Computer algemeen
Door 12 februari 2016 Lees verder →

Sony Zeiss Sonnar FE 55 mm/F1.8 ZA

Het Sony Zeiss Sonnar FE 55 mm/F1.8 ZA objectief is een lichtsterk standaardobjectief voor de Sony A7 full-frame systeemcamera’s. Het objectief is ontworpen in samenwerking met de befaamde lenzenfabrikant Zeiss en bedoeld voor algemene fotografie. Het bezit een stof- en vochtbestendige behuizing en is daardoor onder alle fotografische omstandigheden goed inzetbaar. Wij probeerden het Sony Zeiss Sonnar FE 55 mm/F1.8 objectief uit op een 42-megapixel Sony A7R II systeemcamera.

Sony Zeiss Sonnar 55 mm Het Sony Zeiss Sonnar FE 55 mm/F1.8 objectief heeft een beeldhoek van 29 graden op de full-frame A7R II systeemcamera. Het objectief weegt circa 280 gram en dat is voor een lichtsterk 55 mm objectief betrekkelijk licht. De buitenkant van de metalen lens is weer- en stofbestendig. De diameter van het objectief is circa 6,5 cm, de lengte zonder zonnekap circa 7 cm, de filtermaat 49 mm en de kortste scherpstelafstand 50 cm. Al met al dus een degelijk, maar ook handzaam objectief. Het minimale diafragma bedraagt F22. Het optisch ontwerp is gebaseerd op de befaamde Sonnar-serie en bevat 5 lensgroepen met in totaal 7 elementen. In de lensconstructie zijn drie asferische elementen toegepast. Dit geeft het objectief een optimale randscherpte. Een speciale T* anti-reflectiecoating beperkt overstraling en reflectie tot een absoluut minimum. Het draagt ook bij aan de veel geprezen karakteristieke Zeiss kleurweergave en zorgt tevens voor een uitstekend contrast. Dankzij het interne focussysteem verloopt het scherpstellen soepel en stil. De autofocus-tijd op de A7R II is redelijk vlot en dat maakt dit objectief ook uitermate geschikt voor straatfotografie. De standaard meegeleverde zonnekap en lensdoppen zijn van kunststof.

Sony-55mm_02Prestaties

Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om bijvoorbeeld de scherptediepte te verleggen – door aan de brede gedempte scherpstelring te draaien. Deze loopt heerlijk soepel en biedt dankzij de geribbelde scherpstelring ook een goede grip. Dat is vooral handig als men handschoenen aan heeft. Het objectief bezit geen traditioneel scherpstelvizier en ook ontbeert het – helaas – een diafragmaring. De met het Sony Zeiss Sonnar FE 55 mm/F1.8 objectief gemaakte beelden zijn zo goed als vrij van enige vertekening. Onze metingen geven een wel zéér lichte kussenvormige vertekening aan van minder dan 0,1%, maar dat is met het blote oog niet waar te nemen. Ook in beelden met veel rechte lijnen dichtbij in beeld is een dergelijke vertekening niet zichtbaar. Kortom, het objectief is een vrij van enige vorm van vertekening. Prima!

Sony-55mm_00-sliderScherpte en lichtafval

Op het gebied van scherpte presteert dit objectief uitmuntend. Bij volle lensopening (F1.8) is het beeld in het centrum en in de hoeken al zeer scherp. Alleen in de uiterste hoeken is het beeld nog wat zachter, maar in feite ook al zeer scherp. Na diafragmering neemt de scherpte in het centrum nog iets toe om na F4 weer iets af te nemen. De scherpte in de hoeken wordt tot F5,6 ook steeds wat beter, maar blijft wel steeds iets achter bij het centrum. Het objectief presteert op het gebied van scherpte het meest optimaal rond F4. De scherpte is dan over het gehele beeldvlak ronduit sensationeel. Pas vanaf F16 treedt er enige diffractie op. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. Alleen tussen F.,8 en F4 kan er in de hoeken enige chromatische aberratie zichtbaar zijn. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt dankzij de toegepaste negen cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten over het algemeen zeer fraai, maar kan onder bepaalde omstandigheden ook een beetje ‘nerveus’ ogen. De vignettering of lichtafval in de beelden bedraagt bij volle lensopening (F1.8) in de uiterste hoeken circa 2 stops. Dit neemt na diafragmering snel af naar circa 1 stop bij F4 en 2/3 stop bij F5.6 en hoger. Dit is allemaal achteraf prima te corrigeren, maar de lichtafval is bij volle lensopening stevig te noemen en ook goed zichtbaar. Bij F2 oogt het meteen al een stuk beter. Blader door onderstaande F-reeksen en zie hoe de hoeken van F1.8 naar F2 meteen ‘oplichten’. Klik op een beeld om door onderstaande testbeelden te bladeren. Via ALT+klik kan eventueel het originele beeld worden geopend.

F1.8-22 reeksen

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlDe fantastische scherpte, de maximale lichtsterkte van F1.8 en het ontbreken van enige vorm van vertekening, maken dit Sony Zeiss 55 mm/F1.8 standaardobjectief uitstekend geschikt voor straat-, maar ook portretfotografie. De scherpte is ronduit sensationeel te noemen. We zagen zelden zo een over het hele beeldvlak scherp standaardobjectief op een full-frame camera. Minpunt is de lichtafval bij volle lensopening in de uiterste hoeken. Verder hadden we graag een diafragmaring op het objectief gezien om het handmatig diafragmeren te vergemakkelijken. Het Sony Zeiss Sonnar FE 55mm/F1.8 ZA objectief kost € 999,-. Dat is een stevige prijs voor een standaardobjectief, maar in dit geval is het zijn geld dubbel men dwars waard. Op basis van de uitmuntende scherpte kennen wij het Sony Zeiss Sonnar FE 55mm/F1.8 ZA objectief dan ook een Pixelmania Award toe in de categorie Standaardobjectieven. Elke bezitter van een Sony A7 systeemcamera moet deze parel in zijn tas of – beter nog – op zijn of haar camera hebben zitten. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.