Computer algemeen
Door 14 maart 2016 Lees verder →

Philips 272P4APJKHB monitor

MMD, merklicentiepartner voor Philips Monitors, heeft een nieuwe 27 inch Philips monitor op de markt gebracht waarvan fabrieksinstellingen zijn geoptimaliseerd voor het Adobe RGB-kleurengamma. Dankzij het brede gamma van Adobe RGB kan het scherm ruim een miljard kleuren nagenoeg echt weergeven, zodat er gedurende het gehele productieproces kleurconsistent gewerkt kan worden. Dit maakt deze nieuwe 27 inch Philips monitor bij uitstek geschikt voor fotografen. Wij probeerden de Philips 272P4APJKHB monitor uit.

Philips 272P4APJKHB monitor slider

Bij grafisch ontwerp, digitale drukvoorbereiding en post-producties mag een scherm niet creatief worden in hoe het kleuren weergeeft. Uniformiteit en precisie zijn essentieel. Het Philips 272P4APJKHB-scherm is zodanig voor gekalibreerd dat kleuren perfect worden weergegeven. Er is ondersteuning voor 99% van het Adobe RGB-kleurengamma en 100% van het sRGB-kleurenspectrum. Bovendien is het met PerfectKolor mogelijk om via zes assen de schermkleuren nog scherper af te stellen voor specifieke toepassingen. Het 27 inch-scherm gebruikt 10 bits om iedere kleur te produceren en kan zodoende ruim een miljard kleuren tegelijkertijd weergeven; verschillen die door het menselijke oog niet waar te nemen zijn. Het resulterende beeld komt vloeiend en natuurlijk over, zonder gradaties of ‘kleurbanden’. Daarnaast komt het vaak voor dat er verschillen zijn in helderheid en kleur op verschillende delen van het scherm. Met SmartUniformity past het scherm beide automatisch aan om de verschillen te compenseren. Ook levert SmartUniformity een uniforme helderheid van gemiddeld meer dan 95%, essentieel voor consistentie in kleur kritische toepassingen zoals in de fotografie.

Philips 272P4APJKHB monitor 02

Flicker-Free Technology

Door de manier waarop helderheid op LED-schermen wordt aangestuurd, kunnen gebruikers soms een flikkerend scherm ervaren. Dit kan leiden tot vermoeidheid aan de ogen, wat het precisiewerk aan gedetailleerde afbeeldingen een stuk lastiger maakt. Philips Flicker-Free Technology is een innovatieve oplossing voor het aansturen van de helderheid en voor het verminderen van flikkeringen. Hiermee heeft de gebruiker een veel comfortabelere kijkervaring. Naast het ruime kleurenaanbod beschikt het nieuwe IPS-AHVA-scherm ook over allerlei functies die het dagelijkse (kantoor)werk een stuk aangenamer maken: een webcam en speakers, kristalhelder Quad HD-beeld met resoluties van 2560×1440 of 2560×1080, een extra brede kijkhoek voor een helder beeld vanuit vrijwel elke positie en de in hoogte verstelbare flexibiliteit van de SmartErgoBase. Dankzij MultiView kan het scherm op meerdere bronnen worden aangesloten. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld op het ene deel van hun scherm informatie van hun laptop bekijken en op het andere deel beelden van hun camera. De monitor kan ook nog worden gekanteld en in portret-modus worden gebruikt indien nodig.

Philips 272P4APJKHB monitor 05

Praktijk

De Philips 272P4APJKHB monitor wordt geleverd inclusief voet, netsnoer met adapter, diverse aansluitkabels (VGA, HDMI en DVI), audiokabel, USB-kabel, cd-rom met drivers en software, een snelstartgids én een lichtkap. De monitor dient men aan de meegeleverde voet te bevestigen door middel van een slim klemmechanisme. De balk is deels mat chroom en voor het overige is de monitor uitgevoerd in mat zwart. Al met al oogt de monitor bijzonder fraai. Na het aansluiten van de monitor en het installeren van de benodigde driver kunnen we aan de slag. We hebben de monitor aangesloten op een Windows 10 computer. Na rechtsonder op de aan/uit-tiptoets te hebben gedrukt, vraagt de monitor of we de correcte ingang willen selecteren. De monitor vindt dus niet automatisch de gebruikte ingang, in ons geval poort HDMI1. Zodra we de juiste poort via de tiptoetsen hebben geselecteerd verschijnt een kopie van het Windows 10 startscherm in beeld. Via de tiptoets User kunnen we de menutaal instellen op Nederlands. Via de eerste tiptoets stellen via de optie Smart Image de monitor in op de stand Foto. De kleuren knallen nu van het scherm en ogen extreem verzadigd. Via de tiptoets User kan men in het menu Afbeelding echter de helderheid, contrast, tint en verzadiging handmatig aanpassen. Ook kan men hier de gewenste kleurruimte selecteren en tal van andere zaken aanpassen. Al met al zijn er voldoende instelmogelijkheden om het scherm naar eigen inzicht te ‘fine tunen’. Onhandig is echter wel dat het menu steeds na een paar seconden van het scherm verdwijnt. De tiptoetsen werken echter prima. Wij kiezen ervoor om met behulp van een Datacolor Spyder5Elite de monitor te optimaliseren voor het bewerken van foto’s. Na het doorlopen en succesvol afsluiten van de kalibratieprocedure oogt de Philips 272P4APJKHB monitor uitstekend. De kleuren ogen consistent over het gehele beeldvlak en ook het contrast is uitstekend. Het onderscheid tussen lichte en donkeren partijen is eveneens prima.

Philips 272P4APJKHB monitor 03

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Philips 272P4APJKHB heeft een adviesprijs van € 899,-. Voor dat geld krijgt men een uitstekende 27 inch monitor inclusief lichtkap. De voorinstellingen van de functie SmartImage konden ons niet echt bekoren, maar eenmaal goed gekalibreerd is het een uitstekende monitor voor de serieuze amateur- en professionele fotograaf. Daarbij oogt de monitor dankzij zijn mat grijze behuizing ook nog eens erg chic – het oog wil ook wat – en de flexibele SmartErgoBase voet is eveneens een pluspunt. Op basis van de prima prijs/kwaliteitverhouding kennen wij de Philips 272P4APJKHB monitor dan ook een Pixelmania Award toe. Fotografen die op zoek zijn naar een betaalbare 27 inch monitor inclusief lichtkap met een scherp en kleurecht beeld kunnen we de Philips 272P4APJKHB dan ook van harte aanbevelen! De monitor is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

Kijk voor meer informatie op www.philips.com/monitors.

Geplaatst in: Monitors, Pixelmania Award