Computer algemeen
Door 2 maart 2016 Lees verder →

Download: Fotosizer

Fotosizer is een gratis programma waarmee afbeeldingen in ‘batch’ kunnen worden verkleind of gemanipuleerd. Daarmee bedoelen we groepsgewijs roteren, kleuraanpassingen doen of een watermerk toevoegen. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de laatste twee handelingen alleen worden ondersteund door Fotosizer Pro. Heeft de gratis versie voldoende in huis om onze aandacht te krijgen? Wij namen de proef op de som.

fotosizer_1

Het sterkste punt van Fotosizer is dat u er allerlei afbeeldingen mee kunt verkleinen. Dit kan op basis van een percentage, met een vaste grootte en met behoud van de juiste verhoudingen. U kunt tegelijkertijd de beeldkwaliteit aanpassen, bijvoorbeeld om een kleiner bestandsformaat te krijgen.
Een dergelijk programma is vooral nuttig als u de handelingen kunt uitvoeren op een groot aantal beelden. En dat kan. Fotosizer ondersteunt uitvoernamen met parameters. Zo kan onder meer een volgnummer aan een reeks bestanden worden toegevoegd.

Fotosizer Pro

In dit artikel bespreken we alleen de gratis versie van Fotosizer. De Pro versie kan een paar extra zaken. Daaronder vallen het creëren van afgeronde hoeken, het doen van kleur- en contrastaanpassingen en het toevoegen van watermerken. Dit laatste is naar onze mening een belangrijke functie. Het is jammer dat deze niet in de gratis versie van Fotosizer zit. Soms is het erg gemakkelijk als u een reeks foto’s van uw naam of beeldmerk kunt voorzien voordat u ze doorstuurt of online zet. Iets anders dat de Pro versie heeft is het onderdrukken van het ‘nag screen’, dat u in de gratis versie moet aanzetten tot aanschaf.

Werking

Via de link onderaan dit artikel download u het programma. De installatie is eenvoudig. Het programma is geschikt voor Windows 2000, XP, Vista, Windows 7 en 8 (32 of 64 bits). Er is geen Mac versie. Allereerst ziet u het eerder genoemde ‘nag screen’. Dit klikt u weg met de knop Verder. Vervolgens verschijnt de gebruikersinterface. Als het goed is, ziet u deze in het Nederlands. Fotosizer is namelijk in een flink aantal talen vertaald, waaronder Nederlands. Als u een andere taal dan de huidige wilt instellen, dan gebruikt u de knop onder Donate (die heet in het Nederlands Instellingen). In het dialoogvenster dat volgt kunt u onder meer de taal instellen. Om van start te gaan kunt u een paar afbeeldingen selecteren in de Windows Verkenner en ze naar het grote venster slepen. Met de knoppen hieronder is het ook mogelijk een map met afbeeldingen of individuele bestanden vanuit Fotosizer zelf toe te voegen.

fotosizer_2

Instellingen

Vervolgens bepaalt u hoe de beelden verkleind (of vergroot) moeten worden. Dat doet u in het rechter schermdeel onder Afmetingen. Met de optie Aangepast kunt u een vaste lengte en breedte in pixels of een andere eenheid aangeven. Het kan natuurlijk dat de beelden die u hebt gekozen niet precies in die nieuwe lengte en breedte passen. Met het selectievakje Verhoudingen behouden geeft u aan of het beeld in dit keurslijf geperst moet worden of (vakje aan) de beeldverhoudingen behouden moeten blijven. In dat geval kan de hoogte wel anders uitvallen. Het selectievakje Alleen verkleinen, niet vergroten voorkomt dat beelden die kleiner zijn dan de opgegeven maat worden vergroot. Dit levert meestal geen mooi resultaat op, het is dus beter dit selectievakje aan te zetten. Andere opties zijn Hoogte/breedte automatisch wisselen en Centreer afbeelding in de doel resolutie.

fotosizer_3

Formaten

Het is ook mogelijk één van de vele in Fotosizer ingebouwde formaten te kiezen. Gebruik hiertoe de optie Standaardmaten. U kunt dan onder meer kiezen uit beeldschermformaten, apparaatformaten zoals iPads of televisietoestellen, of percentages. Overigens kunt u die percentages ook gewoon invoeren bij de optie Aangepast, wanneer u het bijbehorende vakje wisselt van pixels naar %. Onze favoriete optie is Ten opzichte van een zijde. Meestal is het de bedoeling om beelden te verkleinen tot een bepaalde maat, waarbij de langste zijde leidend is. Stel dat u foto’s van uw telefoon gebruikt en die niet groter dan zo’n 1500 pixels wilt maken. Dat is groot genoeg voor weergave op de meeste toestellen en het resulterende bestand zal een stuk kleiner worden. Kies dan Ten opzichte van een zijde en Langste zijde, en stel deze in op de gewenste maat in pixels (in dit geval 1500). Zet ook het selectievakje Alleen verkleinen, niet vergroten aan. U weet dan zeker dat grote beelden in elk geval niet groter worden dan 1500 pixels, waarbij de korte zijde door Fotosizer zelf wordt berekend om de verhoudingen intact te houden. Beelden die al kleiner waren dan 1500 pixels worden ongemoeid gelaten.

fotosizer_4

Effecten

Aan de geconverteerde beelden kunnen enkele effecten worden toegekend. Die stelt u in onder Effecten. De enige opties zijn Grijstinten, Negatief en Sepia. Het volgende paneel in het rechter schermdeel heet Roteren en spiegelen. Met een selectievakje Rotatie zijn alle beelden 90 graden naar links of naar rechts te roteren. Daarnaast is horizontaal en verticaal spiegelen mogelijk. Wat we missen is een optie om de EXIF-informatie uit het beeld te lezen en een intelligente aanname te doen over de juiste oriëntatie. Beelden met een mobiele telefoon kunnen soms staand en soms liggend zijn gemaakt, en misschien wel op twee manieren liggend. Een dergelijke optie bestaat, maar daarvoor moet u de Professional Edition aanschaffen.

Diversen

Onder het paneel Diversen kunt u de kwaliteit aanpassen. Vermoedelijk wordt hier de JPEG-compressie bedoeld. In dat geval is 100% een zo mooi mogelijk beeld en is een kleinere waarde, bijvoorbeeld 80%, een balans tussen acceptabele kwaliteit en een kleine bestandsgrootte. Een andere schuifbalk past de ‘Afdruk-DPI’ aan. Dit heeft geen invloed op de beeldkwaliteit. Wel interessant is de optie EXIF-informatie kopiëren. Dit is alleen mogelijk bij JPEG beelden en zorgt ervoor dat waardevolle camera-informatie, zoals het cameratype en de gebruikte sluitertijd, wordt behouden. Zet u de beelden op bijvoorbeeld Facebook, dan kan het juist nuttig zijn deze informatie uit het bestand te laten verwijderen zodat niemand er iets kwaads mee kan doen.

fotosizer_5

Resultaat

In het laatste paneel Resultaat bepaalt u waar Fotosizer de geconverteerde bestanden opslaat. In de meeste gevallen is dat een andere map dan de map van de bronbestanden, om het overzicht te kunnen behouden. U kunt een bestandstype selecteren. Het meest interessante onderdeel aan dit paneel is de mogelijkheid een bestandsnaam te laten samenstellen. Daarvoor beschikt het programma over zogenaamde macro’s, feitelijk codes waarmee u Fotosizer vertelt dat op de plaats van de code iets moet gebeuren. Wijs met de muis over de vraagtekenknop om alle codes te zien.
Zo zorgen we er met de codes %F_%W voor dat we de originele bestandsnaam gebruiken, dan een underscore-teken, en dan de nieuwe breedte in pixels. Het resultaat ziet eruit als IMG5013_1500.jpg.
Ook de %N code is handig. Hiermee maakt Fotosizer een volgnummer, waarbij het aantal N-tekens het aantal voorloopnullen bepaalt. Zo levert de samengestelde bestandsnaam ‘Kinderdijk_%NNN’ resultaten op als Kinderdijk_001.jpg, Kinderdijk_002.jpg en zo voort.

fotosizer_6

Conclusie

U kunt Fotosizer op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld voor het omzetten van beelden naar grijstinten of voor het roteren van een reeks beelden. Maar de echte kracht van het programma ligt in het verkleinen van allerlei soorten afbeeldingen. RAW-bestanden zullen niet lukken, maar grote JPEG-beelden uit een camera of smartphone worden effectief verkleind. Dit verkleinen kan op basis van een percentage of met een vaste grootte, waarbij de optie om alleen de langste zijde te beperken erg handig is. Uiteraard zorgt het programma desgewenst voor het behoud van de juiste verhoudingen. Ook heel nuttig is het kunnen samenstellen van de bestandsnaam, waarbij onder meer een volgnummer kan worden toegevoegd. Mits u de juiste instellingen doet is Fotosizer zijn werk uitstekend. Daarbij is het programma in het Nederlands vertaald en ook nog geheel gratis! De enige twee zaken die wij missen zijn groepsgewijs roteren op basis van EXIF-informatie en het toevoegen van watermerken. Daarvoor hebt u Fotosizer Pro nodig.

Kijk voor meer informatie op www.fotosizer.com.

Geplaatst in: Downloads