. De vignettering of lichtafval in de JPEG-beelden bedraagt bij volle lensopening (F1.4) in de uiterste hoeken circa 1 stop. Dit neemt na diafragmering af naar een ½ stop bij F2.8 en hoger. Dit is allemaal achteraf prima te corrigeren, maar de lichtafval is bij volle lensopening duidelijk zichtbaar. We praten hier overigens over JPEG-beelden die in de camera al zijn gecorrigeerd. Zonder deze softwarematige correctie is de lichtafval bij volle lensopening ongeveer 2 stops. Klik op een beeld om door onderstaande testbeelden te bladeren.

F1.4-16 reeks

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlHet Fujifilm Fujinon XF 23mm F1.4 R groothoekobjectief heeft een adviesprijs van € 899,-. De ruime beeldhoek van 63 graden, de prima scherpte, de minimale scherpstelafstand van 28 cm, de zeer geringe vertekening en het compacte formaat, maken dit objectief prima geschikt voor architectuur-, straat- en landschapsfotografie. De lichtafval bij volle lensopening is een minpuntje, maar vaak niet echt storend en ook niet onoverkomelijk. Wel onhandig is de manier waarop geschakeld moet worden tussen automatische en handmatige scherpstelling. Ondanks deze minpunten kennen wij het Fujifilm Fujinon XF 23mm F1.4 R groothoekobjectief op basis van de uitstekende beeldkwaliteit een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

[yasr_multiset setid=0] 

Kijk voor meer informatie op www.fujifilm.eu/nl.