Computer algemeen
Door 27 april 2016 Lees verder →

Nikon Coolpix AW130

Voor de actieve fotograaf heeft Nikon met de Coolpix AW130 een opvallende compact camera in het gamma. Wat men ook gaat doen, de camera kan namelijk overal altijd mee naartoe. Zelfs onder water tot een diepte van 30 meter dat overeenkomt met het Advanced Open Water-duikcertificaat, zonder dat een aparte waterdichte behuizing nodig is. De camera is bovendien vorstbestendig tot -10 °C, stofdicht en schokbestendig tot 2 meter. Met de handige NFC-ondersteuning en ingebouwde Wi-Fi kan men zijn of haar avonturen via een smartapparaat eenvoudig delen met vrienden.

Nikon Coolpix AW130 01De Nikon Coolpix AW130 is een camera voor een levensstijl zonder begrenzingen. De camera is diep onder water (tot 30 m) net zo gebruiksvriendelijk als hoog in de bergen bij extreme temperaturen tot -10 °C. Met de Actiecontrole knop zijn instellingen eenvoudig aan te passen onderwater of zelfs met handschoenen aan. Men scrolt gemakkelijk door de instellingen door de camera te kantelen. De ingebouwde vibratiereductie (VR) zorgt ervoor dat beelden scherp en films vloeiend zijn, hoe oneffen het terrein ook is. De camera is schokbestendig tot 2 m, stofdicht en daarom ideaal voor een actieve gebruiker. Dankzij satelliet-tracking met ingebouwde GPS/GLONASS/QZSS-ondersteuning kunnen avontuurlijke fotografen hun reisroutes vastleggen en opnamelocaties sneller en met een nauwkeuriger lengte- en breedtegraad opslaan bij beelden. Maximaal 30 locaties kunnen worden opgeslagen op de ingebouwde wereldkaart, waarbij ook hoogte- en dieptegegevens kunnen worden toegevoegd.

Nikon Coolpix AW130 02

Onderwater

Het 24mm groothoekobjectief van F2.8 is ideaal voor onderwateropnamen en met de snelle 5x optische zoom, uitbreidbaar tot 10x Dynamic Fine Zoom, maakt men moeiteloos close-ups of detailopnamen op het land of in het water. Tevens is elke gebeurtenis vast te leggen in Full HD-films met stereogeluid. Men kan beelden makkelijk delen, waar men ook naartoe gaat met de Coolpix AW130. Gebruik de speciale WiFi-knop of tik met de camera tegen een apparaat met NFC-ondersteuning waarna men beelden direct kan delen. Filmen van Full HD-films gaat door eenvoudig een knop aan te raken. Ook kan men moeiteloos intervalfilms van 10 seconden maken. Kadreer foto’s en films probleemloos op het grote OLED-scherm van 7,5 cm (3 inch) met 921.000 beeldpunten.

Nikon Coolpix AW130 03

Praktijk

De Nikon Coolpix AW130 is leverbaar in het zwart, camouflage groen, blauw, geel en oranje. Ons oranje testmodel oogt super degelijk. Accu en geheugenkaart zitten verborgen achter een klepje dat door middel van een speciale vergrendeling waterdicht kan worden afgesloten. Het zoomobjectief zit achter glas en aan de linkerkant zitten drie verzonken knoppen waarmee onder andere de GPS- en WiFi-functie kan worden geactiveerd. De achterkant wordt vooral in beslag genomen door het 7,5 cm grote LCD-scherm. Rechts ervan zitten diverse bedieningsknoppen, waaronder een zoomhendel, de film-knop en een multi-selector. Via deze multi-selector kan men de macrostand, zelfontspanner, flitser en belichtingscompensatie activeren. Er omheen zien we een scène-, menu-, afspeel- en verwijder-knop. De knoppen zijn erg priegelig en niet gemakkelijk te bedienen. De ontspanknop bovenop de camera is echter lekker royaal en zelfs met handschoenen goed te bedienen. Het LCD-scherm is eveneens lekker royaal, maar in vol zonlicht niet echt goed leesbaar. Dat komt mede doordat het LCD-scherm niet kantelbaar is.

Nikon Coolpix AW130 04

Beeldkwaliteit

De Coolpix AW130 levert 16-megapixelbeelden (4608×3456 pixels). Ook kleinere formaten zijn mogelijk, te weten 3264×2448 pixels (8M), (2272×1704 pixels (4M), 1600×1200 (2M) en 640×480 (VGA). Ook andere beeldratio’s dan 3:2 zijn mogelijk, te weten 16:9 (4608×2592 pixels) en 1:1 (3456×3456 pixels). De beeldkwaliteit is – afhankelijk van de omstandigheden – redelijk tot goed, met als kritische kanttekening dat de beelden wel wat aan de zachte kant zijn en relatief veel ruis, ook bij de lagere ISO-waarden, vertonen. Mede daardoor gaat er ook veel detaillering in de beelden verloren. De kleuren zijn standaard wat aan de fletse kant, maar dat kan handmatig worden aangepast. De kwaliteit van de Full HD-videoclips is goed. Bekijk onderstaand testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

De Nikon Coolpix AW360 is uitermate geschikt voor actieve fotografen die geen cameratas met objectieven willen meezeulen. Op besneeuwde bergen of in tropische onderwaterwerelden, de AW130 voelt zich overal thuis. Ook gezinnen met kleine kinderen kunnen veel plezier en vooral gemak aan deze camera beleven. De camera kan tegen een stootje, is waterdicht en iedereen kan er foto’s en videoclips mee maken. De beeldkwaliteit is echter teleurstellend voor een camera die circa € 300,- kost.

[yasr_multiset setid=0]

Kijk voor meer informatie op www.nikon.nl.

Geplaatst in: Compacts