Computer algemeen
Door 30 november 2015 Lees verder →

Fujinon XF 35 mm/F2 R WR

Nieuw van Fujifilm is het Fujinon XF 35 mm/F2 R WR prime objectief. De nieuwe lens heeft een kijkhoek die vergelijkbaar is met die van het menselijk oog en een maximaal diafragma van F2.0. Het objectief is een prime lens met een standaard brandpuntsafstand die scherpe beelden levert met een mooie bokeh (de onscherpte die buiten het scherptevlak ligt). Een intern focussysteem, dat de kleine en lichtgewicht lenselementen beweegt, geeft samen met een stepping motor een bijna geluidloze, precieze en snelle autofocus. Dit maakt het de perfecte lens voor straat- en reportagefotografie. Het objectief is verkrijgbaar in een zwart- en zilverkleurige uitvoering. Wij probeerden het objectief uit op een Fujifilm X-T1 systeemcamera.

Op een Fujifilm X-systeemcamera heeft dit objectief een vergelijkbare brandpuntsafstand van 53 mm in kleinbeeldformaat en een beeldhoek van 44,2 graden. Het objectief weegt circa 170 gram en dat is voor een lichtsterk 53 mm objectief alleszins redelijk. De buitenkant van de metalen lens is weer- en stofbestendig en werkt bij temperaturen tot -10°C. De diameter van het objectief is circa 6 cm, de lengte zonder zonnekap circa 4,6 cm, de filtermaat 43 mm en de kortste scherpstelafstand 35 cm. Al met al dus een degelijk, maar lekker compact en handzaam objectief. Het minimale diafragma bedraagt F16. De lensconstructie telt 9 elementen in 6 groepen met twee asferische lenselementen. Deze asferische lenzen onderdrukken sferische aberratie en vervorming. Dankzij het interne focussysteem en de ingebouwde stappenmotor verloopt het scherpstellen tijdens soepel en stil. De autofocus-tijd bedraagt slechts 0,08 seconde! Dat is lekker snel en maakt dit objectief uitermate geschikt voor straatfotografie. De standaard meegeleverde zonnekap is evenals de lensdoppen van kunststof. Een buidel om het objectief in op te bergen wordt eveneens standaard meegeleverd.

Prestaties

Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om bijvoorbeeld de scherptediepte te verleggen – door aan de scherpstelring te draaien. Dit gaat dankzij de soepel lopende scherpstelring prima. Het objectief bezit geen scherpstelvizier of andere scherptediepte-aanduidingen bovenop het objectief om bijvoorbeeld het objectief handmatig op een scherptediepte zone in te stellen. Het objectief bezit wel een diafragmaring waarmee afhankelijk van het type camera eventueel het diafragma op de klassieke manier kan worden ingesteld. De met het Fujinon XF 35 mm/F2 R WR objectief gemaakte JPEG-beelden hebben een zeer lichte kussenvormige vertekening. Onze metingen geven een vertekening aan van circa 1% en dat is in de meeste beelden met het blote oog nauwelijks waar te nemen. Een en ander is eventueel achteraf ook eenvoudig in een beeldbewerkingsprogramma te corrigeren. Genoemde geringe vertekening is het resultaat van een in-camera softwarematige correctie, want de RAW-beelden vertonen een stevige tonvormige (-3,5%) vertekening.

Scherpte en lichtafval

Op het gebied van scherpte presteert dit objectief uitstekend. Bij volle lensopening (F2) is het beeld in het centrum zeer scherp, maar in de hoeken wat zachter. Na diafragmering neemt de scherpte in het centrum iets toe om na F4 weer iets af te nemen. De scherpte in de hoeken blijft tot F8 redelijk constant om daarna iets af te nemen. Het objectief presteert op het gebied van scherpte het meest optimaal tussen de F4 en F5,6. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is bij maximale opening nauwelijks sprake, maar neemt na diafragmering wel iets toe. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt fraai. Dat is te danken aan de toegepaste negen cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten, waardoor er steeds een cirkelvormige opening wordt gevormd. De vignettering of lichtafval is in de JPEG-beelden bij volle lensopening (F2) in de uiterste hoeken circa 2/3 stop, maar dit neemt iets af na diafragmering. Vanaf F5,6 is de lichtafval verwaarloosbaar. In RAW-beelden is de lichtafval beduidend hoger en wel bijna 2 stops in de uiterste hoeken. Klik op een beeld om door onderstaande testbeelden te bladeren.

Testbeelden

Conclusie

Fujifilm heeft met het nieuwe Fujinon XF 35 mm/F2 R WR objectief een aantrekkelijke standaardlens op de markt gebracht. Het objectief is super degelijk gebouwd, lichtsterk en compact. De JPEG-beelden ogen mede dankzij de in de camera toegepaste softwarematige correctie heel goed. Het centrum is zeer scherp en vertekening en lichtafval blijven binnen de perken. Voor RAW-beelden geldt dat echter helaas niet. Het Fujinon XF 35 mm/F2 R WR prime objectief kost € 399,- en dat is gezien de geboden kwaliteit alleszins redelijk. JPEG-schieters kunnen we dit objectief dan ook zeker aanbevelen! Kritische RAW-schieters moeten echter rekening houden met meer lichtafval en vertekening. Desondanks biedt het Fujinon XF 35 mm/F2 R WR objectief veel waar voor zijn geld!

Kijk voor meer informatie op www.fujifilm.nl.

Geplaatst in: Objectieven (syscam)