Computer algemeen
Door 14 december 2015 Lees verder →

Fujinon XF 56 mm/F1,2 R

Fujifilm heeft met het Fujinon XF 56 mm/F1,2 R een lichtsterk matig teleobjectief in het gamma. Het is een prime objectief die scherpe beelden levert met een mooie bokeh (de onscherpte die buiten het scherptevlak ligt). Een intern focussysteem, dat de kleine en lichtgewicht lenselementen beweegt, geeft samen met een stepping motor een bijna geluidloze, precieze en snelle autofocus. Dit maakt het de perfecte lens voor portret- en straatfotografie. Het objectief is uitsluitend verkrijgbaar in een zwarte uitvoering. Wij probeerden het objectief uit op een Fujifilm X-T1 systeemcamera.

Op een Fujifilm X-systeemcamera heeft dit objectief een vergelijkbare brandpuntsafstand van 85 mm in kleinbeeldformaat en een beeldhoek van 28,5 graden. Het objectief weegt circa 405 gram en dat is voor een lichtsterk 85 mm objectief alleszins redelijk. De diameter van het objectief is circa 7,3 cm, de lengte zonder zonnekap circa 7 cm, de filtermaat 62 mm en de kortste scherpstelafstand 70 cm. Al met al dus een degelijk, maar lekker compact en handzaam objectief. Het minimale diafragma bedraagt F16. De lensconstructie telt 11 elementen in 8 groepen met één asferisch lenselement en twee low dispersion lenselementen. De asferische lens en de twee low dispersion glaselementen onderdrukken sferische en chromatische aberratie. Dankzij het interne focussysteem en de ingebouwde stappenmotor verloopt het scherpstellen tijdens soepel en stil. De standaard meegeleverde zonnekap is evenals de lensdoppen van kunststof. Een buidel om het objectief in op te bergen wordt eveneens standaard meegeleverd.

Prestaties

Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om bijvoorbeeld de scherptediepte te verleggen – door aan de scherpstelring te draaien. Dit gaat dankzij de brede en soepel lopende scherpstelring prima. Het objectief bezit geen scherpstelvizier of andere scherptediepte-aanduidingen bovenop het objectief om bijvoorbeeld het objectief handmatig op een scherptediepte zone in te stellen. Het objectief bezit wel een diafragmaring waarmee afhankelijk van het type camera eventueel het diafragma op de klassieke manier kan worden ingesteld. De met het Fujinon XF 56 mm/F1,2 R objectief gemaakte JPEG-beelden hebben geen last van enige vorm van vertekening. Onze metingen geven een verwaarloosbare kussenvormige vertekening aan van circa 0,1% en dat is met het blote oog niet waar te nemen. Ook de RAW-beelden vertonen dezelfde geringe vertekening. Dat is dus uitstekend!

Scherpte en lichtafval

Op het gebied van scherpte presteert dit objectief redelijk tot zeer goed. Bij volle lensopening (F1,2) is het beeld in het centrum redelijk scherp, maar zijn de hoeken wel erg zacht. Na diafragmering neemt de scherpte in het centrum snel toe om na F4 weer af te nemen. De scherpte in de hoeken blijft in alle diafragmastanden achter bij het centrum. Het objectief presteert op het gebied van scherpte het meest optimaal tussen de F2,8 en F5,6. Bij F4 is de scherpte in het centrum zeer goed. De beste scherpte over het gehele beeldvlak is echter bij F5,6. Chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is bij maximale opening aanwezig, maar neemt na diafragmering wel af. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt fraai. Dat is te danken aan de toegepaste zeven cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten, waardoor er steeds een cirkelvormige opening wordt gevormd. De vignettering of lichtafval is in de JPEG-beelden bij volle lensopening (F1.2) in de uiterste hoeken ruim 2/3 stop, maar dit neemt snel af na diafragmering. Vanaf F2,8 is de lichtafval verwaarloosbaar. In RAW-beelden is de lichtafval echter beduidend hoger en bij maximale lensopening bijna 2 stops in de uiterste hoeken. Ook dit wordt minder na diafragmering en is vanaf F5,6 verwaarloosbaar. Bekijk onderstaande testbeelden en oordeel zelf.

Testbeelden

Conclusie

Het Fujinon XF 56 mm/F1,2 R objectief is een aantrekkelijk matig teleobjectief. Het objectief is degelijk gebouwd, lichtsterk, betrekkelijk compact en heeft soepel draaiende diafragma- en scherpstelringen. De JPEG-beelden ogen mede dankzij de in-camera softwarematige correctie heel erg goed. Het centrum is zeer scherp, de vertekening verwaarloosbaar en de lichtafval blijft binnen de perken. Voor RAW-beelden geldt dat niet voor de lichtafval. De kortste scherpstelafstand van 70 cm kan onder bepaalde omstandigheden een beperking zijn. Het Fujinon XF 56 mm/F1,2 R objectief kost € 999,- en dat is voor een dergelijk lichtsterk teleobjectief alleszins redelijk. Al met al een prima objectief voor portret- en straatfotografie. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.fujifilm.eu/nl/.

Geplaatst in: Objectieven (syscam)