ComputerComputer
Door 24 september 2015 Lees verder →

ShutterCount: sluiterbewegingen uitlezen van Canon camera’s

De sluiter van een reflexcamera heeft niet het eeuwige leven. Vaak wordt een minimaal gegarandeerd aantal sluiterbewegingen opgegeven door de fabrikant. Verwacht mag worden dat de camera dit aantal gemakkelijk haalt. Maar wat nu als u wilt weten hoe vaak de sluiter van uw camera is afgegaan? Daarvoor is dit programma bedoeld. ShutterCount leest het aantal sluiterbewegingen van een groot aantal Canon EOS camera’s uit.

Compacte digitale camera’s gebruiken vaak een zogenaamde elektronische sluiter. De sensor wordt gedurende een bepaalde tijd uitgelezen om de juiste hoeveelheid licht te ‘vangen’. Systeemcamera’s kunnen dat soms ook, maar beschikken meestal ook nog over een mechanische sluiter omdat dit nog altijd een uitstekend systeem is. Digitale spiegelreflexcamera’s gebruiken bijna altijd een mechanische sluiter, van hetzelfde type als de oude analoge camera’s. Zo’n mechanische sluiter bestaat uit lamellen die op perfect gesynchroniseerde wijze razendsnel bewegen. Er zijn eigenlijk twee stadia. Het ‘eerste gordijn’ wordt geopend en laat licht op de beeldsensor vallen. Het ’tweede gordijn’ sluit het licht weer af. Wanneer de beeldsensor in zijn geheel belicht wordt is flitssynchronisatie mogelijk. Bij hogere sluitertijden kan dat niet, omdat het tweede gordijn al gaat sluiten nog voordat het eerste gordijn de sensor volledig vrij geeft. Wanneer u nu zou flitsen is de schaduw van de lamellen zichtbaar.

Nadelen

Hoewel een mechanische sluiter al vele jaren uitstekend werk verricht in onze camera’s, zijn er ook nadelen. Het is niet eenvoudig een sluiter te fabriceren die zeer lang foutloos werkt en ook nog hoge sluitersnelheden toestaat (bijvoorbeeld tot 1/8000 seconde). Daarnaast is de klik van een mechanische sluiter goed te horen. Bij een digitale reflexcamera is ook nog een spiegel aanwezig die snel op en neer moet klappen om de sluiter en sensor niet te blokkeren. Dat zorgt ook weer voor geluid en voor trillingen. Een mechanische sluiter zou geen Live View of videofilmen toestaan. Daarom zijn vrijwel alle moderne camera’s uitgerust met een hybride systeem, waarbij de sensor ook elektronisch kan worden uitgelezen. Is een elektronische sluiter dan niet veel beter? In sommige opzichten wel, want in theorie zijn enorm hoge sluitertijden mogelijk en maakt de camera geen geluid. Het ontbreken van bewegende delen maakt de camera betrouwbaarder en zuiniger met stroom. Maar de uitleessnelheid van de sensor is relatief laag. Hierdoor ontstaat een probleem dat ‘rolling shutter’ genoemd wordt. Omdat beeldlijnen van boven naar onder worden uitgelezen treedt vervorming van snel bewegende onderwerpen op. Voorlopig is de mechanische sluiter nog niet met pensioen.

Levensduur

Omdat een mechanische sluiter een apparaatje is, zal hij een keer stuk gaan. En als dat gebeurt zijn de reparatiekosten vaak voor uw rekening. Voor een amateurcamera moet u dan denken aan zo’n € 150,-. Bij een professioneel model als de Canon EOS 5 D Mark II loopt dat op tot meer dan € 300,-. Dit verschil wordt onder meer verklaard door de levensduur van de sluiter. Een Canon EOS 300D werd nog opgegeven voor 50.000 kliks. Bij veel moderne EOS modellen is de levensduur minstens 100.000 sluiterbewegingen en bij de eerder genoemde EOS 5D Mark II zijn dat er al 150.000. Waarom zou u willen weten hoeveel sluiterkliks een camera heeft gehad? Mogelijk uit nieuwsgierigheid. Of om te weten hoe lang uw trouwe camera nog mee kan. En als u een gebruikte camera koopt is het handig om te weten of het toestel veelvuldig gebruikt is.

ShutterCount

ShutterCount is beschikbaar voor MacOS 10.9 en hoger en iOS 10 en hoger. Het programma geeft op betrouwbare wijze het aantal sluiterbewegingen van Canon EOS camera’s weer. Dit programma is niet gratis. Mogelijk kunt u voor uw camera wel een gratis tooltje vinden, maar ShutterCount is zeer betrouwbaar en niet duur. Apple MacOS en iOS gebruikers kunnen het respectievelijk in de Mac Apple App Store of App Store kopen voor € 5,49. Na het aanschaffen en installeren van het programma sluit u uw camera op de computer aan via een USB-kabel. Het maakt niet uit welke camera u uitleest. Zo kunt u zelf meerdere Canon camera’s aansluiten, of de apparatuur van vrienden even controleren. De gebruiksvoorwaarden van ShutterCount laten dit zonder meer toe. Tot de ondersteunde camera’s behoren onder meer amateurmodellen als de EOS 500, 600 en 700 serie, de 1000 serie, de 6D, 7D en 7D Mark II, de 5D inclusief Mark II en III versies en enkele 1D modellen. Zet de camera aan en wacht totdat de verbinding gemaakt is. In het scherm van ShutterCount verschijnt vanzelf het cameramodel, het serienummer en het aantal sluiterbewegingen. Indien mogelijk wordt ook de naam van de eigenaar uit het toestel opgehaald. Via het menu Report zijn deze gegevens op het klembord te plaatsen zodat u ze in een document kunt bewaren. De waarde Shutter Count wordt uiteraard steeds hoger naarmate u de camera meer gebruikt.

Conclusie

Wanneer u op een betrouwbare wijze achter het aantal sluiterbewegingen van uw Canon camera wilt komen is ShutterCount een uitkomst. Het programma is goedkoop, maar niet gratis. Dat lijkt ons geen probleem wanneer u uw camera wilt verkopen en kunt aantonen dat hij relatief weinig gebruikt is. Ook voor kopers is ShutterCount handig. U kunt het programma namelijk op uw laptop zetten en de gebruikte camera bij een aanbieder thuis of in een bedrijf aansluiten en uitlezen. Tot slot is ShutterCount van belang bij problemen. Als zich problemen voordoen met de sluiter kunt u wellicht aantonen dat de camera weinig opnamen gemaakt heeft. Het enige nadeel van ShutterCount is dat u er alleen Canon EOS camera’s mee kunt uitlezen.

Kijk voor meer informatie op www.direstudio.com/shuttercount.

Geplaatst in: Software