Computer algemeen
Door 18 maart 2016 Lees verder →

Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS Pro

Olympus heeft haar reeks M.Zuiko Digital Pro objectieven uitgebreid met het Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS Pro teleobjectief. Dit teleobjectief is vergelijkbaar met een 600 mm teleobjectief op een full-frame camera en prima geschikt voor algemene fotografie. Het stof-, vries- en spatwaterdichte objectief beschikt (in combinatie met de OM-D E-M1 of E-M5 Mark II) volgens de fabrikant over ‘s werelds meest krachtige 6-stops beeldstabilisatiesysteem. Hierdoor kan men er ook uit de hand scherpe foto’s mee maken. Wij probeerden het objectief uit op de populaire Olympus OM-D E-M1.

Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS Pro

Op een Micro Four Thirds systeemcamera heeft dit teleobjectief een vergelijkbare brandpuntsafstand van 600 mm in kleinbeeldformaat en een beeldhoek van 4,1 graden. Het objectief inclusief de standaard meegeleverde statiefgondel weegt circa 1.475 gram en zonder statiefgondel 1.270 gram. Dat is voor een 600 mm teleobjectief alleszins redelijk. De diameter van het objectief is circa 9,3 cm, de lengte met ingeschoven zonnekap circa 23 cm en met uitgeschoven zonnekap 28 cm, de filtermaat 77 mm en de kortste scherpstelafstand 140 cm. Het minimale diafragma bedraagt F22. Het objectief bestaat uit een stof-, vries- en spatwaterdichte metalen behuizing en voelt uiterst degelijk aan. De lensconstructie telt 17 elementen in 10 groepen. In de lensconstructie zijn drie Super ED-lenselementen, drie High Refractive (HR)-lenselementen en één Extra-High Refractive (E-HR) lenselement toegepast. Een speciale lenscoating, genaamd Z Coating Nano, zorg voor aanzienlijk minder reflecties en vervormingen. Het draagt ook bij aan de veel geprezen karakteristieke Olympus kleurweergave en zorgt tevens voor een uitstekend contrast. Dankzij het interne focussysteem verloopt het scherpstellen soepel en stil. De autofocus-tijd op de OM-D E-M1 is vlot en dat maakt dit objectief ook uitermate geschikt voor sportfotografie. De in- en uitschuifbare zonnekap is van metaal en de standaard meegeleverde lensdoppen zijn van kunststof. De statiefgondel is eventueel te verwijderen. Een buidel om het objectief in op te bergen is optioneel verkrijgbaar.

Olympus 300mm 02

Beeldstabilisatiesysteem

Het M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS Pro teleobjectief is voorzien van een nieuwste generatie optisch beeldstabilisatiesysteem. Op een OM-D E-M1 of E-M5 II werkt het in het objectief ingebouwde optische beeldstabilisatiesysteem nauw samen met het in de camera aanwezige vijfassige beeldstabilisatiesysteem. Hierdoor kan men volgens Olympus met dit teleobjectief werken met sluitertijden die tot maximaal zes stops langer zijn zonder dat de door cameratrilling veroorzaakte onscherpte de fotokwaliteit aantast. Het optische beeldstabilisatiesysteem heeft een stille werking en kan via een schuif op het objectief eventueel worden uitgezet, bijvoorbeeld als men vanaf statief werkt. Terwijl het geavanceerde stabilisatiesysteem het beeld stabiel houdt, zorgt een in het objectief gebouwde stappenmotor voor een snelle, stille en nauwkeurige autofocus binnen het gehele scherpstelbereik. Via een schuifknop op het objectief kan men eventueel het scherpstelbereik van 1,4 m tot oneindig, beperken tot 1,4-4m of 4m-oneindig. Voor kritieke momenten tijdens het scherpstellen kunt u met de brede scherpstelring naadloos overschakelen naar handmatige scherpstelling door deze ring naar achteren te schuiven. Gebruikers van het 12-40 mm en/of het 40-150 mm Pro objectief zal dit vertrouwd overkomen. Handmatig scherpstellen gaat dankzij de soepel lopende brede scherpstelring prima. Het objectief bezit geen scherpstelvizier, maar als men de scherpstelring naar achter schuift wordt wel de ingestelde scherpstelafstand zichtbaar. Handig als men vanaf statief werkt, maar handmatig op een scherptediepte zone instellen is hier niet mee mogelijk. Wel zit er nog een aparte Fn-knop aan de zijkant van het objectief waar via het menu van de camera specifieke functies aan kunnen worden toegekend.

Olympus 300mm 03

Prestaties

De met dit teleobjectief gemaakte beelden hebben een nauwelijks zichtbare, zeer geringe tonvormige vertekening. Onze metingen geven een vertekening aan van minder dan -0,2% en dat is met het blote oog niet waar te nemen. Op het gebied van scherpte presteert dit objectief uitstekend. Al bij volle lensopening (F4) is het beeld niet alleen in het centrum,maar ook in de hoeken al zeer scherp. Na diafragmering neemt de scherpte stapsgewijs nog iets toe. Vanaf F16 neemt de scherpte als gevolg van diffractie weer af. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt over het algemeen vrij rustig. Dat is te danken aan de toegepaste negen cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten, waardoor er steeds een cirkelvormige opening wordt gevormd. De vignettering of lichtafval is bij volle lensopening (F4) in de uiterste hoeken minder dan 1/3 stop en dit verdwijnt snel na diafragmering. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf.

F-reeksen

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlOlympus heeft met het M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS Pro objectief een uitstekend superteleobjectief afgeleverd, dat op het gebied van scherpte en contrast uitstekend presteert. Lichtafval en vertekening zijn verwaarloosbaar en de achtergrondonscherpte (bokeh) oogt fraai. Het objectief is voor een 600 mm (kleinbeeld equivalent) ook betrekkelijk compact en met 1.475 gram zelfs relatief licht. Dat maakt dit objectief ook uitermate geschikt om mee op stap te gaan. De combinatie van het in het objectief ingebouwde optische beeldstabilisatiesysteem en het in de E-M1 ingebouwde vijfassige beeldstabilisatiesysteem maakt het mogelijk om er zelfs mee uit de hand te fotograferen. De door Olympus geclaimde 6-staps beeldstabilisatie hebben wij in de korte tijd dat we over het objectief beschikten echter niet kunnen constateren. Het objectief kost € 2.599,-. Op basis van de uitstekende beeldkwaliteit kennen wij het Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS Pro teleobjectief een Pixelmania Award toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.olympus.nl.