ComputerComputer
Door 22 april 2016 Lees verder →

Review: Canon imagePROGRAF PRO-1000

Canon heeft met de imagePROGRAF PRO-1000 een nieuwe, professionele fotoprinter voor grafisch kunstenaars, ontwerpers en professionele fotografen op de markt gebracht. De imagePROGRAF PRO-1000 is uitgevoerd met een geavanceerd 12-inktsysteem met pigmentinkt, een nieuwe printprocessor en een nieuwe 1,28 inch printkop. Daarmee produceert dit model in slechts zes minuten prints op A2-formaat. De nieuwe functie ‘Crystal-fidelity’ garandeert dat foto’s die met Canon EOS-camera’s zijn gemaakt natuurgetrouw en met uitzonderlijke precisie zijn te reproduceren. Naast wireless en cloud-connectiviteit beschikken gebruikers ook over de vrijheid om met populaire apps te printen vanaf een reeks aan slimme apparaten.

Canon imagePROGRAF PRO-1000 01

Met een verkleinde printkop en met in afmetingen geoptimaliseerde interne componenten is de imagePROGRAF PRO-1000 betrekkelijk compact uitgevoerd en neemt deze printer minder ruimte in beslag dan traditionele grootformaatprinters. Met afmetingen van ongeveer 723 x 433 x 285 mm en voorzien van 12 inkttanks, is de printer ideaal voor desktop-gebruik in een studio of klein leslokaal. Met een 12-inktsysteem op basis van pigmentinkt produceert de imagePROGRAF PRO-1000 prints van professionele kwaliteit en met een groter kleurenbereik dan ooit. Tot de nieuwe serie LUCIA PRO-inkt behoren nu ook Photo Black, Matt Black, Grey en Photo Grey. Samen met de gespecialiseerde Chroma Optimizer ink zorgen deze voor hoogwaardige zwart-wit prints met een hogere zwarting en een uniforme glans. De imagePROGRAF PRO-1000 helpt gebruikers ook bij het produceren van prints met vloeiende gradaties, minder korrelvorming en een ‘anti-bronzing’-effect. Het nieuwe, ingebouwde L-COA PRO Image Processing System stelt de imagePROGRAF PRO-1000 in staat de juiste balans en mengverhouding tussen de inktkleuren te gebruiken om fotoprints van professionele kwaliteit te produceren. Om de kwaliteit nog verder te verhogen, accepteert de printer ook 1200 ppi hoge resolutie beeldgegevens en is daarmee geschikt voor prints van opnamen die zijn gemaakt door moderne digitale camera’s met hoge pixelaantallen. Dit nieuwe systeem voor beeldverwerking zorgt voor vloeiende, dunne lijnen op de prints.

Canon imagePROGRAF PRO-1000 02

Papier

De imagePROGRAF PRO-1000 biedt de mogelijkheid te kiezen uit 17 typen papier met door Canon goedgekeurde ICC-profielen, zoals glossy, semi-glossy en mat. Daarmee geeft de printer gebruikers de vrijheid om het papier te kiezen dat exact aansluit bij hun artistieke wensen. De printer heeft ook een A2 cut sheet ondersteuning voor hoge kwaliteit prints op maximaal 17 inch papier. Met de imagePROGRAF PRO-1000 zijn professionals in staat Canon’s Print Studio Pro plug-in te gebruiken om snel te printen vanuit een reeks geavanceerde suites met software voor beeldbewerking, zoals Adobe Photoshop en Lightroom. De uitgebreide connectiviteitsopties van de imagePROGRAF PRO-1000 stellen gebruikers ook in staat te printen vanaf uiteenlopende apparaten, waaronder laptops, pc’s, tablets, smartphones en camera’s. De ondersteuning van cloud printing betekent in de praktijk dat foto’s die zijn opgeslagen bij populaire opslagservices, zoals Dropbox en Google Drive, direct zijn te printen. Met de integratiemogelijkheden in bestaande professionele workflows maakt de imagePROGRAF PRO-1000 het voor fotografen eenvoudiger om hun foto’s nauwkeurig en efficiënt te printen.

Canon imagePROGRAF PRO-1000 03

Installatie

De Canon imagePROGRAF PRO-1000 wordt geleverd inclusief netvoedingskabel, installatiehandleiding, proefpakket A4-fotopapier en een setup cd-rom. Op deze cd-rom staat de benodigde software om de printer aan te sluiten en in gebruik te nemen. Tijdens de installatie kan gekozen worden voor USB-aansluiting, een bedrade LAN-verbinding of een draadloze LAN-verbinding. Wij kiezen voor de bedrade LAN-verbinding en doorlopen vervolgens de stapsgewijze installatie van het benodigde stuurprogramma, de gebruikershandleiding en de diverse software-onderdelen, waaronder de Print Studio Pro software. De Print Studio Pro plug-in wordt automatisch toegevoegd aan de compatibele beeldbewerkingsprogramma’s, zoals Adobe Photoshop en Lightroom, tijdens de installatie van de software. In Photoshop start men de software via Bestand > Automatisch > Canon Print Studio Pro en in Lightroom via Bestand > Plug-in Extra > Canon Print Studio Pro. Na het succesvol doorlopen van de installatie klappen we de achterste lade open en plaatsen er A2-papier in. Vervolgens selecteren we in het printermenu de zojuist geladen papiersoort en klappen tot slot de opvanglade aan de voorzijde uit. De printer is nu gereed voor gebruik. Vanaf elke werkplek in ons netwerk kunnen we nu afdrukken op de imagePROGRAF PRO-1000.

Canon imagePROGRAF PRO-1000 05

Print Studio Pro

De Print Studio Pro plug-in brengt diverse afdrukfuncties samen in één overzichtelijk scherm. Hier kan men vrij eenvoudig de gebruikte papiersoort en/of -formaat selecteren, kleuren beheren of tinten corrigeren voordat je afbeeldingen afdrukt. In het livevoorbeeld kan men de gekozen kleurtinten en randen zien. In de Print Settings kan men de belangrijkste instellingen voor het afdrukken van foto’s doen, namelijk de gewenste printer selecteren, de papiersoort en het papierformaat kiezen en de afdrukkwaliteit instellen. In het vak Color Management kan men het kleurprofiel van het papier en het printerprofiel selecteren, evenals de rendering instellen. Via de optie Layout kan men uit vooraf ingestelde opmaken kiezen, bijvoorbeeld met of zonder witrand, evenals 2 of meert foto’s op één pagina printen. Bij het afdrukken met witrand kan men de grootte van de afbeelding aanpassen door de hoeken in het voorbeeldvenster te verslepen of in het Layout menu het exacte formaat voor de afbeelding of de breedte van de witrand in mm opgeven. Men kan de afbeelding op het papier centreren met het uitlijnmenu en zelfs een aangepaste opmaak toevoegen aan de lijst (door op het plusteken te klikken), zodat deze beschikbaar is voor volgende projecten. In Print Studio Pro kan men eventueel ook tekst toevoegen aan foto’s, de modus voor zwart-wit foto’s kiezen, favoriete instellingen opslaan en nog veel meer. Kortom, Print Studio Pro is het ideale startpunt voor het afdrukken van beelden met de imagePROGRAF PRO-1000.

Canon imagePROGRAF PRO-1000 07

Afdrukkwaliteit

Een dergelijke printer schaf je niet aan om 10x15cm-printjes te maken. We waren dan ook vooral nieuwsgierig hoe de imagePROGRAF PRO-1000 met de grotere formaten omging. Welnu, een randloze A2 kleurenafdruk op Canon Pro Luster fotopapier in de hoogste afdrukkwaliteit duurt ruim 12 minuten. Daarmee is het niet de snelste fotoprinter, maar daar staat tegenover dat het afdrukresultaat er zijn mag. Bij standaardinstellingen vertonen de afdrukken duidelijk overeenkomsten met andere imagePROGRAF-modellen, maar door de twaalf inktkleuren zijn de details weer net iets fijner. De kleuren ogen standaard al prima, maar dankzij de vele instelmogelijkheden kan men de kleurweergave helemaal naar zijn of haar hand zetten. Het heeft dus geen zin om de printer daarom ‘direct uit de doos’ te beoordelen. Dankzij de ondersteuning van kleurprofielen en de beschikbaarheid van kleurmanagement software kan men namelijk afdrukken per papiersoort helemaal naar de eigen smaak optimaliseren. Dat de imagePROGRAF PRO-1000 dankzij de diverse grijs- en zwartinkten ook bij uitstek geschikt is voor het maken van fraaie zwart-witprints, spreekt voor zich.

Canon imagePROGRAF PRO-1000 04

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Canon imagePROGRAF PRO-1000 is voor een professionele A2 fotoprinter redelijk compact en ook betrekkelijk stil. De printer levert – vooral op glanzend papier – sprankelende foto’s, maar kan ook prima met allerhande speciale papiersoorten, zoals karton, canvas en dergelijke uit de voeten. Wat deze A2 fotoprinter echter boven de concurrentie doet uitsteken zijn de 12 inktcartridges én het uitstekende kleurmanagement. Hierdoor is men in staat het eindresultaat helemaal aan de eigen wensen aan te passen. De imagePROGRAF PRO-1000 heeft een adviesprijs van € 1.299,- en dat is gezien de geboden kwaliteit alleszins redelijk. Op basis van de uitstekende afdrukkwaliteit kennen wij de Canon imagePROGRAF PRO-1000 een Pixelmania Award toe. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Pixelmania Award, Printers