ComputerComputer
Door 21 december 2015 Lees verder →

Sony A7R II

Na in 2013 met de A7 de eerste full-frame systeemcamera op de markt te hebben gebracht, heeft Sony de A7-serie in rap tempo uitgebreid. Eerder dit jaar verscheen in de vorm van de Sony A7R II een verbeterde versie van de 36-megapixel A7R op de markt. Belangrijkste kenmerken van dit nieuwe topmodel zijn een 42-megapixel beeldsensor met achtergrondverlichting, hybride autofocussysteem, 14-bits RAW-opslag, 4K-videofunctie en een in de body ingebouwd vijf-assig beeldstabilisatiesysteem. Dit laatste maakt de A7R II uitermate geschikt om bij weinig licht of met lange telelenzen uit de hand te fotograferen . Wij voelden dit nieuwe topmodel uitgebreid aan de tand.

De Sony A7R II biedt fotografen de voordelen van full-frame beeldkwaliteit in een compacte body en zet zo de traditie van de A7-serie voort. De robuuste constructie van magnesiumlegering aan boven- en voorkant, alsmede interne structuren zorgen ervoor dat de camera licht van gewicht is maar toch tegen een stootje kan. De camera is ook dusdanig ontworpen dat hij in alle mogelijke situaties kan worden ingezet. De belangrijkste knoppen zijn namelijk waterdicht, om de camera te beschermen tegen vocht en stof, en een vergrendelde dubbellaags constructie van media- en poortdeksels, evenals randen langs de body zorgen voor nog meer bescherming tegen vocht en stof. Op de verbeterde, robuuste objectiefvatting kunnen met gemak grote telelenzen, zware videolenzen en andere zware lenzen bevestigd worden. De A7R II is ook sneller dan zijn voorgangers: nadat de camera is ingeschakeld kan hij veel sneller beginnen met het maken van opnames dan de eerdere modellen. De A7R II kan maximaal circa 5 beelden per seconde in volledige resolutie vastleggen.

Beeldsensor

De A7R II bevat een 42-megapixel full-frame Exmor CMOS-beeldsensor met achtergrondverlichting, die nu ook over vijf assen kan bewegen om onverwachte bewegingen van de camera te compenseren. Hierdoor kunt u vanuit de hand scherpe opnames maken in omstandigheden waarvoor u in het verleden een statief nodig had. De hoge resolutie en grote pixels zorgen voor meer gevoeligheid en minder beeldruis, zodat het volledige potentieel van de optische prestaties van de lens benut kan worden. Beelden worden prachtig weergegeven en de achtergrondonscherpte-effecten (bokeh) zijn zoals we die alleen van full-frame sensoren kennen. De beeldsensor wordt gecomplementeerd door de geavanceerde Bionz X beeldverwerkingsprocessor. De snelle verwerking die deze processor mogelijk maakt, versterkt beelden op verschillende manieren door ‘detailreproductietechnologie’, die zorgt voor natuurlijk ogende texturen, zelfs in de allerkleinste details van een opname; ‘diffractieverlagingstechnologie’, die detailverlies voorkomt als de lensopening sluit; en ‘zonespecifieke ruisvermindering’, die zorgt voor een enorme ruisvermindering terwijl details en textuur nog steeds uitzonderlijk goed worden weergegeven, zelfs als er weinig licht is, zoals ’s nacht of in huis.

Optische 5-assige beeldstabilisatie

De in de camera ingebouwde optische 5-assige beeldstabilisatie detecteert en corrigeert bewegingen van de camera langs 5 assen voor foto- en video-opnames, inclusief schuine bewegingen (helling en verdraaiing), die vaak gemaakt worden bij opnames met een telelens, horizontale en verticale bewegingen (langs de X- en Y-as) die beter zichtbaar worden naarmate opnames meer uitvergroot worden, en rollende bewegingen, die vaak van invloed zijn op opnames ’s nachts of bij het maken van video-opnames. De full-frame beeldsensor beweegt mee om dit soort bewegingen van de camera te compenseren. Voor foto’s is de stabilisatie gelijk aan een tot 4,5 stops snellere sluitersnelheid voor correctie. Er kunnen vanuit de hand opnames bij weinig licht gemaakt worden met lagere sluitersnelheden, die meer creativiteit en mobiliteit mogelijk maken zonder dat een statief nodig is. De ingebouwde beeldstabilisatie in de camera werkt ook in combinatie met E-mount lenzen zonder Optical SteadyShot (OSS). Ook voor A-mount lenzen (gebruikt met een optionele bevestigingsadapter, zoals LA-EA4 or LA-EA3), wordt het bewegen van de camera gecompenseerd langs 5 assen in de body van de camera. Zo kunnen gebruikers met de A7R II het beste halen uit diverse lenzen. U kunt het gecorrigeerde beeld onmiddellijk bekijken op het TFT-scherm van de camera of in de OLED viewfinder, zodat u nauwkeurig kunt kaderen en scherpstellen, zelfs als u een telelens of macrolens gebruikt.

Fast Hybrid AF

De A7R II biedt een brede AF-dekking dankzij het gebruik van een 399-punts spleetsluiter met AF sensor en fasedetectie (in combinatie met een 25-punts contrastdetectie AF punten). De 399-punts spleetsluiter fasedetectie AF sensor en 25 contrastdetectie AF punten zijn geplaatst over een breed gebied van het scherm, waarbij ze gebruik maken van de volgfunctie van de fasedetectie AF, zodat het mogelijk is scherpe opnames te maken van bewegende objecten die anders misschien uit focus verdwijnen. Er is een geavanceerder algoritme gebruikt om de positie van het onderwerp te detecteren, voor een optimale lensaansturing. In de meest uiteenlopende scenario’s reageert de autofocus zeer gevoelig en ook sneller dan bij eerdere modellen. Een verbeterd, origineel Sony algoritme waarmee de beweging van onderwerpen voorspeld wordt, resulteert in een 1,5 x betere prestatie bij het volgen van een onderwerp en het voorspellen van zijn volgende beweging. Bovendien blijven AF en automatic exposure (AE) het onderwerp volgen als er snel achter elkaar aan hoge snelheid opnames worden gemaakt (tot 5 bps), zodat u nooit een plotse beweging of uitdrukking van het onderwerp hoeft te missen. Als laatste zijn het volgvermogen en het vasthouden van onderwerpen enorm verbeterd, dankzij de verbeterde beeldanalysetechnologie met ‘lock-on AF’, een functie waarmee scherp wordt gesteld op het onderwerp op basis van de grootte ervan.

Videoformaten

Videobeelden worden in XAVC-S 4K (3840 x 2160), XAVC-S HD (1920 x 1080) AVCHD Full HD (1920×1080) of MP4-formaat opgeslagen. XAVC-S is een formaat dat is afgeleid van het professionele XAVC-formaat. Dit zorgt voor een formidabele videokwaliteit met een hoge bitrate van 100, 60 of 50 Mbps. Er wordt gebruik gemaakt van lange GOP compressie, gericht op verschillen tussen frames, samen met de MPEG-4 AVC/H.264 codec voor video. Voor audio-opnames wordt lineaire PCM gebruikt en de bestanden worden opgeslagen in MP4-formaat. Volledig functionele video-opnames die passen bij een professional. Dankzij fotoprofielen kan de toon gemakkelijk worden aangepast in de camera zelf. De A7R II ondersteunt ook de S-Log2 gammafunctie, die een breed dynamisch bereik heeft en een uitgebreide S-Gamut functie. Andere functionaliteiten zijn Time Code/User Bit (handig bij het bewerken), Rec Control (voor het maken van gesynchroniseerde opnames met compatibele externe recorders), marker weergave/instellingen, en het maken van dubbele video-opnames.

Body

De body van de A7R II is op tal van punten verbeterd ten opzichte van voorgaande A7-modellen. Comfort en gemak bij het filmen en fotograferen waren een prioriteit bij het ontwerpen van dit nieuwe model. Met name dankzij de grotere handgreep ligt de camera beter in de hand dan zijn voorgangers. Door de verbeterde vorm van de handgreep kan men de camera ook beter stil houden, zelfs wanneer men een grote telelens gebruikt. De sluiterknop is naar voren verplaatst, naar een plaats die ook natuurlijker aanvoelt. Dit zorgt er samen met de grotere knop voor dat de camera minder beweegt bij het maken van een opname. Verder kan de gebruiker aan diverse instelbare knoppen maar liefst 61 functies toewijzen. Op die manier kan men de camera helemaal naar zijn of haar voorkeur en manier van werken instellen. De kantelbare 3 inch display heeft een White Magic TFT-scherm met een resolutie van 1.228.800 pixels en de XGA OLED Tru-Finder elektronische zoeker heeft een resolutie van maar liefst 2.359.296 pixels. Hierop worden gemaakte instellingen duidelijk weergegeven en is nauwkeurig scherpstellen mogelijk. In de zoeker is het ook mogelijk eerder gemaakte opnamen terug te bekijken. Omdat de camera volledig APS-C-compatibel is, geeft hij het volledige beeld weer, zelfs als er APS-C lenzen zijn gebruikt.

Foto-effecten

De A7R II bezit een groot aantal in de camera ingebouwde foto-effecten. Men kan kiezen uit de volgende foto-effecten: Speelgoedcamera, Hippe kleuren, Posterisatie, Retrofoto, Zachte felle kleuren, Deelkleur, Hoog contrast monochroom, Soft focus, HDR-schilderij, Monotoon met rijke tonen, Miniatuur, Waterverf en Illustratie. Verder kan men onder de noemer Creatieve stijl kiezen uit diverse kleurweergaven en scène-instellingen, te weten Standaard, Levendig, Neutraal, Doorzichtig, Diep, Licht, Portret, Landschap, Zonsondergang, Nachtscène, Herfstbladeren, Zwart-wit en Sepia. Veel effecten kan men veel gemakkelijker achter de computer in Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma toepassen, maar dat geldt niet voor allemaal. We zijn met name gecharmeerd van de HDR-functies waarmee men beelden kan maken met een hoger dynamisch bereik. Ook erg leuk is het foto-effect Deelkleur waarmee men een zwart-witfoto kan maken waarin nog één kleur aanwezig is. Er kan daarbij gekozen worden uit de kleuren rood, groen, blauw en geel. Hieronder een voorbeeld van een beeld gemaakt met het foto-effect Deelkleur waarin alleen de kleur rood zichtbaar is en de rest zwart-wit. Naast bovengenoemde foto-effecten bezit de A7R II ook een aantal zogeheten PlayMemories Camera Apps. Dit zijn kleine applicaties – net als op een smartphone – waarmee de functionaliteit van de camera kan worden uitgebreid. Helaas moet voor de meest interessante apps, zoals Sterspoor, Stop-motion+, Time-lapse en lenscompensatie, € 4,99 of zelfs € 9,99 worden betaald. Dat is wat ons betreft wel erg gortig. Een bedrag als € 0,99 lijkt ons voor een app wat realistischer. Temeer, daar veel concurrenten dit soort functies tegenwoordig standaard in hun camera’s inbouwen. Of, zoals Olympus en Panasonic, gratis via firmware-updates aan hun camera toevoegen.

Praktijk

De A7R II oogt dankzij de afgeronde hoeken best wel elegant en ligt dankzij de handgreep prima in de hand. Aan de achterzijde zit rechts van het LCD-kleurenscherm een kleine verdikking waartegen de duim kan worden geplaatst. De body met accu en geheugenkaart weegt circa 625 gram en als we er een standaard 28-70 mm zoomlens op zetten dan weegt het geheel circa 900 gram. Dat is voor een full-frame camera alleszins redelijk, maar zeker niet echt licht te noemen. De kwaliteit van het kantelbare 3 inch TFT-scherm is prima en de kwaliteit van de elektronische zoeker is uitstekend. Op het TFT-scherm en in de zoeker kan tijdens het fotograferen een live histogram zichtbaar worden gemaakt, hetgeen zeker nuttig is om onder moeilijke lichtomstandigheden tot een goede belichting te komen. Ook het ingebouwde raster – in het menu aangeduid met de merkwaardige naam stramienlijn – is nuttig. De body beschikt verder over een programmaknop, belichtingscompensatieknop, twee draaiwielen, een multi-selector en diverse knoppen. De aan/uit-schakelaar zit onder de ontspanknop. Vooral handig is het feit dat men aan een groot aantal knoppen zelf een functie kan toekennen. Door het toevoegen van bijvoorbeeld de functie Foto-effect aan knop C1 en de functie Creatieve stijl aan knop C2, heeft men alle creatieve functies altijd binnen handbereik, prima!

Menu’s

Via een druk op de knop Menu komt u in een scherm met zes verschillende submenu’s. Eventueel kan men dit menu ook in tegelvorm zichtbaar maken. Via de eerste optie Camera-instellingen kan men onder andere de beeldkwaliteit, transportfunctie, flitser , scherpstelgebied, lichtmeetfunctie, kleurruimte enzovoort instellen. Via de tweede optie Eigen instellingen kan men zaken als raster, live view-weergave, bracketvolgorde, lenscompensatie, werking draaiknoppen en dergelijke instellen. In het menu Draadloos vindt men alle instellingen inzake de NFC- en WiFi-functies en het menu Applicatie biedt toegang een lijst van camera-applicaties. Het menu Afspelen biedt toegang tot alle alle instellingen inzake het weergeven van beelden en het laatste menu Instellingen biedt toegang tot een groot aantal functie-instellingen. Hier kan men onder andere de taal, datum en tijd instellen en de geheugenkaart formatteren. Al met al een erg overzichtelijke en gebruiksvriendelijke menustructuur. Een aantal essentiële instellingen – denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de ISO-waarde, transportmodus en belichtingscompensatie – zijn via knoppen en draaiwielen direct vlot buiten het menu om instelbaar.

Beeldkwaliteit

De Sony A7R II bezit een 42,4-megapixel full-frame beeldsensor, waarvan er effectief 42,2 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 7952×5305 (L) pixels. Lagere resoluties zijn eveneens beschikbaar, zoals 5168×3448 (M) en 3984×2656 (S) pixels. Naast deze 3:2 beeldstanden zijn er ook drie 16:9 breedbeeldstanden beschikbaar en bij gebruik van een APS-C objectief krijgt men automatisch een kleiner beeldbestand. Voor wat betreft compressie kan er gekozen worden uit de instellingen Standaard, Fijn en extra fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG- en RAW-formaat op een Secure Digital-geheugenkaart. Het gebruikte RAW-formaat (.ARW) wordt gecomprimeerd of (dankzij een firmware upgrade) ongecomprimeerd opgeslagen. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de A7R II de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit een groot aantal kleurstanden, te weten Standaard, Levendig, Neutraal, Doorzichtig, Diep, Licht, Portret, Landschap, Zonsondergang, Nachtscène, Herfstbladeren, Zwart-wit en Sepia. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Extra fijn. We hebben gebruik gemaakt van het 35 mm/F1,4 groothoekobjectief en het 55 mm/F1,8 standaardobjectief. Twee objectieven die samen met de befaamde Duitse lenzenfabrikant Zeiss zijn ontwikkeld en een hoge beeldkwaliteit bieden. Voor wat betreft kleurweergave hebben we veelal de stand Standaard gebruikt. Zoals altijd hebben we de verschillen gemeten tussen de diverse kleurstanden: de standaardinstelling Standaard heeft een licht verzadigde (circa +12%) kleurweergave, terwijl de stand Levendig sterk verzadigd (+29%) is. De stand Neutraal is wat aan de koele (-7,5%) kant. De standen Portret en Landschap zijn toegespitst op het goed weergeven van respectievelijk huid en landschappen. Ook deze standen zijn respectievelijk licht en stevig verzadigd. Elke kleurstand kan voor wat betreft contrast, verzadiging en scherpte (+/-3) aan de eigen smaak aan te passen. De camera ondersteunt ISO-waarden van 100 tot en met 25.600 ISO (uitbreidbaar tot 50-102.400 ISO). Voor wat betreft beeldruis presteert de A7R II prima. Beelden tot en met 6400 ISO zijn zonder meer bruikbaar en ook de 12800 ISO-beelden zijn dat na enige bewerking ook. De standen 25600 en 51200 ISO vertonen erg veel ruis, maar zijn eventueel in zwart-wit of sepia onder bepaalde omstandigheden ook nog bruikbaar. Prima! De automatische witbalansfunctie deed zijn werk goed. Onze moeilijke testopstelling werd goed vastgelegd. Scherpte en contrast zijn prima en eventueel ook in de camera aan de eigen smaak aan te passen. Al met al levert de A7R II zeer fraaie 42-megapixel JPEG-beelden. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf. Klik op een beeld om door de beelden te bladeren. Klik eventueel daarna op de titel onder het getoonde beeld om het originele beeld te bekijken.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Sony A7R II is verkrijgbaar als losse body voor een adviesprijs van € 3.499,-. Sony heeft inmiddels in samenwerking met de befaamde lenzenfabrikant Zeiss een aantal hoogwaardige objectieven op de markt gebracht en Zeiss heeft zelf onder de naam Batis en Loxia recent een aantal uitstekende objectieven met FE-vatting op de markt gebracht. De beeldkwaliteit die de A7R II levert is uiteraard mede afhankelijk van de kwaliteit van het ‘glas’ dat men gebruikt, maar onze ervaring is dat de A7R II bijna nooit teleurstelt. De Sony A7R II is wat ons betreft dan ook een van de beste full-frame camera’s die op dit moment verkrijgbaar is. Het prijskaartje is weliswaar stevig, maar deze camera is zijn geld dubbel en dwars waard. Op basis van de uitstekende beeldkwaliteit is een Pixelmania Award dan ook op zijn plaats. Warm aanbevolen!

[yasr_multiset setid=0]

Kijk voor meer informatie op www.sony.nl.