Computer algemeen
Door 26 februari 2016 Lees verder →

Sony FE 90 mm F2.8 Macro G OSS

Met het FE 90 mm F2.8 Macro G OSS objectief heeft Sony een macro-objectief voor hun A7 full-frame systeemcamera’s op de markt gebracht. Dankzij een verschuifbare scherpstelring kan er met dit objectief vlot worden geschakeld tussen handmatige en automatische scherpstelling. Het objectief bezit een stof- en vochtbestendige behuizing en is daardoor onder alle fotografische omstandigheden goed inzetbaar. Wij probeerden het Sony FE 90 mm/F2,8 macro-objectief uit op een 42-megapixel Sony A7R II systeemcamera.

Sony FE 90 mmHet Sony FE 90 mm F2.8 macro-objectief heeft een beeldhoek van 27 graden op de full-frame A7R II systeemcamera. Het objectief weegt circa 600 gram en dat is voor een 90 mm macro-objectief alleszins redelijk. De buitenkant van de lens is weer- en stofbestendig. De diameter van het objectief is circa 7,9 cm, de lengte zonder zonnekap circa 13 cm, de filtermaat 62 mm en de kortste scherpstelafstand 28 cm. De maximale vergrotingsverhouding is 1x oftewel de reproductiemaatstaf is 1:1, wat betekent dat het te fotograferen onderwerp net zo groot op de beeldsensor komt als het in werkelijkheid is. Al met al is het een degelijk, maar zeker ook handzaam objectief. Het minimale diafragma bedraagt F22. Het optisch ontwerp bevat 11 lensgroepen met in totaal 15 elementen. In de lensconstructie zijn één asferisch element, één ED- en één Super ED-element toegepast. Op het objectief zien we een scherpstelvergrendelingsknop, een knop voor de Optical Steady Shot (OSS) en een schuifknop voor de scherpstelbegrenzer. Met de scherpstelvergrendelingsknop kan de scherpstelling eventueel worden vergrendeld en met de OSS-schakelaar kan de in het objectief aanwezige optische beeldstabilisatie worden in- en uitgeschakeld. De scherpstelbegrenzer kent drie standen (Full, 0,5m-oneindig en 0,28-0,5m) en kan, afhankelijk van het onderwerp, worden ingesteld op een korte of langere scherpstelafstand. Groot voordeel hiervan is dat het scherpstelbereik beperkt kan worden en daardoor de automatische scherpstelsnelheid gemaximaliseerd.

Sony 90mm 02Scherpstelling

Dankzij het interne DDSSM-focussysteem (Direct Drive Super Sonic wave Motor) verloopt het automatisch scherpstellen over het algemeen vlot, maar bij kritische macro-onderwerpen kan er soms sprake zijn van enig ‘zoeken’. De autofocus-tijd is op de A7R II bij normale alledaagse onderwerpen echter prima en dat maakt dit objectief ook geschikt voor portret- en straatfotografie. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om bijvoorbeeld de scherptediepte te verleggen – door aan de brede gedempte scherpstelring voorop het objectief te draaien. Deze loopt heerlijk soepel en biedt dankzij het geribbelde oppervlak ook een goede grip. Dat is vooral handig als men handschoenen aan heeft. Erg handig is de mogelijkheid om, door de brede scherpstelring naar voren of naar achteren te schuiven, snel te kunnen schakelen tussen handmatige en automatische scherpstelling. Een prima systeem dat in de praktijk uitstekend werkt. Het objectief bezit verder geen traditioneel scherpstelvizier en ook ontbeert het een diafragmaring. De standaard meegeleverde zonnekap en lensdoppen zijn van kunststof.

Sony 90mm 03Prestaties

De met het Sony FE 90mm F2.8 Macro G OSS objectief gemaakte beelden zijn zo goed als vrij van enige vertekening. Onze metingen geven een wel zéér lichte tonvormige vertekening aan van circa 0,2%, maar dat is met het blote oog nauwelijks waar te nemen. Ook in beelden met veel rechte lijnen dichtbij in beeld is een dergelijke vertekening niet zichtbaar. Prima! Op het gebied van scherpte presteert dit objectief uitstekend. Bij volle lensopening (F2.8) is het beeld in het centrum al zeer scherp. In de hoeken blijft de scherpte bij volle lensopening echter achter. Na diafragmering neemt de scherpte in de hoeken steeds iets toe en vanaf F5.6 is het beeld over het gehele beeldvlak scherp tot zeer scherp. Het objectief presteert qua scherpte het beste bij F8 en F11. Vanaf F16 treedt er zichtbaar enige diffractie op. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt dankzij de toegepaste negen cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten over het algemeen zeer fraai. De vignettering of lichtafval in de beelden bedraagt bij volle lensopening (F2.8) in de hoeken iets minder dan 1 stop. Dit neemt na diafragmering snel af en vanaf F5.6 is de lichtafval in de hoeken minder dan 0,5 stop en verwaarloosbaar. Mocht het storend zijn, dan is het eenvoudig in Photoshop of Lightroom te corrigeren. Klik op een beeld om door onderstaande testbeelden te bladeren.

F2.8-22 reeksen

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlSony heeft met de FE 90 mm F2.8 Macro G OSS een prima macro-objectief op de markt gebracht. De beelden zijn scherp en zo goed als vrij van vertekening, de achtergrondonscherpte (bokeh) oogt fraai en de lichtafval in de hoeken is minimaal. De ingebouwde beeldstabilisatie maakt het mede mogelijk om scherpe opnamen uit de hand te maken en het schakelen tussen automatische en handmatige scherpstelling gaat dankzij de schuifbare scherpstelring vlot en intuïtief. Op basis van de uitstekende beeldkwaliteit en het prima gebruiksgemak kennen wij het Sony FE 90mm/F2.8 Macro G OSS objectief dan ook een Pixelmania Award toe in de categorie Macro-objectieven. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.