Computer algemeen
Door 14 september 2015 Lees verder →

Olympus M.Zuiko Digital 7-14mm F2.8 Pro

Na eerder een 9-18mm/F4.0-5.6 groothoek zoomobjectief voor Micro Four Thirds systeemcamera’s op de markt te hebben uitgebracht, heeft Olympus nu ook in de Pro-lijn een lichtsterk groothoek zoomobjectief in de vorm van het Olympus M.Zuiko Digitale 7-14mm F2.8 Pro uitgebracht. Dit groothoek zoomobjectief is vergelijkbaar met een 14-28mm zoomobjectief op een traditionele kleinbeeldcamera en prima geschikt voor landschaps-, reis- en straatfotografie. Het objectief is uitsluitend verkrijgbaar in een zwarte uitvoering. Wij probeerden het objectief uit op de Olympus OM-D E-M5 II.

Op een Micro Four Thirds systeemcamera heeft dit zoomobjectief een vergelijkbare brandpuntsafstand van 14-28mm in kleinbeeldformaat en een beeldhoek van 114 tot 75 graden. Het objectief weegt 534 gram en dat is voor een groothoek zoomobjectief alleszins redelijk. De diameter van het objectief is omstreeks 8 cm, de lengte circa 10,5 cm en de kortste scherpstelafstand 20 cm. Dit laatste is biedt tal van interessante compositiemogelijkheden, prima! Het is door de bolling van de frontlens niet mogelijk om filters op het objectief te plaatsen. Het minimale diafragma bedraagt F22. Het objectief bestaat uit een metalen behuizing en voelt uiterst degelijk aan. Het objectief is bestand tegen stof, spatwater en kou en kan dus probleemloos worden gebruikt onder de meest uiteenlopende omstandigheden. De lensconstructie telt 14 elementen in 11 groepen. Het lensconstructie telt drie ED-lenselementen, twee asferische ED-lenselementen, twee HR-lenselementen en één DSA-lenselement. De meegeleverde lensdoppen zijn van kunststof. Een zachte buidel om het objectief in op te bergen wordt standaard meegeleverd.

Prestaties

Het M.Zuiko Digital 7-14mm/F2.8 zoomobjectief stelt mede dankzij het razendsnelle scherpstelsysteem van de E-M5 II zeer vlot scherp. Na automatisch te hebben scherp gesteld is het eventueel mogelijk om de gevonden scherpstelling handmatig aan te passen – om bijvoorbeeld de scherptediepte te verleggen – door aan de scherpstelring te draaien. Dit gaat dankzij de soepel lopende draairing prima. Deze ring dient men dan wel iets naar zich toe te trekken. In de smalle spleet die dan ontstaat zijn ook scherptediepte-aanduidingen zichtbaar. Hiermee kan men het objectief handmatig op een specifieke scherptediepte zone instellen. De met dit objectief gemaakte JPEG-beelden vertonen nauwelijks enige vertekening. Dit komt omdat de software in de camera de lensfouten corrigeert. Wie in RAW fotografeert krijgt te maken met een stevige tonvormige vertekening in de 7 mm groothoekstand. Dit is overigens achteraf eenvoudig in een goed beeldverwerkingsprogramma te corrigeren. In de 14 mm stand is de tonvormige vertekening zo goed als verdwenen.

Scherpte en lichtafval

Op het gebied van scherpte presteert dit objectief zeer goed. Bij volle lensopening (F2.8) is het beeld in het centrum al zeer scherp, maar in de hoeken nog iets aan de zachte kant. Na diafragmering neemt de scherpte ook in de hoeken snel toe om rond F5.6 optimaal te presteren, de hoeken zijn dan echter nog altijd iets minder scherp dan het (zeer scherpe) centrum maar dat is voor een groothoek zoomobjectief normaal. Na F8.0 neemt de scherpte als gevolg van diffractie weer af. Van chromatische aberratie (paarse randjes langs randen met een hoog contrast) is nauwelijks sprake. De achtergrondonscherpte (bokeh) oogt rustig. Dat is te danken aan de toegepaste zeven cirkelvormige diafragmalamellen met afgeronde kanten, waardoor er steeds een cirkelvormige opening wordt gevormd. De vignettering oftewel lichtafval is bij volle lensopening (F2.8) in de uiterste hoeken in de groothoekstand circa 0,5 stop en ook dit neemt snel af na diafragmering. Bekijk de testbeelden en oordeel zelf. Klik op een beeld om door de beelden te bladeren.

Conclusie

www.pixelmania.nlOlympus heeft met het M.Zuiko Digital 7-14mm/F2.8 objectief een lekker compact en lichtsterk groothoek zoomobjectief afgeleverd, dat vooral op het gebied van scherpte en contrast uitstekend presteert. Lichtafval en vertekening zijn in de JPEG-stand minimaal en de bokeh oogt fraai. Ook de minimale scherpstelafstand van 20 cm is een pluspunt. Klein minpunt is dat het objectief niet beschikt over de mogelijkheid om filters te kunnen gebruiken. Wie echter veel in RAW fotografeert is beter uit met het al wat oudere Zuiko 7-14mm/F4.0 zoomobjectief. Dit zoomobjectief heeft – in RAW – minder last van lichtafval en vertekening. Desondanks kennen wij op basis van de degelijke constructie, de lichtsterkte en prima beeldkwaliteit het M.Zuiko Digital 7-14mm/F2.8 Pro zoomobjectief een Pixelmania Award toe. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.olympus.nl.