Computer algemeen
Door 1 september 2015 Lees verder →

Fotodiox Pro EF-NEX Auto adapter

Met de opkomst van de spiegelloze systeemcamera is ook het aanbod van adapters waarmee niet-merkgebonden objectieven op een dergelijke camera kunnen worden gebruikt stevig gegroeid. Was het met de eerste generaties adapters alleen mogelijk om niet-merkgebonden objectieven handmatig scherp te stellen, tegenwoordig zijn er ook adapters die autofocus ondersteunen. Een fabrikant die hoogwaardige, maar ook betaalbare adapters levert is het Amerikaanse Fotodiox Inc. Wij namen de proef op de som met hun Pro EF-NEX Auto adapter. Met deze adapter kunnen Canon EF en EF-S objectieven op een Sony NEX of Sony A7 systeemcamera worden gebruikt.

De Fotodiox adapter wordt geleverd in een zwart doosje en ziet er uiterst degelijk uit. De adapter is gemaakt van metaal en kunststof en bezit een voetje met statiefschroefdraad. Dat is handig als men zeer zware zoomobjectieven gebruikt. Het voetje met statiefschroefdraad kan door middel van een in het voetje verwerkte schroef eventueel worden verwijderd van de adapter. Bij kleinere objectieven is dat zeker aan te bevelen. Aan de voor- en achterzijde zijn duidelijk de chromen contactpunten zichtbaar die ervoor zorgdragen dat alle benodigde informatie tussen objectief en camera worden uitgewisseld. De adapter wordt geleverd met 24 maanden garantie!

Praktijk

De werking is vrij simpel: men plaatst de adapter net zoals men met een objectief zou doen op de camera – in ons geval een Sony A7 II – en plaatst daarna op de adapter het te gebruiken Canon objectief. De adapter sluit goed aan op de camera – er is geen speling – en dat geldt niet voor de objectieven en de adapter. Daar zit soms een heel klein beetje speling tussen, maar dat was verder niet storend. Vervolgens zet men de camera aan en kan men fotograferen. Omdat de adapter alle data van het objectief naar de camera doorgeeft, werkt de camera alsof er een Sony objectief op zit. Diafragma en sluitertijd zijn dan ook gewoon zichtbaar in de zoeker. Het automatisch scherpstellen werkt in de meeste gevallen, maar duurt langer dan bij een Sony objectief. Wij hebben de adapter getest met een Canon EF 40mm/F2.8 STM, EF 50mm/F1.4, EF 24-105mm/F4, EF 85mm/F1.8 en EF 70-300mm/F4.5-5.6 DO. Bij Laatstgenoemd objectief bleef de camera tevergeefs ‘zoeken’ naar de juiste scherpstelstand.

Conclusie

De Fotodiox Pro EF-NEX Auto adapter is ons niet tegengevallen. Het automatisch scherpstellen gaat bij sommige objectieven langzaam en in een enkel geval zelfs helemaal niet, maar met een aantal objectieven werkte het ook prima. Opvallend is dat de problemen zich vooral voordeden met oudere objectieven. Bij objectieven van recentere datum, zoals het Canon EF 40mm/F2.8 objectief, werkte de automatische scherpstelling – weliswaar nog altijd wat trager – wel. Pluspunt is ook dat alle camerafuncties verder goed functioneerden: we konden probleemloos schakelen tussen de programmastanden P, A, S en M, diafragma en sluitertijden aanpassen enzovoort. De objectieven waar de autofocus wel problemen opleverde, konden we uiteraard in de stand manual focus – met piekfunctie – nog steeds gebruiken. Ook dan wordt alle informatie van het objectief doorgegeven naar de camera. Waarom we toch positief zijn over deze adapter heeft alles te maken met het prijskaartje. Aan sommige vergelijkbare adapters hangt een prijskaartje van € 400,- of meer, maar de Fotodiox Pro EF-NEX Auto adapter kost slechts € 129,-. Dat is een vriendelijk prijsje voor een volautomatische adapter. Voor bezitters van veel Canon glas die ook een Sony NEX of A7 systeemcamera bezitten (of willen gaan aanschaffen) kunnen we deze adapter – ondanks de beperkingen – dan ook zeker aanbevelen!

Kijk voor meer informatie op www.fotodiox.com.

Geplaatst in: Accessoires