Computer algemeen
Door 9 november 2015 Lees verder →

Panasonic Lumix DMC-GX8

Panasonic heeft met de Lumix DMC-GX8 een nieuw topmodel in de reeks Lumix systeemcamera’s op de markt gebracht. De camera is de opvolger van de GX7 en bezit net als zijn voorganger een ingebouwde kantelbare elektronische zoeker. De DMC-GX8 oogt daardoor als een klassieke meetzoekercamera waarvan het hart wordt gevormd door een nieuw ontwikkelde 21,77-megapixel Live MOS-beeldsensor en een verbeterde Venus Engine beeldprocessor. De camera beschikt verder over een in de body ingebouwd beeldstabilisatiesysteem en de maximale ISO-gevoeligheid bedraagt 256.000 ISO. Dankzij een verscheidenheid aan scherpstelfuncties, waaronder Low Light AF, Pinpoint AF en One-Shot AF, kan de camera in de meest uiteenlopende opnamesituaties prima uit de voeten. Wij voelden de nieuwe GX8 met het 14-140 mm/F3.5-5.6 zoomobjectief uitgebreid aan de tand.


De Panasonic Lumix DMC-GX8 is voorzien van een compleet nieuwe Live MOS-beeldsensor. De verbeterde lichtverzadiging van de nieuwe beeldsensor resulteert in een groter dynamisch bereik voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Een vernieuwde Venus Engine-beeldprocessor, die beelden in een hoge resolutie en met een hoge gevoeligheid vastlegt bij een minimale hoeveelheid ruis, zorgt voor betere resultaten bij weinig omgevingslicht. Door deze verbeterde functionaliteit kunnen blokken ruis worden verwijderd die in het verleden lastig te onderscheiden waren, hierdoor kan het beeld worden vastgelegd zoals het door de lens wordt waargenomen. De Lumix DMC-GX8 beschikt verder over het eerste Dual I.S. systeem ter wereld. Door de combinatie van een Lens Optical Image Stabiliser én een Body Image Stabiliser kan zelfs een heftige trilling van de hand worden gecorrigeerd zodat beelden altijd scherp zijn, zelfs bij weinig omgevingslicht. De Venus Engine-beeldprocessor met een quad-core processor maakt daarnaast een ultrasnelle signaalverwerking mogelijk van 8 bps bij enkelvoudige scherpstelling (AFS) en 6 bps bij continue scherpstelling (AFC). Je kan hierdoor snel bewegende onderwerpen nauwkeurig en gemakkelijk vastleggen. De nieuwe Venus Engine verbetert ook de kleurweergave doordat elk frame nauwkeurig wordt geëvalueerd. Daarbij wordt niet alleen de kleur zelf geanalyseerd maar ook de verzadiging en de lichtsterkte. De Lumix-GX8 is ook in staat textuur natuurgetrouw weer te geven door een aanzienlijk verbeterde resolutie, gevoeligheid, kleurweergave en kleurverloop. De Lumix DMC-GX8 beschikt standaard ook over ingebouwde WiFi-connectiviteit met NFC (Near Field Communication)-technologie. Hiermee kunnen gebruikers de camera overal in een handomdraai op hun smartphone of tablet aansluiten, waardoor het delen van beelden een stuk gemakkelijker wordt. Het is ook mogelijk een smartphone of tablet als afstandsontspanner met monitor te gebruiken. Hiervoor dient men de gratis Panasonic Image app op zijn of haar smartphone of tablet te installeren.

Kantelbare elektronische zoeker

Het meest opvallende aan het uiterlijk van de DMC-GX8 is – net als bij de GX7 – de in de body geïntegreerde 90-graden kantelbare elektronische zoeker. Deze beschikt over een hoge resolutie van 2.360.000 pixels, een kleurweergave van circa 100% op basis van Adobe RGB, een maximale vergroting van 1,54x (bij een 50 mm objectief), een oogpuntsafstand van circa 21 mm en – niet onbelangrijk – een zeer snelle responstijd. Dit laatste betekent dat de hersteltijd van het display tussen het maken van opnamen dusdanig snel is dat het niet meer storend is zoals bij veel oudere elektronische zoekers. Vooral bij het vastleggen van bijvoorbeeld actie- en sportmomenten is dat van groot belang. De elektronische zoeker is uitgerust met een oogsensor die automatisch in- en uitschakelt afhankelijk van de actie van de fotograaf. Brengt men de zoeker voor het oog dan wordt de zoeker automatisch ingeschakeld en het LCD-scherm automatisch uitgeschakeld en omgekeerd. Naast deze elektronische zoeker beschikt de GX8 voor het bepalen van de compositie over een 3 inch groot OLED-scherm aan de achterzijde van de camera. Dit scherm heeft een resolutie van 1.040.000 pixels, een gezichtsveld van circa 100% en is draai- en kantelbaar. Hierdoor kan men uit meerdere hoeken probleemloos fotograferen. Via het menu kan men de helderheid en het contrast van het OLED-scherm aanpassen en een eventuele rood- en blauwzweem corrigeren.

Uitgebreid AF-systeem

Alle camera’s in de Lumix systeemcamera serie gebruiken Contrast AF als scherpstelsysteem. In vergelijking met het Phase AF-systeem, dat veel wordt toegepast bij reflexcamera’s, biedt Contrast AF een grotere nauwkeurigheid, vooral bij opnames met een lichtsterke lens en een groot diafragma. Het geavanceerde Contrast AF-systeem maakt de DMC-GX8 niet alleen nauwkeuriger, maar ook aanzienlijk sneller dan reflexcamera’s met Phase AF. Het AF-contrastsysteem van de DMC-GX8 blinkt uit in zowel snelheid als nauwkeurigheid. Dankzij een verscheidenheid aan uitgebreide AF-functies, waaronder Starlight AF, Tracking AF, Pinpoint AF en One-Shot AF, kan de camera dan ook in de meest uiteenlopende opnamesituaties uit de voeten. In combinatie met de Touch AF-bediening gaat het instellen en het scherpstellen op een onderwerp bijzonder snel en eenvoudig. Hiermee kan men onmiddellijk scherpstellen op het onderwerp door het aan te raken op het OLED-scherm en kan men zelfs de sluiter bedienen. Nadat het onderwerp is vergrendeld door middel van een aanraking, volgt de fotocamera het onderwerp zelfs wanneer het beweegt, dankzij de AF Tracking functionaliteit. De DMC-GX8 is ook voorzien van de Pinpoint AF-functie, waardoor er nog nauwkeuriger kan worden scherp gesteld doordat het scherpstelgebied kan worden uitvergroot. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om scherp te stellen op de pupil in een oog tijdens het maken van en portretopname.

Focus peaking

De DMC-GX8 is ook uitgerust met Focus Peaking waarmee bij handmatige scherpstelling nog nauwkeuriger kan worden scherp gesteld. U kunt in het menu het detectieniveau instellen op High of Low en een kleur selecteren om te contrasteren met de opnameomgeving. In de stand High zijn dit lichtblauw, geel of groen, en in de stand Low blauw, oranje of wit. Wij hebben het uitgeprobeerd in combinatie met een Voigtlander 42.5 mm/F0,95 objectief en dat werkte uitstekend. Men zet de camera op diafragmavoorkeuze (A) en de autofocus-schuif op handmatig scherpstellen (MF) en vervolgens kan men aan de slag. Tijdens het draaien aan de scherpstelring is duidelijk in de zoeker of OLED-scherm zichtbaar welke delen scherp zullen worden op een eventueel te maken opname. Ook tijdens het wijzigen van het diafragma is dat goed zichtbaar. Focus peaking is niet alleen handig voor objectieven zonder autofocus, zoals de Voigtlander MFT-objectieven, maar ook bijvoorbeeld bij macrofotografie voor het handmatig verfijnen van de scherpstelling. Ook bij portretfotografie is het handig om exact te kunnen bepalen wat wel en wat niet scherp in beeld moet komen.

Intelligent Auto modus

Voor mensen die voor het eerst een systeemcamera met verwisselbare lens gebruiken zorgt de iA (Intelligent Auto) modus ervoor dat men prachtige foto’s kan maken met behulp van een aantal ondersteunende functies zoals AF Tracking, Intelligent D-range Control, Intelligent Scene Selector, Face Recognition en Intelligent ISO Control. In de iA Plus-modus – herkenbaar aan het iA-logo op de functiekiezer – kunnen gebruikers het onscherptegebied in de achtergrond, belichtingscompensatie en witbalans aanpassen zodat ze meer invloed kunnen uitoefenen op het eindresultaat. Dit kan zowel via de draairingen als door middel van aanraking op het OLED-scherm. De camera is ook voorzien van een speciale waterpas-sensor die waarneemt onder welke hoek een opname wordt gemaakt. Hiermee kan men ongeacht de lens die wordt gebruikt altijd kan zien of men de camera rechthoudt. Als de getoonde lijn geheel groen is dan houdt men de camera recht. Dit werkt zowel in landschap- als in portretmodus. Een handige optie die bijvoorbeeld goed van pas komt als men later meerdere beelden aan elkaar wil plakken.

Creatieve opties

Het aantal creatieve opties dat in de DMC-GX8 is ingebouwd is talrijk. De camera telt 22 creatieve filters, te weten Expressief, Retro, Vroeger, Overbelichting, Donker, Sepia, Zwart-wit, Dynamisch zwart-wit, Ruw zwart-wit, Zacht zwart-wit, Expressieve indruk, Hoge dynamiek, Kruisproces, Speelgoedcamera effect, Speelgoedcamera levendig, Bleach bypass, Miniatuureffect, Zachte focus, Fantasie, Sterfilter, Kleuraccent en Zonneschijn. Expressief versterkt de kleuren en geeft opnamen een popart-effect, Retro vervaagt de foto voor een ouderwetse indruk, Vroeger geeft het beeld een zachte en nostalgische uitstraling en Overbelichting zorgt voor een heldere uitstraling. Donker geeft het beeld een donkere uitstraling en Sepia geeft het te maken beeld een nostalgisch sepia-effect. De diverse zwart-wit effecten zorgen voor opvallende zwart-witbeelden, Expressieve indruk levert een beeld op met sterke contrasten en Hoge dynamiek zorgt voor een optimale helderheid in zowel de donkere als de heldere delen. Kruisproces geeft foto’s een opvallend kleureffect en bij gebruik van beide speelgoedcamera-effecten lijkt het op een opname uit een speelgoedcamera. Bleach bypass verhoogt het contrast en verlaagt de verzadiging voor een sober, rustig beeld en Miniatuureffect wekt de indruk van een kijkdoos. De effecten Zacht focus en Fantasie zorgen voor een dromerige sfeer en Sterfilter verandert lichtpunten in sterretjes. Met Kleuraccent kunt u een specifieke kleur accentueren en andere kleuren vervagen en Zonneschijn voegt invallend zonlicht aan een foto toe. Oranje, gele, rode en groene kleurenfilters waren vroeger erg populair bij zwart-witfotografie. De Lumix GX8 beschikt bij het maken van zwart-witopnamen over deze filters. Zo kunt u bijvoorbeeld een rode filter gebruiken om karakter te geven aan de lucht bij een landschapsopname of een groen filter om een portretopname extra aan te zetten. Veel van de genoemde filters zijn ook te gebruiken tijdens het maken van video-opnamen. Vermeldenswaard is verder de optie Panorama waarmee panoramabeelden kunnen worden gemaakt.

4K-functionaliteit

Een van de belangrijkste verbeteringen ten opzichte van de GX7, is de introductie van 4K-video. De DMC-GX8 legt hoge resolutie 4K Ultra HD-videobeelden vast in 3840 x 2160 bij 25p (50 Hz) of 24p in MP4, naast Full HD 1920 x 1080 bij 50p (50 Hz) video’s in AVCHD Progressive of MP4 (MPEG-4/H.264) formaat met het praktische Full-time AF. Videoliefhebbers kunnen verder hun hart ophalen met Time Lapse Shot en Stop Motion Animation. Met Time Lapse Shot kan men een video-opname maken over een langere tijdperiode van bijvoorbeeld een bloem die opbloeit en met de functie Stop Motion Animation kan een stop motion video worden gemaakt. Met de Clear Retouch-functie kunnen ongewenste delen van een opname worden gewist. Dit kan simpelweg in de camera worden uitgevoerd zonder gebruik te hoeven maken van additionele software. De volledig nieuwe 4K-functionaliteit van de DMC-GX8 maakt niet alleen schitterende videobeelden mogelijk. Met de 4K-fotofunctie kun je een specifieke foto van 8 megapixels heel nauwkeurig uit video-opnames knippen, zodat je zelfs die magische momenten die in een oogwenk voorbij zijn kan vastleggen om er voor altijd van te genieten. De DMC-GX8 biedt drie 4K-fotofuncties, te weten 4K-burst, 4K-burst (Start/Stop) en 4K-voorburst. In de stand 4K-burst kan men tot 30 minuten continu opnames maken bij 30 bps. Deze functie is net zo te gebruiken als een fotoburstmodus door de ontspanknop ingedrukt te houden. In de stand 4K-burst (Start/Stop) start men het maken van opeenvolgende foto’s door één keer op de ontspanknop te drukken. Het foto’s maken stopt wanneer men voor de tweede keer op de knop drukt. Deze functie is geschikter voor opnamemogelijkheden waar bij je langer moet wachten. De stand 4K-voorburst legt automatisch 30 frames vast de seconde voor én na het indrukken van de ontspanknop. Men heeft dus 60 kansen om het perfecte moment vast te leggen. Met zowel de 4K-burst modus als de 4K-burst (Start/Stop) modus is het mogelijk in één keer bijna 30 minuten aan beelden vast te leggen zodat er tienduizenden beeldmogelijkheden zijn in verschillende beeldverhoudingen, te weten: 3840 x 2160 (16:9), 3328 x 2496 (4:3), 3504 x 2336 (3:2) en 2880 x 2880 (1:1).

Praktijk

De body van de Panasonic Lumix DMC-GX8 bestaat uit een gegoten frame van magnesiumlegering in zwart of zilver. Dit maakt de DMC-GX8 tot een uiterst degelijke camera. Dit merkt men zodra men de camera ter hand neemt. Een lichte uitstulping aan de rechterkant zorgt voor een goede handligging. De GX8 is wel wat groter dan zijn voorganger, maar nog altijd relatief compact. Het ontwerp doet op geen enkele manier denken aan een reflex, maar oogt als een klassieke meetzoekercamera. Aan elk onderdeel van de fotocamera is veel aandacht besteed, niet alleen aan hoe hij eruitziet, maar ook aan hoe hij aanvoelt. Fotograferen met de Lumix DMC-GX8 is ons prima bevallen. De camera ligt goed in de hand en de bedieningsknoppen zijn goed gepositioneerd. Ondanks de krachtige en talrijke creatieve functies is het aantal bedieningsknoppen beperkt gebleven. De ontspanknop, functiekiezer, twee draaiknoppen, een multi-selector en diverse knoppen aan de achterkant van de body zijn goed gepositioneerd. Aan drie knoppen (Fn1, 2 en 3) kan men zelf eventueel een andere functie toekennen. Schakelen tussen automatisch (AF) en handmatige scherpstelling (MF) gaat via een schakelaartje bij de duim en de meest essentiële camera-instellingen zijn via de knop Quick Menu vlot oproepbaar. Een belichtingscompensatie kan door het draaiwiel bovenop de body worden toegepast. Al met al is de bediening van de GX8 redelijk intuïtief en kwamen we niet voor verrassingen te staan.

Beeldkwaliteit

De Panasonic Lumix DMC-GX8 heeft een 21,77-megapixel beeldsensor, waarvan er effectief 20 miljoen pixels worden gebruikt. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 5184×3888 (L) pixels. Er kan ook gekozen worden voor lagere resoluties, te weten 3712×2784 (M) en 2624×1968 (S) pixels, evenals diverse 3:2, 16:9 en 1:1 beeldformaten. De camera slaat de gemaakte beelden op in JPEG, RAW of JPEG+RAW. Voor wat betreft JPEG-compressie kan men kiezen uit de standen Standaard en Fijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JPEG+RAW-formaat op een Secure Digital-geheugenkaart. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de Lumix GX8 de kleurruimten sRGB en Adobe RGB. Verder kan er gekozen worden uit de kleurweergaven Standaard, Levendig, Natuurlijk, Zwart-wit, Landschap, Portret en Custom. Via deze laatstgenoemde optie kan men zelf een kleurmodus aanmaken en opslaan. Zoals altijd hebben we de verschillen gemeten tussen de diverse kleurstanden: de kleurstand Standaard is al redelijk verzadigd (+16,5%), terwijl de stand Levendig fiks verzadigd (+26,) is. De stand Natuurlijk is nog altijd licht verzadigd (+8,8%) en de standen Landschap (+19,9%) en Portret (+15,3%) zijn weer aan de verzadigde kant. In de stand Landschap ligt het accent op blauw en groen en de stand Portret is geoptimaliseerd voor huidtinten. Elke kleurweergave kan overigens voor wat betreft contrast, scherpte, ruisreductie en verzadiging (+/-5) aan de eigen smaak aan worden gepast. Bij ISO-waarden van 200 tot en met 1600 is de opnamekwaliteit zeer goed tot goed. Daarboven neemt de hoeveelheid ruis weliswaar toe, maar zelfs beelden gemaakt op de stand ISO 6400 zijn – zeker als men in RAW fotografeert – na gebruik van een ruisonderdrukkingsprogramma nog altijd zeer goed bruikbaar. De automatische witbalansfunctie deed zijn werk goed. Onze moeilijke testopstelling leverde geen problemen op. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Fijn. Voor wat betreft kleurruimte hebben we gebruik gemaakt van sRGB. Daarnaast hebben we veelal de standaard kleurstand Standaard gebruikt. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf. Klik op een beeld om door de beelden te bladeren. Via ALT+klik kan het originele beeld worden geopend.

Testbeelden

Conclusie

www.pixelmania.nlDe Panasonic Lumix DMC-GX8 is een heerlijke camera om mee te werken. De camera levert fraaie beelden, de creatieve mogelijkheden zijn talrijk en de 4K-videokwaliteit is uitstekend. Kortom, het is een veelzijdige systeemcamera, die mede dankzij de nieuwe 20-megapixel beeldsensor nu ook beter kan concurreren met camera’s met een APS-C-formaat beeldsensor. Voeg daarbij het royale aanbod uitstekende Micro Four Thirds-objectieven en ook de meest veeleisende fotograaf kan met deze camera prima uit de voeten. Op basis van de hoogwaardige body en de prima beeld- en videokwaliteit is een Pixelmania Award dan ook dik verdiend. De adviesprijzen variëren van € 1.199,- (alleen body) via € 1.299,- (body met 14-42 mm zoomlens) tot € 1.599,- (body met 14-140 mm zoomlens). Warm aanbevolen!

[yasr_multiset setid=0] 

Kijk voor meer informatie op www.panasonic.nl.