Computer algemeen
Door 26 oktober 2015 Lees verder →

Review: CamFi draadloze camerabediening

Steeds meer camera’s beschikken tegenwoordig over ingebouwde WiFi-functionaliteit. Ook NFC (Near Field Communication) zien we steeds vaker in nieuwe cameramodellen terug. Deze draadloze verbindingstechnieken bieden tal van nieuwe fotografische mogelijkheden, zoals remote shooting, bulb fotografie, time lapse fotografie enzovoort. Wat nu als je camera geen WiFi of NFC aan boord heeft? Of de WiFi-functie van je camera niet naar wens is? In deze gevallen biedt de CamFi uitkomst. De CamFi is een accessoire met ingebouwde WiFi-hotspot die in combinatie met de gratis te downloaden CamFi-app ervoor zorgt dat je draadloos kunt communiceren met je Canon of Nikon reflexcamera.

De CamFi is een zwart rechthoekig kunststof blok met een lengte van circa 9 cm, een breedte van ongeveer 4,4 cm en circa 2,5 cm dikte. Het apparaat weegt circa 90 gram. Bovenop staat de naam CamFi en zien we drie LED-lampjes en aan de lange zijde zit de aan/uit-knop. Aan de ene korte kant zit een LAN- en USB-poort en aan de andere zijde een mini-USB-poort en een reset-gaatje. Aan de onderkant zit een schroefdraad waarin het meegeleverde flitsvoetje moet worden geschroefd. De CamFi beschikt over een ingebouwde 1800 mA Lithium batterij, die goed moet zijn voor 6 uur onafgebroken functioneren. De WiFi (802.11n) heeft een maximale snelheid van 150 Mbps. Het signaalbereik is circa 50 meter. Het apparaat ondersteunt een groot aantal Canon en Nikon reflexcamera’s. De benodigde en gratis te downloaden CamFi-app is beschikbaar voor iOS 7 en hoger (iPhone en iPad), Android 4.0 en hoger en Windows XP en hoger (PC). Wij hebben de CamFi getest op een Canon EOS 6D reflex in combinatie met een iPad Mini.

Praktijk

Na de CamFi eerst volledig te hebben opgeladen aan onze telefoonoplader, plaatsen we het apparaat op de Canon EOS 6D en sluiten het apparaat aan op de USB-poort van de Canon. Vervolgens zetten we de CamFi aan. Het led-lampje WiFi bovenop het apparaat brandt nu groen, ten teken dat het apparaat gereed is. We gaan nu naar de iPad mini waarop we de CamFi app hebben geïnstalleerd. We kiezen Instellingen en gaan naar de optie WiFi en selecteren hier het CamFi-netwerk. We openen nu de app. We zien een zwart scherm met rechts een aantal knoppen, linksboven de – geruststellende – melding Canon EOS 6D en in het midden een grote knop Live View. Als we hierop drukken verschijnt het Live View-beeld van de camera live op het scherm van de iPad mini. Door te klikken op een plek op het scherm, stelt de camera automatisch scherp op dat punt. Rechtsonder kunnen we allerlei instellingen, zoals belichtingscompensatie, sluitertijd, diafragma en ISO-waarde, vrij vlot wijzigen. De grote ronde knop in het midden rechts fungeert als ontspanknop.

Functies

Rechtsboven zien we de knoppen Timer, Auto-view, Focus, Metering, View, Grid en More. Via Timer kan de timer (3 of 10 sec) worden geactiveerd, maar na een druk op de knop Advance kan hier ook een shooting interval worden ingesteld. Ook de Bulb-functie – nadat die op de camera is geselecteerd – kan hier op afstand mee worden bediend. Via Focus kunnen we overschakelen naar Manual Focus en via Grid kunnen we een raster op het scherm oproepen. Via de knop Metering kunnen we – niet in de Live View stand – de ingestelde lichtmeting wijzigen. Met de knop View kan de Live View functie worden in- en uitgeschakeld. Via de knop More kunnen de beeldkwaliteit (JPEG en/of RAW), witbalans en AF-modus worden gewijzigd. De knop Auto-view tot slot geeft toegang tot de gemaakte beelden. Via een beeldstrip onderaan het scherm kan men snel door de beelden bladeren. Door op de i rechtsonder te klikken wordt de EXIF-data van het getoonde beeld zichtbaar. Een beeld delen kan via de knop Share rechtsonder. Het desbetreffende beeld wordt dan gedownload naar het apparaat en kan dan vervolgens worden gedeeld via e-mail, Facebook, Twitter enzovoort.

Conclusie

www.pixelmania.nlDe CamFi is een klein wondertje van gebruiksgemak. Zelden hebben we een WiFi-verbinding tussen een camera en onze iPad mini zo vlot gelegd. De bediening spreekt ook voor zich en de toepassingsmogelijkheden zijn talrijk: van time lapse-fotografie tot tethering-shooting, het is allemaal mogelijk. En dankzij de aanwezigheid van een LAN-poort kan de CamFi ook prima uit de voeten in een studio-omgeving. De CamFi kost € 149,- en is onder andere online verkrijgbaar bij Bol.com. Vooral het gebruiksgemak is een groot pluspunt en voor ons reden om de CamFi een Pixelmania Award in de categorie Accessoires toe te kennen. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.digitrading.nl of www.cam-fi.com/en/index.html.