Computer algemeen
Door 29 januari 2016 Lees verder →

Canon EF 50 mm/F1.8 STM

Canon heeft met de EF 50 mm/F1.8 STM een lichtsterk én betaalbaar prime objectief in het gamma. Het standaardobjectief heeft een verbeterd ontwerp, is voorzien van Canon’s Super Spectra lenscoating, een diafragma met 7 lamellen en is uitgevoerd met STM-technologie voor een vloeiende scherpstelling. Als compacte, lichte en betaalbare lens is de EF 50 mm/F1.8 STM volgens Canon een welkome aanwinst voor elke foto-uitrusting van fotografen die hun opnamen meer expressie willen geven. Wij namen de proef op de som.

Canon EF 50 mm/F1.8

Het Canon EF 50 mm/F1.8 STM objectief heeft op onze full-frame Canon EOS 6D een beeldhoek van circa 46 graden (diagonaal). Het objectief weegt circa 160 gram en dat is voor een lichtsterk 50 mm objectief lekker licht. De diameter van het objectief is circa 7 cm, de lengte zonder zonnekap circa 4 cm, de filtermaat 49 mm en de minimale scherpstelafstand is 35 cm. Al met al dus een compact en zeer handzaam objectief. Het minimale diafragma bedraagt F22. Het optisch ontwerp bevat 5 lensgroepen met in totaal 6 elementen. In de lensconstructie zijn zes asferische lenselementen toegepast. Deze glaselementen zijn voorzien van Canon’s Super Spectra-coating, die beschermt tegen reflecties en overstraling bij fotograferen met tegenlicht. De coating zorgt tevens voor een verbeterd contrast. De standaard meegeleverde lensdoppen zijn van kunststof. Een zonnekap wordt niet standaard meegeleverd, maar is optioneel (type ES-68) verkrijgbaar. De automatische scherpstelling is adequaat, maar niet echt snel. Met behulp van de smalle scherpstelring aan de voorzijde van het objectief kan een gevonden scherpstelling handmatig worden aangepast. De smalle ring is mede dankzij het geribbelde oppervlak goed te bedienen, ook met handschoenen aan. Het objectief bezit geen traditioneel scherpstelvizier en ook ontbeert het een diafragmaring.

canon-ef-50mm-f1-8-stm-02

Prestaties

De met het Canon EF 50 mm/F1.8 STM objectief gemaakte beelden zijn hebben een tonvormige vertekening. Onze metingen geven een tonvormige vertekening aan van circa 1,2%, maar dat is met het blote oog in de meeste beelden nauwelijks waar te nemen. In beelden met veel rechte lijnen dichtbij in beeld kan een dergelijke vertekening wel zichtbaar zijn, maar dat is eenvoudig achteraf te corrigeren. Op het gebied van scherpte presteert dit objectief goed. Bij volle lensopening (F1.8) is het beeld in het centrum al scherp, maar in de hoeken nog wat aan de zachte kant maar in feite ook al redelijk scherp. Na diafragmering neemt de scherpte stapsgewijs nog iets toe en de maximale scherpte wordt bereikt tussen de F5.6 en F8. Vanaf F11 treedt er enige diffractie op en neemt de scherpte weer af. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt dankzij de toegepaste zeven cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten over het algemeen zeer fraai, maar kan onder bepaalde omstandigheden ook een beetje ‘nerveus’ ogen. De vignettering of lichtafval in de beelden bedraagt bij volle lensopening (F1.8) in de hoeken circa 1,5 stop. Dit neemt na diafragmering snel af naar circa 1/2 stop bij F4 en hoger. Dit is allemaal achteraf prima te corrigeren, maar de lichtafval is bij volle lensopening wel goed zichtbaar. Klik op een beeld om door onderstaande testbeelden te bladeren.

F1.8-22 reeksen

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlOp een full-frame EOS reflex is de EF 50 mm/F1.8 STM een prima standaardobjectief voor dagelijks gebruik en zeer geschikt om uiteenlopende onderwerpen vast te leggen met een natuurlijk gezichtspunt en evenwichtig perspectief. In combinatie met een APS-C EOS reflex is het objectief ideaal voor portretfotografie en helpt de lens bij de perfecte compositie van hoofd en schouders. In beide gevallen is het objectief met een maximaal diafragma van F1.8 en een minimale scherpstelafstand van slechts 35 cm prima geschikt om een artistiek accent te geven aan alledaagse onderwerpen en omgevingen. Enige vertekening en lichtafval zijn aanwezig, maar niet onoverkomelijk. Het beste nieuws is echter de prijs: dit handzame, lichtsterke prime objectief gaat nu voor slechts € 129,- (klik voor actuele prijs) over de (digitale) toonbank. Ondanks genoemde tekortkomingen kennen wij dit objectief op basis van de uitstekende prijs/kwaliteitverhouding dan ook een Pixelmania Award toe. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.