Computer algemeen
Door 9 maart 2016 Lees verder →

Review: Magisto videobewerker

Veel mensen die filmpjes maken met hun digitale camera of smartphone willen niet uren aan de computer gekluisterd zitten om ze te bewerken. Voor smartphones zijn er dan ook diverse apps die het maken van een flitsende video gemakkelijker maken. Nu is er ook zo’n app voor Windows. Magisto heeft voor videoverwerking een website, diverse smartphone apps én een app voor Windows. In dit artikel bekijken we of de Windows app coole filmpjes kan maken die we met andere willen delen.

magisto

Magisto is een ‘magische’ video editor die automatisch de beste delen uit uw filmpjes haalt en er een mooie video met effecten en muziek van maakt. Die kunt u daarna meteen delen met vrienden en familie. Het sterkste punt van Magisto is het gebruiksgemak: u hoeft werkelijk niets te weten van videobewerking. Een dergelijk programma is natuurlijk niet alleen handig op de pc. Daarom bestaat er een online versie van Magisto die het overal doet en ook zijn er apps voor Android en Apple. Voor de Windows Magisto app is Windows 7 of hoger vereist, minimaal een 1GHz Intel of soortgelijke processor en minimaal 2 GB RAM geheugen. Het is daarnaast van belang dat er een redelijke videokaart in de pc zit en dat er ongeveer 50 MB aan vrije schijfruimte is voor de installatie. Ga naar de webiste van Magisto en download de app. Voer daarna de installatie uit. Hierbij krijgt u de vraag of u een Typical of Custom installatie wilt uitvoeren. Voor vrijwel iedereen is Typical prima. Het programma scant dan de meest gebruikte mappen op de harde schijf op het voorkomen van videobestanden. U kunt achteraf altijd nog mappen toevoegen.

magisto_2

Werking

Magisto voert een automatische scan uit op een aantal mappen waarin het programma video- en fotobestanden verwacht. Het resultaat ziet u als blokjes gepresenteerd onder de optie Events. Het is mogelijk om mappen toe te voegen onder de optie Settings. De blokjes tonen zowel bestaande foto- en videobestanden als mappen waarin dit soort bestanden zitten. De naamgeving is niet altijd duidelijk. In veel gevallen wordt een datum gehanteerd en niet de titel van het videobestand. Wanneer u een video wilt laten maken op basis van de gevonden gegevens wijst u naar een blok met miniaturen. Nu verschijnt een knop Create. Klik hierop om het proces te starten. In plaats van de miniaturen komt nu een teller in beeld die het percentage voltooid aangeeft. U moet even wachten totdat Magisto de bestanden geanalyseerd heeft. Zij worden geüpload naar de servers van Magisto. Hier vindt de verwerking en de ‘magie’ plaats. U ziet vanzelf bericht wanneer de beelden verwerkt zijn. Dit kan wel even duren. De wachttijd is vermoedelijk afhankelijk van de grootte van de bestanden, de snelheid van uw internetverbinding en hoe druk de servers van Magisto het hebben. Een pop-up venster laat zien wanneer de video klaar is.

magisto_3

My Movies

In de optie My Movies ziet u de video’s die door Magisto zijn gemaakt. Video’s die nog niet helemaal zijn afgerond hebben de tekst ‘Draft’ in de rechter bovenhoek. Klik op de video om hem af te spelen. Hij is automatisch voorzien van een titel, verschillende videofragmenten, effecten en muziek. Maar u kunt er helemaal niets aan veranderen. Door te klikken op een knop Save wordt de video gecompleteerd en verschijnt een knop Download. Het is de bedoeling dat u nu uw video kunt downloaden voor eigen gebruik. Maar helaas… bij ons verscheen alleen een venster met de tekst Get unlimited movie downloads with Magisto Premium. Maar dat willen we helemaal niet. We willen gewoon déze video even downloaden. De werkwijze via de knop Create is gemakkelijk, maar u hebt geen enkele controle. Gelukkig is er een tweede werkwijze waarmee u meer inspraak hebt. Ga terug naar de optie Events en klik bij het gewenste blok op Edit. Nu komt u in een scherm Select Footage terecht. Deselecteer hier de clips die u niet wilt gebruiken. Bovendien is het mogelijk andere videobestanden toe te voegen. Klik op Next om door te gaan. Nu ziet u het scherm Select Editing Style.

magisto_5

Stijlen

Hier krijgt u de gelegenheid om alle ingebouwde stijlen uit te testen. Er zijn categorieën als Adventure Sports, Love en Let’s Party. Gebruikt het afspeelpictogram onder elke stijl om een voorproefje te krijgen. Klik dan op de stijl om deze te selecteren. In het volgende scherm verschijnen alle ingebouwde soundtracks voor de stijl. Ook hier geldt dat u ze kunt proberen via het afspeelpictogram en er één kunt kiezen door erop te klikken. Rechtsboven is een optie Upload your music te vinden. Daarmee is een eigen song te uploaden naar Magisto voor gebruik in deze video.
Tot slot komt u in het scherm Summary terecht. Voer hier een titel in en klik op Make my movie om het geautomatiseerde maakproces te starten. De video is weer te vinden onder de optie My Movies.

magisto_6

Settings

In het hoofdmenu bevindt zich een optie Settings die een dialoogvenster opent. Hier hebt u de mogelijkheid om uw accountgegevens te zien en uit te loggen of te upgraden naar een betaalde versie. Andere opties zijn de kwaliteit. High Quality verbetert de kwaliteit van de video, maar vertraagt het uploaden naar de servers van Magisto. Met een selectievakje kunt u bepalen of Magisto automatisch moet starten bij het inloggen in Windows. Daaronder staan de mappen die worden doorzocht op foto’s en video’s. Gebruik de optie Add Folder om een nieuwe map toe te voegen. U sluit het venster met het kruisje linksboven.

magisto_7

Conclusie

De makers van Magisto hebben overduidelijk een troef in handen. Hun systeem is in staat om pakkende, korte filmpjes te destilleren uit allerlei anders ongebruikte clips. Daarbij wordt een leuke titel gemaakt en zijn de ingevoegde overgangen en effecten interessant en professioneel. Ook een groot deel van de muziek is zeer bruikbaar. Nu komt de grote ‘maar’: om een video te downloaden moet u lid worden en $4,99 per maand afrekenen. Zelfs dan zijn lange video’s met veel onderdelen niet mogelijk. De grens ligt bij een lengte van 2:30 minuten, opgebouwd uit niet meer dan 60 foto’s en 60 minuten video. Dat is wat ons betreft een te hoge drempel. In de apps voor smartphones is het mogelijk een video per stuk te downloaden voor $0,99. Dat klinkt al een stuk redelijker. Maar liever hadden we gezien dat bijvoorbeeld 2 filmpjes per maand gratis zouden zijn.

Kijk voor meer informatie op www.magisto.com.

Geplaatst in: Software