Computer algemeen
Door 11 april 2016 Lees verder →

Review: Fotor

De foto editor Fotor is beschikbaar als webapplicatie en voor iPhone, Android, Mac en Windows. Wij bekeken de Windows-versie. Uiteraard kunnen de versies voor mobiele apparaten een andere functionaliteit hebben. Fotor voor Windows en Mac kent in elk geval diverse eenvoudige correctiemogelijkheden voor uw digitale beelden, effecten, kaders, de mogelijkheid om teksten toe te voegen en een aparte modus voor collages.

fotor slider

 

Op de website van Fotor vindt u een versie van Fotor die u geheel gratis en online kunt gebruiken. De meeste andere versies vindt u via de app store van uw besturingssysteem. Dat kan dus de Apple App Store zijn als u een iPhone heeft of bijvoorbeeld de Windows Store als u Windows 8/8.1/10 gebruikt. Na even zoeken vonden we ook een ‘gewone’ Windows versie van Fotor via een downloadsite. Alle versies van Fotor zijn gratis.

fotor_02

Werking

Bij het opstarten van het programma krijgt u een venster te zien met drie opties: Edit, Collage en Batch. We kijken eerst naar de module Edit. Hier kunt u een bestand openen, waarna het in het grote voorbeeldvenster verschijnt. Onder in beeld is een werkbalk zichtbaar waarmee enkele basisbewerkingen gedaan worden, zoals linksom of rechtsom draaien en zoomen. Het menu is heel basaal. Vrijwel alle handelingen voert u uit via de opties aan de rechterzijde van het voorbeeldvenster. Er is een aantal hoofdgroepen, waaronder Scenes, Crop, Adjust, Effects, Borders en Export. Door op de naam van een hoofdgroep te klikken verschijnen de mogelijke opties tussen het voorbeeldvenster en de hoofdgroepen in. Het is even wennen, want de meeste fotobewerkingsprogramma’s hebben een palet aan de linkerzijde in plaats van rechts.

fotor_03

Scenes

De opties bij Scenes passen het beeld stuk voor stuk direct aan. Er zijn dus geen instelmogelijkheden. Dat is niet erg bij een optie als Auto (die het beeld automatisch optimaliseert). Maar een optie als Landscape zou wel profiteren van schuifbalken om bijvoorbeeld de hoeveelheid groen en blauw te beïnvloeden. Sommige scènes zijn nu een beetje teveel van het goede. De meeste werken echter goed, en zonder instelmogelijkheden bent u wel met één klik klaar. De opties bij Crop laten u het beeld rechtzetten of uitsnijden. Onder Adjust wordt het interessanter. Hier zijn subpaletten voor het handmatig bijregelen van onder meer belichting, contrast, verzadiging, scherpte, witbalans en vignettering. In vrijwel alle gevallen gebeurt het bijregelen met behulp van enkele duidelijke schuifbalken. Mocht u er overigens een potje van gemaakt hebben, dan kunt u alle wijzigingen ineens ongedaan maken met de knop Reset All in de werkbalk onder het voorbeeld.

fotor_04

Effecten

De opties bij Effects worden duidelijk als u een subpalet opent en de miniaturen bekijkt. Helaas ziet u geen miniatuur van uw eigen opname, maar één van een standaardfoto. De subpaletten zijn Classic, Lomo, B&W (zwart-wit), Vignette, Art en Texture. Het is slechts mogelijk één effect toe te passen. Wanneer u een ander effect kiest, vervangt dit het eerste. Wel is de intensiteit van het effect instelbaar met een schuifbalk Intensity. Om terug te gaan naar de standaardwaarde is er de miniatuur None. Onder Borders vindt u een aantal kant en klare randen en kaders. In tegenstelling tot wat we wel eens zien zijn de meeste kaders wel degelijk praktisch inzetbaar. De optie Tilt-Shift speelt in op het populaire tilt-shift effect waarbij een gebied in de opname scherp is en alles daarvoor en daarachter fors onscherp. Normale scènes lijken daardoor op diorama’s met mensen als poppetjes. In dit geval zijn er twee mogelijkheden. In de eerste stand wordt een cirkelvormig gebied scherp gehouden en is er een tweede, grotere cirkel die het scherpteverloop aangeeft. Alles daarbuiten is sowieso onscherp. In de tweede stand worden het scherptegebied en het scherpteverloop aangegeven met rechte lijnen. Deze stand is de traditionele tilt-shift weergave.

fotor_05

Tekst

Onder Text wordt een lijst met alle lettertypen op uw systeem weergegeven. Ook kunt u de grootte, kleur en uitlijning van de tekst bepalen. Door te klikken op Add Tekst en te typen in de afbeelding wordt de tekst ingevoerd. Bij de tekst verschijnt ook nog een hulppaletje met opties voor doorschijnendheid, rotatie en schaduw. Helaas is er geen optie om een (zwarte) rand om de tekst te zetten. Anders was dit helemaal het ideale hulpmiddel om van die grappige afbeeldingen met een tekst boven en onder te maken. Op internet staan ze wel bekend als meme’s. Met de optie New sluit u de huidige afbeelding en opent u een nieuwe. De optie Export kan een bestand opslaan naar uw computer of uploaden naar Facebook, Flickr of Twitter. Bij het opslaan van het bestand zijn er opties om de grootte en JPEG kwaliteit aan te geven, maar veel verder dan de kwaliteitsniveaus High, Normal en Low komt het programma niet.

fotor_06

Collage en Batch

Via het venster dat u bij het opstarten te zien krijgt zijn behalve Edit ook de opties Collage en Batch beschikbaar. Elke optie gaat naar een geheel apart programmaonderdeel. In Collage maakt u met behulp van sjablonen heel gemakkelijk collages van meerdere afbeeldingen. In de Batchmodus kunt u grote groepen afbeeldingen tegelijk een andere grootte, een andere naam of een ander formaat geven. Bovendien zijn aan de resultaten nog scenes, effecten of kaders toe te voegen.

fotor_07

Conclusie

Fotor probeert zo gemakkelijk mogelijk te zijn in zowel installatie als gebruik. Wij bekeken de generieke Windows versie. Maar als u Windows 8.1/10 gebruikt, dan kunt u Fotor vinden via de Windows Store. Gebruikt u een Mac, dan kijkt u in de Apple Store. Voor mobiele apparaten met iOS of Android zijn er speciale versies van Fotor in de betreffende app stores te vinden. En het mooiste is: alle versies van Fotor zijn gratis. Het programma blinkt uit in eenvoudige bewerkingen. Veel daarvan zijn met slechts één klik te activeren. Het aantal filters, kaders en randen en teksteffecten is voldoende. Wij zien de doelgroep vooral in mensen die snel een geoptimaliseerde of opgeleukte foto op social media willen zetten. Voor veeleisende gebruikers zijn de aanpassingen iets te grof. Het enige andere nadeel aan Fotor is dat er geen Nederlandse vertaling van is. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.fotor.com/windows/.

Geplaatst in: Downloads