Computer algemeen
Door 18 januari 2016 Lees verder →

Fujifilm X-Pro2

Fujifilm heeft de komst van de Fujifilm X-Pro2 systeemcamera aangekondigd. Dit nieuwe model heeft een Hybrid Viewfinder, die direct kan schakelen tussen optische en elektronische zoekers, en een vernieuwde beeldsensor en processor die de beeldkwaliteit sterk verbeteren. Door deze eigenschappen te combineren met de hoge beeldkwaliteit van de Fujinon X-Mount objectieven en de kleurreproductietechnologie die de filmfabrikant al meer dan 80 jaar ontwikkelt, biedt de X-Pro2 de beste resultaten ooit voor een camera uit de X-serie.
Fujifilm X-Pro2 01
Van elektronische zoekers (EVF) in systeemcamera’s wordt gezegd dat ze superieur zijn aan optische zoekers, omdat instellingen als witbalans en belichting meteen kunnen worden bekeken en het getoonde beeld uitvergroot kan worden om de nauwkeurigheid van de scherpstelling te controleren. In sommige gevallen prefereren fotografen echter een meer natuurlijk beeld. Met name de optische rangefinder, waarmee onderwerpen kunnen worden bekeken als met het blote oog, is uitermate effectief en heeft vaak de voorkeur van documentaire-, reportage- en straatfotografen. De X-Pro2 is de enige camera met verwisselbaar objectief met een Hybride Viewfinder-systeem dat over beide soorten zoekers beschikt. De robuuste, weerbestendige body voldoet aan de behoeften van professionele fotografen. De behuizing van de camera is gemaakt uit vier stukken magnesiumlegering en is op elk onderdeel – in totaal op 61 punten – afgesloten, waardoor de camera stof- en spatwaterbestendig is en zelfs bij een temperatuur van -10°C nog functioneert. Daarbij heeft de camera twee SD-kaart sloten, voor een betrouwbaarder opslag van beeldmateriaal.

Kenmerken

De nieuwe X-Pro2 beschikt over een nieuw ontworpen 24,3-megapixel X-Trans CMOS III beeldsensor. De unieke kleurfilter rangschikking vermindert moiré en valse kleuren zonder dat daarbij een optical low-pass filter nodig is. Deze kleurfilters verhogen de resolutie zodanig dat de camera beeld levert met een waargenomen resolutie die veel groter is dan het eigenlijk gebruikte aantal pixels, wanneer er met een hoge resolutie Fujinon-objectief gefotografeerd wordt. Ondanks de hogere resolutie heeft de X Processor Pro alle reactietijden verkort dankzij een vier keer snellere verwerkingssnelheid. De schrijfsnelheden, opstartsnelheid en continue fotografie snelheid zijn allemaal verbeterd. In combinatie met de X-Trans CMOS III beeldsensor behaalt de nieuwe Image Processing Engine nog snellere autofocus, minder ruis en zowel tonale reproductie als kleurreproductie die de vorige EXR Processor II voorbijstreven.
Fujifilm X-Pro2 02

Snelle sluitertijd

De X-Pro2 beschikt over zowel een optische als ook een elektronische zoeker: optisch voor een directe blik op het te fotograferen onderwerp, elektronisch om instellingen vooraf te bekijken. De mogelijkheid om direct tussen beide typen zoekers te schakelen werd voor het eerst geboden in de X100 in 2011, maar de X-Pro2-versie is de meest hybride zoeker tot nu toe. De nieuwe zoeker beschikt over een Multi-Magnification-functie die automatisch de zoeker-vergroting aanpast aan het gebruikte objectief en een elektronische zoeker die over de optische zoeker wordt weergegeven. De X-Pro2 heeft een kortste sluitertijd van 1/8000 sec en flitssynchronisatie tot 1/250 sec. Een snellere mechanische sluiter biedt extra flexibiliteit voor selectie van diafragma in lichte omstandigheden of wanneer er wordt gefotografeerd met flits bij daglicht. Hoewel ruis en beweging meestal toenemen bij een snellere sluitertijd, is de X-Pro2 juist stiller vergeleken met meer conventionele modellen, dankzij de optimalisatie van belangrijke onderdelen.

Focuspunten

Het aantal selecteerbare focuspunten is uitgebreid van 49 op eerdere modellen naar 77 voor uitgebreidere functionaliteit en snellere autofocus. Ongeveer 40 procent van het fotogebied is voorzien van snelle, precieze phase detection AF pixels, wat ervoor zorgt dat focussnelheid bij het fotograferen van bewegende onderwerpen enorm verbeterd is. Door de verwerkingskracht van de nieuwe X Processor Pro te combineren met een contrast autofocus uitleessnelheid die twee keer sneller is dan eerst, levert de X-Pro2 de snelste autofocusprestaties ooit voor een camera uit de X-serie. Door het voorspellende autofocusalgoritme te verbeteren en de nauwkeurigheid van de phase detection autofocusinformatie te vergroten is het mogelijk om onophoudelijk te blijven fotograferen met 8 bps.
Fujifilm X-Pro2 04

Functieknoppen

Omdat de belangrijkste functieknoppen aan de rechterkant van de body zijn gepositioneerd, heeft u toegang tot alle belangrijke knoppen zonder uw ogen van de zoeker af te wenden. De draaiknoppen voor sluitertijd, belichtingscompensatie en OVF/EVF schakelaar, zijn stuk voor stuk van aluminium, voor een premium uitstraling en comfortabel gevoel. De ISO-gevoeligheidsschakeling is in de sluitertijd draaiknop verwerkt, wat doet terugdenken aan oude filmcamera’s. Hierdoor kunnen camera-instellingen met een blik worden vastgesteld, zonder dat de camera hoeft te worden ingeschakeld. Een command draaiknop (C) is toegevoegd aan de belichting compensatie draaiknop. Door gebruikmaking van deze functie wordt bediening van de belichtingscompensatie naar de command draaiknop aan de voorkant gebracht, en het bereik uitgebreid tot ±5 EV. Command draaiknoppen zijn nu aan zowel de voor- als achterkant van de camera te vinden. Door ze indrukbaar te maken zijn ze makkelijker te gebruiken, maar nog steeds bestendig tegen stof en spatwater. Er zijn in totaal zes functieknoppen toegevoegd, waarmee u sneller toegang tot regelmatig gebruikte functies heeft. Een nieuwe focusknop stelt gebruikers in staat om snel een focuspunt te kiezen, wat de gebruikssnelheid ten goede komt.

Nieuwe gebruikersinterface

Er zijn nieuwe categorieën toegevoegd aan de tabs op het menuscherm, waarmee u sneller bij het menu dat u nodig heeft, komt. Maximaal 16 veelgebruikte items kunnen worden toegevoegd aan het nieuwe My Menu. Gecombineerd met de 16 items uit het Q-menu, kunnen in totaal 32 snelkoppelingen worden gemaakt. Het zoekerbeeld biedt meer mogelijkheden tot aanpassing, zodat het beter op de individuele behoeften van de fotograaf aansluit. Het lettertype van het menuscherm en de layout zijn aangepast voor een meer stijlvolle look. Een Bright Frame Simulation-functie is toegevoegd aan de optische viewfinder-modus. Hierdoor kan de kijkhoek van elke focale lengte worden vastgesteld zonder dat de lens vervangen hoeft te worden, zodat de gebruiker objectieven nauwkeuriger kan omwisselen.
Fujifilm X-Pro2 03

Accessoires

De Hand Grip MHG XPRO 2 verbetert de grip op de camera en vermindert de kans op beweging van de camera, met name wanneer er zware, grote teleobjectieven gebruikt worden. Deze grip kan blijven zitten wanneer er een statief gebruikt wordt en zit gebruikers ook niet in de weg bij het vervangen van de batterij of SD-kaart. De lederen hoes BLC-XPRO2 laat het klassieke ontwerp van X-Pro2 goed zien en beschermt ondertussen de body van de camera. De batterij kan worden vervangen met de hoes nog om de camera, en wordt geleverd met een doek om de camera in te wikkelen wanneer deze in een tas wordt gedaan. Door de gratis Fujifilm Camera Remote app te downloaden naar smartphone of tablet, kunnen gebruikers de Remote Control-functie gebruiken, wat een breed scala aan besturingsmogelijkheden biedt – zelfs van een afstand. Wi-Fi-transfer2 wordt ondersteund, waardoor er draadloos een back-up van bestanden gemaakt kan worden op een computer. Een interval timer voor het fotograferen van time-lapse beeldreeksen is eveneens beschikbaar, en biedt intervallen van een seconde tot 24 uur, voor meer dan 999 frames.

De Fujifilm X-Pro2 is leverbaar vanaf medio februari en heeft een adviesprijs van € 1.799,- (body).

Kijk voor meer informatie op www.fujifilm.nl.

Geplaatst in: Nieuws, Systeemcamera's